Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Atacama pod lasem

Atacama pod lasem

Johanka77 06:33, 13 mar 2017

Ślicznie! I baziulki są! Powoli przekonuję się do wierzby. Trzeba mieć roślinność, która tak uroczo sygnalizuje pory roku
Utraty Chagalla współczuję. Cudny był. Zawsze będziesz mi się z nim kojarzyć na forum.
Makusia 09:16, 13 mar 2017

Dzień dobry,
mam nadzieję, że nastrój wiosenny. Trzymamy się dzielnie!
chagall 20:15, 26 mar 2017

Wczoraj przycięłam hortensje - 2 Limelight pod oknami i 9 Kyushiu pod płotem. Pozyskane patyczki moczą się w wodzie, ale chyba powtykam je do ziemi.

Gruszka_na_w... 21:07, 26 mar 2017

Bardzo fachowe cięcie. Bardzo ładnie się rozkrzewiły te hortensje. W tym roku już pięknie będzie je widać.

Jakieś plany ogrodowe są?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
chagall 21:43, 26 mar 2017

Haniu, pochwała z Twoich ust (palców na klawiaturze) jest dla mnie zaszczytem
Jakieś plany są:
- "zrewitalizuję" trawnik,
- wyznaczę wreszcie porządnie linie rabat,
- zrobię kanciki,
- posadzę szmaragdowy żywopłot od strony sąsiadów,
- dosadzę na rabatach większe rośliny (krzewy, drzewa),
- posadzę lawendowy szpaler w wąskim pasku od strony lasu,
ale, czy to się uda? Zobaczymy jesienią
Gruszka_na_w... 22:18, 26 mar 2017

Plany zacne. Trawnik jest ważny, bo bez ładnego trawnika nawet najpiękniej skomponowane rabaty nie maja okazji zabłysnąć.
Najbardziej lubię sadzić drzewa.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Johanka77 22:23, 26 mar 2017

Strasznie mi się podoba to moczenie patyków
Takie wędkarstwo ogrodowe
chagall 23:06, 26 mar 2017

A tymczasem...
Pozyskałam w pobliskim lesie i posadziłam na trójkątnej rabatce pod oknem zwykłe narcyzy, takie, które zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem, a których nigdzie w sklepach nie widziałam. Ktoś je kiedyś musiał wyrzucić do lasu i wyrosły. Zauważyłam je już dawno, ale przypominało mi się o nich, gdy już kwitły i żal mi było wykopywać. Teraz, gdy moje "sklepowe" narcyzy wyszły, poszłam zlokalizować te leśne i pobrałam.

Podczas wycinania dołków przyrządem do sadzenia cebulowych, straciłam równowagę i poleciałam do przodu między szmaragdem i miskantem, wprost na ścianę domu. Wyhamowałam na szczęście na kostce brukowej. Nadgarstki bolały, ziemia przeorana, ale roślin nie uszkodziłam. Następnie dostałam ataku śmiechu, a potem jeszcze jednego, jak pomyślałam, czy przewróciłam się pod wpływem jednego wypitego wcześniej piwa, czy tylko śmieję się z tego powodu. Tak, czy inaczej, bardzo dawno tak się nie uśmiałam. Śmiech widocznie był mi bardzo potrzebny, bo gdy mąż skomentował mój wyczyn słowami: "nareszcie zęby byś sobie zrobiła" to zamiast zabić, zgodziłam się z nim i znowu szczerze uśmiałam
Poniżej - sprawcy
chagall 20:19, 28 mar 2017

Powyższe zdjęcie już nieaktualne. Tak to jest sadzić w niedzielę pod wpływem
Dopiero na zdjęciu zobaczyłam, że za płytko posadzone. Już poprawione.
chagall 20:47, 28 mar 2017

Dzisiaj założyłam też hortensjowy żłobek