Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

tulucy 10:23, 24 wrz 2017

Wczoraj gadałam z babką o końskim oborniku, ona na jesieni późno pod tuje kładzie, mówiła, że rewelacja. No ale tuje to nie róże
W każdym razie pożytek z nauk jazdy przez dzieci jeden ewidentny mam -
dojście do końskiego obornika. Tylko muszę worek następnym razem zabrać. Będę do kompostu dokładać. I może do tej nowej skrzyni, co ma się zrobić.
Ponoć na wiosenne nowalijki też jest super, bo daje grzanie od spodu na przedwiośniu. Tylko inspekt trzeba by zmajstrować.
09:36, 25 wrz 2017
A jak jest z tym końskim obornikiem? Podobno może ściągnąć turkucie,które lubią się w nim gnieździć.Mam dojście do końskiego ale obawiam się,że sprowadzę turkucie do ogrodu
Anda 11:13, 25 wrz 2017

mira napisał(a)

Hahaha - dziękuję bardzo - znam te wszystkie za i przeciw i dobrze że je tak ładnie opisałaś, ja zamawiałam róże i jesienią i wiosną i w donicach - efekt różny ale chyba najlepsze były w donicach - tak mi się trafiło - a najlepiej kupować stacjonarnie w wielkich donicach no ale za to cena jest tez wielka.

Powiadasz bylinowy busz ? no to tylko róże choć jak z wszystkim trzeba uważać żeby nie przedobrzyć - a ramblery masz ? a zastanawiałaś się nad Cornelią ? he ?

pozdrawiam

Na ramblery miejsca nie mam, już nawet pnących róż nie chcę. Cornelia owszem, ładna, ale nie, miejsca brak u mnie na tak duże krzewy. Wiesz, moj ogródek to jak chusteczka
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:15, 25 wrz 2017

Magda70 napisał(a)

Ja bym do tego dolożyła jeszcze lipec i sierpień....wrr

Akurat w sierpniu byłam w PL nad morzem i wcale nie było tak źle Jednak lato na pewno należało do tych bardziej deszczowych.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:16, 25 wrz 2017

Warmia napisał(a)

Mam nadzieję, bo te dwie wierzby już mnie denerwują. Muszę zrobić podmiankę.

Trzymam kciuki za powodzenie poszukiwań. Teraz sezon na sadzenie drzew już się rozpoczął, to nie powinno być chyba problemu?
Anda 11:18, 25 wrz 2017

Makusia napisał(a)

Ewo wyjaśniłaś znakomicie- zrozumiałam i się zastosuję. Obym tylko róż nie musiała przenosić wsadzając brzozy...tzn. teraz, bo generalnie przenieść je muszę.

Tak od października to dobry czas na przesadzanie róż. Przycinasz je wtedy krótko, kopczykujesz i podlewasz, a one w spokoju sie korzenią do wiosny.
Anda 11:28, 25 wrz 2017

asiak napisał(a)
Ewuniu, aż mi wstyd, że tak Cię meczę pytaniami...
Zaplanowałam sobie za ławeczką wsadzić Louise Odier.
Słoneczko świeci do godziny około 13, później cień.
I zastanawiam się, czy ona da radę za tą ławką? Czy nie będzie za bardzo w cieniu?
A może jakaś inna spora różyczka (żeby było ja widać zza ławki), która lubi bardziej cieniste miejsca. Może być pnąca. Fajnie by było, gdyby pachniała, ale nie musi Wolę żeby obficie kwitła i była w miarę zdrowa

LO to mocna róża, ale w półcieniu może mniej kwitnąć niż na słońcu. Do półcienia tutaj polecana jest często Zephirine Drouhin. W półcieniu powinny dać radę też Ghisleine de Feligonde, Russeliana kwitnąca tylko latem, Parade, Rosarium Uetersen, New Dawn. Także róże grupy moschata dobrze dają sobie radę w półcieniu, np. Ballerina.
Anda 11:30, 25 wrz 2017

Zagajanka napisał(a)

Sad but true

Chociaż powiem, ze Austin ostatnio stara się wprowadzać do obrotu róże mało tego że piękne, raczej pachnące, ale też i jednocześnie dosyć zdrowe.
Czas jeszcze oczywiście pokaże, ale Olivia, Desdemona czy Ancient Mariner to są wyjątkowe pod tymi względami róże.

To dobra wiadomość, bo mnie trochę nudzi to, że najzdrowsze i nawet trochę pachnące sprzedawane tu róże to przeważnie róże Kordesa
Anda 11:34, 25 wrz 2017

inka74 napisał(a)
Ewcia - ciebie też podpytam bo już Jankę męczyłam - dajesz różom jakiś nawóz na jesieni? W książce o różach wyczytałam, że warto dać ale mam dylemat co dać. Kupiłam obornik granulowany i waham się czy im go podsypać.

W zeszłym roku zapomniałam, ale na jesień warto dać nawóz potasowy do wzmocnienia tkanek przed zimą. Obornik granulowany daj różom zimą - w styczniu, lutym. Do wiosny mikroorganizmy przerobią go na pokarm i będzie jak znalazł
Anda 11:35, 25 wrz 2017

Kasya napisał(a)

tez jestem ciekawa

ale wydaje mi sie ze obornik mozna dopiero jak roze pojda spac
teraz moze je pobudzic do wrostu

nie wiem czy dobrze ale podsypalam im jesienny bezazotowy

Dobrze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies