Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 13:47, 05 paź 2017

mirkaka napisał(a)
Ewa świetne zdjęcia pokazałaś ze szkółki
Powiedz jak w szkółkach radzicie sobie z opuchlakami, macie tam i żurawki i rozchodniki.? Czym pryskacie ?

Całe szczęście nie mamy w zasadzie opuchlaków w szkółce. Tylko ostatnio w doniczkach z niepamiętamczym (nie żurawki i nie rozchodniki) zauważyliśmy, że roślinki więdną. Po wyjęciu ich z doniczki stwierdziliśmy obecność larw opuchlaków i brak korzeni roślin. Usuwanie larw i ich jaj odbyło się manualnie W rękawiczkach bardzo sprawnie się to robi, aczkolwiek rozumiem, jeśli ktoś ma przed taką procedurą opory Ja nie mam

Oczywiście w szkółce pryska się przeciw różnym chorobom i szkodnikom, ale są to środki dopuszczone tylko do używania w ogrodnictwie i nawet nie wiem jakie dokładnie. Stosować mogą je u nas tylko trzy osoby, które są odpowiednio przeszkolone. Stosowane są bardzo rzadko i tylko wtedy, jeśli rośliny tego potrzebują.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
tulucy 19:47, 05 paź 2017

Ja teraz nawet nie przycinam, tylko wyłamuję przekwitnięte kwiaty w tym miejscu nad listkami, gdzie sama ładnie się łamie.
AgataP 19:47, 05 paź 2017

Anda napisał(a)

Całe szczęście nie mamy w zasadzie opuchlaków w szkółce. Tylko ostatnio w doniczkach z niepamiętamczym (nie żurawki i nie rozchodniki) zauważyliśmy, że roślinki więdną. Po wyjęciu ich z doniczki stwierdziliśmy obecność larw opuchlaków i brak korzeni roślin. Usuwanie larw i ich jaj odbyło się manualnie W rękawiczkach bardzo sprawnie się to robi, aczkolwiek rozumiem, jeśli ktoś ma przed taką procedurą opory Ja nie mam

Oczywiście w szkółce pryska się przeciw różnym chorobom i szkodnikom, ale są to środki dopuszczone tylko do używania w ogrodnictwie i nawet nie wiem jakie dokładnie. Stosować mogą je u nas tylko trzy osoby, które są odpowiednio przeszkolone. Stosowane są bardzo rzadko i tylko wtedy, jeśli rośliny tego potrzebują.

Opulchniaki - też wdrażam taką procedurę
Opryski - niezłe obostrzenia są, u nas by się przydały... bo czasami leją chemia bez opamiętania
MartaKozak 22:11, 05 paź 2017

Musze znalezc troche czasu i przeczytac twoj watek, ale czemu on taki dlugi ?

abiko 20:29, 06 paź 2017

Hmm pamiętam moje wielkie zdziwienie jak byłam w jednej szkółce w KRK, gdzie po stole z żurawkami łaziła masa opuchlaków a obok stawiała doniczki pracownica I przestałam tam kupować.
anabuko1 09:10, 07 paź 2017

E, całkiem fajne te ozdoby ogrodowe.
Tylko jak dla mnie niebieskie to nie bardzo.
Ale inne kolorki to już całkiem , całkiem znośne.
anbu 14:10, 07 paź 2017

Anda napisał(a)

O rany ale kolory!
Moje są całe zielone, jak mój eM te ujrzał, to stwierdził, że trzeba po spraya jechać i przemalować
Hm.. ciekawe od czego to zależy
frezja 17:22, 07 paź 2017

Anda napisał(a)

I to jest zdrowe podejście do tematu.
asiak 21:31, 07 paź 2017

Ewuniu, czy róże lepiej teraz przesadzać czy na wiosnę? Muszę przesadzić kilka sztuk Jeśli teraz, to co z nimi jeszcze zrobić po przesadzeniu?
Anda 08:38, 08 paź 2017

tulucy napisał(a)
Ja teraz nawet nie przycinam, tylko wyłamuję przekwitnięte kwiaty w tym miejscu nad listkami, gdzie sama ładnie się łamie.

To na pewno szybsza metoda niż przycinanie. Przy Twoich ilościach róż jak najbardziej wskazane
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies