Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 11:40, 25 wrz 2017

tulucy napisał(a)
Wczoraj gadałam z babką o końskim oborniku, ona na jesieni późno pod tuje kładzie, mówiła, że rewelacja. No ale tuje to nie róże
W każdym razie pożytek z nauk jazdy przez dzieci jeden ewidentny mam -
dojście do końskiego obornika. Tylko muszę worek następnym razem zabrać. Będę do kompostu dokładać. I może do tej nowej skrzyni, co ma się zrobić.
Ponoć na wiosenne nowalijki też jest super, bo daje grzanie od spodu na przedwiośniu. Tylko inspekt trzeba by zmajstrować.

Tak, na wiosenne nowalijki daje się pod spód, pod warstwę gleby świeży obornik, wtedy jest ciepły i roślinki rosną.

Moim różom staram się podczas kopczykowania, czyli gdzieś w grudniu dawać koński odleżany obornik. Staram się dawać, bo nie zawsze mam dojście do takiego obornika
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:42, 25 wrz 2017

Kaska napisał(a)
A jak jest z tym końskim obornikiem? Podobno może ściągnąć turkucie,które lubią się w nim gnieździć.Mam dojście do końskiego ale obawiam się,że sprowadzę turkucie do ogrodu

Dawałam juz przerobiony obornik koński pod róże i nie mam turkucia w ogrodzie. Moja teściowa od lat stosuje obornik u siebie w ogrodzie i również nie ma turkucia.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
asiak 13:43, 25 wrz 2017

Ewuniu, dziękuję Ci bardzo Chciałam LO, ale tak jak piszesz może słabo kwitnąć, a przy ławeczce to chcę, żeby kwitła. Obejrzę pozostałe różyczki
Kasiek 13:54, 25 wrz 2017

Od kilku miesiecy wrzucam konski do kompostownika i ostatnio zauwazylam spory otwor i slady podgryzania na resztkach... Nie wiem co to moze byc. Szczur? Zaznacze ze lubi arbuzy.
14:19, 25 wrz 2017
nigdy nie uzywałam końskiego obornika ....zwykle uzywam kurski granulowany ....wysypuje go w pażdzierniku i przekopuje ziemie ...głównie w warzywniku ...ale i rózom i hortkom czy innym sie odrobina dostanie
Anda 15:07, 25 wrz 2017

asiak napisał(a)
Ewuniu, dziękuję Ci bardzo Chciałam LO, ale tak jak piszesz może słabo kwitnąć, a przy ławeczce to chcę, żeby kwitła. Obejrzę pozostałe różyczki

Mam nadzieję, że znajdziesz jakąś, która Ci się spodoba
Anda 15:13, 25 wrz 2017

Kasiek napisał(a)
Od kilku miesiecy wrzucam konski do kompostownika i ostatnio zauwazylam spory otwor i slady podgryzania na resztkach... Nie wiem co to moze byc. Szczur? Zaznacze ze lubi arbuzy.

Nie mam pojęcia. U mnie w ogrodzie pojawiają się periodycznie myszy ale koty też przychodzą i je przepędzają
Anda 15:16, 25 wrz 2017

eee_taam napisał(a)
nigdy nie uzywałam końskiego obornika ....zwykle uzywam kurski granulowany ....wysypuje go w pażdzierniku i przekopuje ziemie ...głównie w warzywniku ...ale i rózom i hortkom czy innym sie odrobina dostanie

Kurskiego granulowanego nie widziałam jeszcze. Mam jeszcze krowi ale tylko granulowany i wiosną też go rzucam na rabaty.
16:50, 25 wrz 2017
Anda napisał(a)

Kurskiego granulowanego nie widziałam jeszcze. Mam jeszcze krowi ale tylko granulowany i wiosną też go rzucam na rabaty.

na pewno jest w sprzedaży bo u nas to juz moja mama kupowała z 20 lat temu jak jeszcze miala działkę warzywną

takie oborniki to wg mnie najlepiej na jesieni dawać bo to jednak nawóz długo rozkladajacy sie
patrycja 16:57, 25 wrz 2017

Ewka
Zapraszam na zupę do mnie we wątku.
Może Ci zasmakuje