Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

20:12, 09 paź 2017
Liście dziś poobrywałam tak jak mi poradziłaś.Dzięki
Te róże sadzone były w tym roku,kupiłam je w doniczkach.Wykopałam je ostrożnie,ziemia mi się nie osypała jak je wykopałam do przesadzenia.
Jak coś to będę pytać dobrze?
Makusia 09:30, 10 paź 2017

Ewo a ja Ci zamelduję, że swoje niedobitki w liczbie sztuk 4 wydałam sąsiadce, i mam nadzieję, że będzie im tam lepiej
Została mi jedna, jakaś różowa- nie wiem co mną kierowało przy doborze koloru, ale na pewno nie rozsądek
Na wiosnę też musi zmienić miejscówkę, ale nie mam pomysłu gdzie- sąsiadka zawsze otwarta, więc ewentualnie.....
Na róże lubię patrzeć u Ciebie, i chyba tak wolę
mirkaka 07:43, 15 paź 2017

Anda napisał(a)

Całe szczęście nie mamy w zasadzie opuchlaków w szkółce. Tylko ostatnio w doniczkach z niepamiętamczym (nie żurawki i nie rozchodniki) zauważyliśmy, że roślinki więdną. Po wyjęciu ich z doniczki stwierdziliśmy obecność larw opuchlaków i brak korzeni roślin. Usuwanie larw i ich jaj odbyło się manualnie W rękawiczkach bardzo sprawnie się to robi, aczkolwiek rozumiem, jeśli ktoś ma przed taką procedurą opory Ja nie mam

Oczywiście w szkółce pryska się przeciw różnym chorobom i szkodnikom, ale są to środki dopuszczone tylko do używania w ogrodnictwie i nawet nie wiem jakie dokładnie. Stosować mogą je u nas tylko trzy osoby, które są odpowiednio przeszkolone. Stosowane są bardzo rzadko i tylko wtedy, jeśli rośliny tego potrzebują.

Jaj opuchlaków nie można wygnieść palcami bo są tak małe że ich nie widać
Myślałam że macie jakieś sposoby na walkę z nimi Larwy faktycznie chyba najlepiej unicestwić zgniatając, najpewniejszy sposób.Też tak robię jak je zauważę, gorzej jak są jeszcze malutkie i ich nie widać i jak się ma spory ogród to trudno kopać pod każdą rośliną
Anda 08:01, 15 paź 2017

Kaska napisał(a)
Liście dziś poobrywałam tak jak mi poradziłaś.Dzięki
Te róże sadzone były w tym roku,kupiłam je w doniczkach.Wykopałam je ostrożnie,ziemia mi się nie osypała jak je wykopałam do przesadzenia.
Jak coś to będę pytać dobrze?

Jeśli tylko będę potrafiła to pomogę Pytaj śmiało
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 08:02, 15 paź 2017

Makusia napisał(a)
Ewo a ja Ci zamelduję, że swoje niedobitki w liczbie sztuk 4 wydałam sąsiadce, i mam nadzieję, że będzie im tam lepiej
Została mi jedna, jakaś różowa- nie wiem co mną kierowało przy doborze koloru, ale na pewno nie rozsądek
Na wiosnę też musi zmienić miejscówkę, ale nie mam pomysłu gdzie- sąsiadka zawsze otwarta, więc ewentualnie.....
Na róże lubię patrzeć u Ciebie, i chyba tak wolę

Może Ci się jeszcze zmieni za parę lat, zobaczymy A różowy to bardzo ładny kolor róż Tego koloru mam u siebie w ogrodzie najwięcej
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 08:09, 15 paź 2017

mirkaka napisał(a)

Jaj opuchlaków nie można wygnieść palcami bo są tak małe że ich nie widać
Myślałam że macie jakieś sposoby na walkę z nimi Larwy faktycznie chyba najlepiej unicestwić zgniatając, najpewniejszy sposób.Też tak robię jak je zauważę, gorzej jak są jeszcze malutkie i ich nie widać i jak się ma spory ogród to trudno kopać pod każdą rośliną

W ziemi pewnie jaj nie zobaczysz, ale w doniczkach je widać, mimo, że są maciupkie. Przeważnie jest ich kilka razem i wtedy widać je lepiej. Wiadomo, że ziemia z zainfekowanych doniczek jest mimo to do wyrzucenia.
Na Twojej powierzchni najlepiej sprawdzilyby się nematody. Zdaje się że Madżen pisała o pozytywnych efektach u siebie w ogrodzie.
ewsyg 13:07, 15 paź 2017

Ewa, obejrzałam Twoją wizytówkę i stwierdzam, że za mało zdjęć zamieszczasz ze swojego ogrodu.
Ewa, poszukuję hortensji o białych kwiatach, które nie różowieją, o sztywnych pędach, może być lekko ażurowa. Znasz jakąś, która spełnia te kryteria ?
Anda 07:30, 16 paź 2017

ewsyg napisał(a)
Ewa, obejrzałam Twoją wizytówkę i stwierdzam, że za mało zdjęć zamieszczasz ze swojego ogrodu.
Ewa, poszukuję hortensji o białych kwiatach, które nie różowieją, o sztywnych pędach, może być lekko ażurowa. Znasz jakąś, która spełnia te kryteria ?

Tak, w tym roku troche malo fotek wrzucam :/

Hortki, ktora nie rozowieje, chyba jeszcze zadnej nie widzialam. Niektore rozowieja mniej, ale jednak rozowieja. Mnie bardzo podoba sie Kyushu. Jednak rowniez rozowieje troche na jesien.
kasja83 09:10, 16 paź 2017

Anda napisał(a)

Może Ci się jeszcze zmieni za parę lat, zobaczymy A różowy to bardzo ładny kolor róż Tego koloru mam u siebie w ogrodzie najwięcej

W końcu nazwa do czegoś zobowiązuje
AgataP 09:21, 16 paź 2017

Anda napisał(a)

Nie, jeszcze nie. Poczekaj do mrozow, tak od -5. Moje kopczykuje tak gdzies w grudniu U Ciebie pewnie mrozy przyjda troche wczesniej.

To ja też czekam cierpliwie