nie mam żadnego zmysłu planowania, a muszę je obsadzić. Przed domem rosły kiedyś jałowce, w zeszłym roku je wykopałam, przeniosłam i wszystkie uschły, kiedyś płot obrastało dzikie wino......mam wiejski ogródek i chciałabym ten styl zachować, muszę jednak uporządkować te rabaty by i w zimie coś na nich rosło, było ładnie...na rabacie przed domem myślę by obsadzić to hortensjami i podsadzić je carexami, bo mam trochę tych siewek, na razie wsadziłam tam cebulowe ale nie wiem czy hortki przetrwają duże pokłady śniegu jakie są tam w zimie / z odśnieżania/ czy ktoś ma jakieś z tym doświadczenia? i marzyły mi się drzewka choćby miniaturowe, kolumnowe ale w tym miejscu jest rura drenażowa, czy jakieś drzewka ich nie uszkodzą? za domem zdarłam trawę, przekopałam, miejsce na pranie będzie przeniesione za tuje, które przytnę...aktualnie przed tujami rosną hortki Vanille Fraise, jeżówki, ML, jakieś byliny, po prawej krzewy to przycięte krzewuszki.....okazuje się, że podsadzić jaką większą rabatę jest gorzej, wszystkie rośliny mogę przesadzić....Doradzicie coś? ja za domem myślę by na brzegu przy kostce posadzić niskie berberysy Admiration, na środku może jakieś drzewko np. klon tylko co z hortakmi i krzewuszkami? HELP potrzebuję pomocy, spojrzenia innych