Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Atacama pod lasem

Atacama pod lasem

Bartoch 12:22, 20 kwi 2017

chagall napisał(a)
Na piaszczystej, kwaśnej ziemi najlepiej udają się skrzyp i szczaw, ale dużą szansę mają iglaste, zwłaszcza sosny i jałowce, nawet świerki i thuje przy odrobinie życiodajnej pomocy (podłoże i nawóz do iglaków), a z bardziej ambitnych magnolia (posadziłam w duży dołek z odpowiednim podłożem - chyba do rododendronów kupiłam, bo do magnolii nie było ).
Czy zamierzasz założyć swój wątek?

Dzięki chagall za porady
Sosny i świerki faktycznie rosną u mnie jak szalone. Oraz mchy, porosty i jakieś krzewy których jeszcze nie zidentyfikowałem. Do thui jakoś nie mogę się przekonać - może dlatego że rosną u każdego sąsiada
Jak tylko uprzątnę sterty gałęzi po zeszłorocznych wycinkach (parę ton będzie ) to pewnie założę wątek - na razie nawet nie ma jak zdjęć zrobić
Pozdrawiam!
chagall 21:50, 20 kwi 2017

Dziewczyny, po śniegu ani śladu, ale tej nocy zapewne będzie mróz.
Wczoraj o tej porze było +5, a dzisiaj już tylko 0.
Znów sfotografowałam tulipany na pamiątkę i wniosłam do domu hortensjowy żłobek.
chagall 21:55, 20 kwi 2017

Bartochu, u mnie też są porosty - to dobrze, są biowskaźnikami czystości powietrza, czyli w dobrych miejscach mieszkamy
A te krzewy to liściaste, czy iglaste? Zrób zdjęcie - tu zapewne ktoś rozpozna, a może ja
Pozdrawiam
Makusia 22:01, 20 kwi 2017

Mój hortensjowy żłobek też od kilku dni w garażu, a i tak mam wrażenie, że o jeden dzień za późno...
chagall 22:11, 20 kwi 2017

Hortensjowy żłobek przed ratunkowym wniesieniem do domu na noc.
MirellaB 22:13, 20 kwi 2017

Ciekawe ile z tych patyczków się ukorzeni
chagall 22:14, 20 kwi 2017

Dzisiejsze tulipany i narcyzy. Czy jutro rano będą tak stały?

chagall 22:17, 20 kwi 2017

Mirello, nawtykałam tych patyczków tak gęsto, bo pomyślałam, że jeśli nawet jeden się ukorzeni to będzie sukces. Gdyby jakimś cudem ukorzeniły się wszystkie, albo nawet 50%, to będę miała problem z rozdzielaniem, ale chciałabym mieć takie problemy
Makusia 23:05, 20 kwi 2017

Aniu no i mnie wpędziłaś w kompleksy- moje patyczki to patyczki słownikowe-wyglądają zdecydowanie na bardziej "wydepilowane"-u Ciebie, to busz!!
AnnaCh 23:05, 20 kwi 2017

Też chciałabym hortkowy problem, obdarowałabym wszystkie koleżanki i sąsiadki, ale... wątpię