Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 14:23, 20 wrz 2017

asiak napisał(a)
Ewuniu, zdasz nam relację zdjęciową?

Ps. Z wystawy, ale z Twojego ogrodu też jak najbardziej

Postaram się
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:25, 20 wrz 2017

Ewa777 napisał(a)
Widzę, ze czasu nie masz, bo nawet fotek brak. Napisałam u siebie, że wybrałam do towarzystwa Eden Rose - Palais Royal. Co myślisz o tej róży?

Myślę, że będzie pasować Tutaj nazywana jest White Eden Rose, ale nie jest aż tak popularna. Więcej nie napiszę, bo nie znam tej róży tak naprawdę.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:27, 20 wrz 2017

Kasia_CS napisał(a)

Wiesz co, Ewa... wśród wybranych róż mam Eden rose, Pashminę, Pastellę, Marietheresię, Bailando... ale problem z rozplanowaniem, choć już mi trochę Janeczka z lirycznego doradzila

Pod opieką Janki na pewno najlepsze róże wybierzesz Wszystkie te róże ładne, tylko nie pachnące albo słabo pachnące. Często tak jest że najzdrowsze róże nie pachną.
Anda 14:28, 20 wrz 2017

katel napisał(a)

Hi hi hi ja też tak sobię obiecuję że za rok to już więcej czasu będę miała a z roku na rok czasu mniej - a może nie czasu tylko siły i wszystko dłużej się robi

Ano właśnie, ale na rencie już czas będzie, mam nadzieję przynajmniej
Anda 14:34, 20 wrz 2017

Makusia napisał(a)

Ewo mam głupie pytanie, ale wyjaśnij mi proszę- kiedy przycina się róże? Na zimę, czy wiosną? Pytam o róże już rosnące w gruncie drugi sezon. Wypuściły mi takie baty i chciałam je- tak jak w zeszłym roku- wszystkie przyciąć przed zimą.
Jeśli przycina się róże dopiero na wiosnę, to jak "technicznie" je teraz-na zimę- zakopczykować?

To nie jest głupie pytanie Róże przycinamy na wiosnę w czasie kwitnięcia forsycji. Teraz jedynie usuwamy przekwitnięte lub zasuszone kwiatostany. Nie chcemy teraz róż pobudzać do rośnięcia. Baty zostaw. Kopczykujesz tak na 20-30 cm. Bierzesz wiadro ziemi i sypiesz na środek krzaka róży i w ten sposób formuje się kopczyk. Ziemia otula dolne części gałęzi i w ten sposób chroni je przed mrozem. Dobrze wytłumaczyłam ?
adewzuol 15:01, 20 wrz 2017

Anda napisał(a)

To nie jest głupie pytanie Róże przycinamy na wiosnę w czasie kwitnięcia forsycji. Teraz jedynie usuwamy przekwitnięte lub zasuszone kwiatostany. Nie chcemy teraz róż pobudzać do rośnięcia. Baty zostaw. Kopczykujesz tak na 20-30 cm. Bierzesz wiadro ziemi i sypiesz na środek krzaka róży i w ten sposób formuje się kopczyk. Ziemia otula dolne części gałęzi i w ten sposób chroni je przed mrozem. Dobrze wytłumaczyłam ?

Najlepiej!
mira 15:07, 20 wrz 2017

Anda napisał(a)

e no super

a ja się zastanawiam czy zamawiać teraz róże czy na wiosnę czy w donicy dopiero
czy w szkółkach będą mieć po takim sezonie dobre sadzonki - hm sama nie wiem
u Ciebie też tak obrzydliwie zimno ?
Anda 16:49, 20 wrz 2017

adewzuol napisał(a)

Najlepiej!

Dziekuje
Anda 17:04, 20 wrz 2017

mira napisał(a)

e no super

a ja się zastanawiam czy zamawiać teraz róże czy na wiosnę czy w donicy dopiero
czy w szkółkach będą mieć po takim sezonie dobre sadzonki - hm sama nie wiem
u Ciebie też tak obrzydliwie zimno ?

Hej Miro Czytalam u Ciebie dyskusje na temat przewagi hortek nad rozami i wiesz, mam takie przemyslenia jak Ty. Czy ogrod musi byc perfekcyjny? Czy roze musza byc perfekcyjne? Otoz wg mnie nie. Dlatego mam w ogrodzie tylko jedna hortke a wiecej roz Choc ostatnio zastanawiam sie, czy roze pasuja jeszcze do mojego bylinowego buszu... No ale nie wyobrazam sobie bez nich ogrodu

U mnie od dzisiaj wreszcie cieplej i slonce, juhu

Kiedy zamawiac roze... Dobre pytanie. Wiekszosc expertow zapewne odpowie, teraz, na jesien, bo duzy wybor, bo nawet w stanie spoczynku sie dobrze korzenia i nie trzeba az tak mocno uwazac na podlewanie jak latem czy wiosna. Jednak minusy tez sa, np. mozliwosc pomylki albo slaba sadzonka ktora w zimie sie nie ukorzeni albo ktora zalatwia pozne przymrozki.
Latem w doniczkach w pelni kwitnienia wiesz, co dostaniesz, bo widzisz kwiaty. Jedynie musisz uwazac na dobre podlewanie po posadzeniu. Czas na ukorzenienie sie tez jest dobry.
Wiosna z golym korzeniem moga zostac resztki. Moje najlepsze doswiadczenia sa jednak z takimi rozami. Sadzone wiosna nie puszczaja tak szybko lisci, a to chroni je przed poznymi przymrozkami. Jednak i tutaj trzeba uwazac na dobre podlewanie.
Wybor nalezy do Ciebie
mira 18:31, 20 wrz 2017

Anda napisał(a)

Hej Miro Czytalam u Ciebie dyskusje na temat przewagi hortek nad rozami i wiesz, mam takie przemyslenia jak Ty. Czy ogrod musi byc perfekcyjny? Czy roze musza byc perfekcyjne? Otoz wg mnie nie. Dlatego mam w ogrodzie tylko jedna hortke a wiecej roz Choc ostatnio zastanawiam sie, czy roze pasuja jeszcze do mojego bylinowego buszu... No ale nie wyobrazam sobie bez nich ogrodu

U mnie od dzisiaj wreszcie cieplej i slonce, juhu

Kiedy zamawiac roze... Dobre pytanie. Wiekszosc expertow zapewne odpowie, teraz, na jesien, bo duzy wybor, bo nawet w stanie spoczynku sie dobrze korzenia i nie trzeba az tak mocno uwazac na podlewanie jak latem czy wiosna. Jednak minusy tez sa, np. mozliwosc pomylki albo slaba sadzonka ktora w zimie sie nie ukorzeni albo ktora zalatwia pozne przymrozki.
Latem w doniczkach w pelni kwitnienia wiesz, co dostaniesz, bo widzisz kwiaty. Jedynie musisz uwazac na dobre podlewanie po posadzeniu. Czas na ukorzenienie sie tez jest dobry.
Wiosna z golym korzeniem moga zostac resztki. Moje najlepsze doswiadczenia sa jednak z takimi rozami. Sadzone wiosna nie puszczaja tak szybko lisci, a to chroni je przed poznymi przymrozkami. Jednak i tutaj trzeba uwazac na dobre podlewanie.
Wybor nalezy do Ciebie

Hahaha - dziękuję bardzo - znam te wszystkie za i przeciw i dobrze że je tak ładnie opisałaś, ja zamawiałam róże i jesienią i wiosną i w donicach - efekt różny ale chyba najlepsze były w donicach - tak mi się trafiło - a najlepiej kupować stacjonarnie w wielkich donicach no ale za to cena jest tez wielka.

Powiadasz bylinowy busz ? no to tylko róże choć jak z wszystkim trzeba uważać żeby nie przedobrzyć - a ramblery masz ? a zastanawiałaś się nad Cornelią ? he ?

pozdrawiam