Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 08:34, 15 paź 2015

Jana napisał(a)
wczoraj też byłam pesymistycznie nastawiona, tyle śniegu nasypało, że miałam problem dostać się do pracy , nie miałam odwagi zaglądnąć wczoraj do ogrodu bo widziałam, że paprocie i hosty połamane. Dziś większość śniegu znikła, hosty się podniosły (paprotka padła na amen)i nie wygląda to dziś już tak źle, głowa do góry

Ja też nie miałam odwagi na oględziny, wczoraj dopiero sie zebrałam. Aminek nie połamany, jest szansa na nasionka Host nawet nie zmroziło. Ale niektóre kwiaty połamane.
margaretka3 08:37, 15 paź 2015

Gardener27 napisał(a)
Poszłaś obejrzeć chryzantemy ?

Wczoraj dopiero
I tutaj niestety najwięcej szkód. Połowa chryzantem połamana. A ta druga połowa przez ten atak zimy nie zdąży zakwitnąć, straciły przez to kilka dni... Tak że mój Fundusz Mikołajowy został zamrożony do przyszłego roku Ciekawe tylko, co na to dzieci...
margaretka3 08:42, 15 paź 2015

ryska napisał(a)
U nas to jest raczej ślubowanie- ślubowanie wspólne klas pierwszych z podstawówki i z gimnazjum. Mają też wspólnie przygotowane przedstawienie. W tym roku pierwszaki gimnazjalne ( w roli głównej moja Julia jako wróżka)przepytują pierwszaki podstawówkowe czego się już nauczyli w szkole
Bardzo przyjemna integracja
Cieszę się, że zdążyłaś przed atakiem zimy z przenoszeniem roślin do ciepełka.
pozdrowionka

Rzeczywiście fajna integracja. Szkoła moich dzieci jest mała, jest tam tylko podstawówka. To jedyny rok, gdzie całą trójkę mam w jednym miejscu. Już się głowimy nad wyborem gimnazjum, bo w naszym przpadku cała logistyka dojazdów musi być przynajmniej znośna i jako tako do ogarnięcia
margaretka3 08:47, 15 paź 2015

Magda70 napisał(a)

Ketchup naprawdę warto...polecam z czystym sumieniem.
Dzem robilam w niedzielę...bo ja jestem w gorącej wodzie kapana i wyobraź sobie, że dokladnie z tego samego przepisu ale skórkę dalam...
Pozdrawiam

Ketchup też robiłam, ale z tego przepisu: http://www.jadlonomia.com/2013/10/domowy-keczup-pikantny.html
Też świetny, ale następnym razem muszę najpierw posprawdzać, które mam ostre papryczki, żeby potem nie zionąć ogniem jak smok wawelski
To się z przepisem spóźniłam, ale wiadomo, gdzie współcześnie szukać przepisów
margaretka3 08:55, 15 paź 2015

07_Rene napisał(a)

A może zamiast drzewa jakas architektura ogrodowa by się zmieściła?
Nie wiem dokładnie o którym miejscu mówisz, ale tak pomyśliłam...

Zmieścić to by się zmieściła, ale za nisko by było i w niezbyt fajnym miejscu. Sąsiad by nadal spoglądał na taras.
Reniu, chodzi o to miejsce, gdzie naprzeciwko są blaszane garaże u sąsiada (po lewej stronie mojej działki). Jakieś 3 metry od siatki wzdłuż całej działki leci rura gazowa.
Juzia 09:01, 15 paź 2015

Gosia a czemu Ty bez avatara????
margaretka3 09:03, 15 paź 2015

No właśnie, czemu???
Juzia 09:14, 15 paź 2015

No ja nie wiem...
07_Rene 09:18, 15 paź 2015

Gosiu, wzięłam pelargonię do domu, tą od Ciebie i żółkną jej liście dosyć mocno. To od zmiany temperatury? Mogę coś zrobić, żeby temu zapobiec?
margaretka3 09:23, 15 paź 2015

Tak, to od dużej różnicy temperatury. Miała chłód, teraz ma za gorąco. Wstaw ją teraz do chłodniejszego pomieszczenia, żeby aklimatyzację przeszła Moim postawionym w cieplejszych pomieszczeniach też żółkną, a te, które są w chłodniejszych, mają liście zielone.