Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 08:52, 28 wrz 2017

JoannaDe napisał(a)
Ewuś, gratuluję udanej wystawy. Piękne dekoracje macie.

A co do nazw roślin to u mnie w jednej szkółce jest pan który posługuje sie lacinskimi nazwami. Mówi że tak jest lepiej i trudniej o pomyłkę przy zamawianiu konkretnych roślin.

Ja też tak wolę bo sie przynajmniej nie muszę z niemieckimi nazwami gimnastykować

A jak jesteśmy już przy nazwach powiedz mi proszę czy dolomitkalk to jest to samo co nasz dolomit który Toszka pod cisy poleca?

Asiu, może będziesz kiedyś w pobliżu, to zapraszam na zakupy

Wiem, że Toszka poleca dolomit, niemiecki Dolomitkalk. Jednak zanim zdecydujesz się go zastosować, zrób analizę gleby
Bodenanalyse

Wtedy dokładnie możesz stwierdzić, czy rzeczywiście go potrzebujesz, bo jeśli nie, to skutek może być odwrotny do tego, który oczekujesz.
Przeczytaj

Sadząc moje cisy nie dawałam dolomitu, bo wiem po mojej analizie, że nie jest potrzebny. Magnez i wapń są w harmonii w glebie, a pH jest neutralne u mnie. Dałam jedynie Urgesteinsmehl bo tego przedawkować nie sposób, a poprawia na pewno strukturę gleby. Dałam oczywiście jeszcze kompost. Cisy się przyjęły i rosną
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
AgataP 09:44, 28 wrz 2017

Ewa oślepłam od tych barw i cudowności... sama bym zamieniła siedzenie przed kompem na pracę w takim miejscu, bez względu na warunki atmosferyczne

Ewcia czy będzie dobrze wyglądać połączenie w żywopłocie - jedna ściana z buka purpurowego a druga z cisa? Z cisa byłaby niższa i dlatego wciąż się nad tym zastanawiam...
Anda 10:53, 28 wrz 2017

AgataP napisał(a)
Ewa oślepłam od tych barw i cudowności... sama bym zamieniła siedzenie przed kompem na pracę w takim miejscu, bez względu na warunki atmosferyczne

Ewcia czy będzie dobrze wyglądać połączenie w żywopłocie - jedna ściana z buka purpurowego a druga z cisa? Z cisa byłaby niższa i dlatego wciąż się nad tym zastanawiam...

Wg mnie oba żywopłoty będą do siebie pasować, tylko dość ciemno wtedy będzie. To nie szkodzi, bo przecież możesz to jakoś rozświetlić nasadzeniami przed żywopłotem
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:56, 28 wrz 2017

AnnaCh napisał(a)
Super taka praca Pewnie daje dużo radości i robisz to co lubisz
Nazwy łacińskie są bardzo dobre, wszyscy wiedzą o co chodzi

Tak, bardzo lubię tą pracę
Nazwy łacińskie poza tym, że ułatwiają mi pracę, to mi się też bardzo podobają, np. Liquidambar albo Pennisetum, albo Cortaderia pięknie brzmią
Mixtoorka 13:54, 28 wrz 2017

Anda napisał(a)

Tak, bardzo lubię tą pracę
Nazwy łacińskie poza tym, że ułatwiają mi pracę, to mi się też bardzo podobają, np. Liquidambar albo Pennisetum, albo Cortaderia pięknie brzmią

bardzo
JoannaDe 14:06, 28 wrz 2017

Anda napisał(a)

Asiu, może będziesz kiedyś w pobliżu, to zapraszam na zakupy

Wiem, że Toszka poleca dolomit, niemiecki Dolomitkalk. Jednak zanim zdecydujesz się go zastosować, zrób analizę gleby
Bodenanalyse

Wtedy dokładnie możesz stwierdzić, czy rzeczywiście go potrzebujesz, bo jeśli nie, to skutek może być odwrotny do tego, który oczekujesz.
Przeczytaj

Sadząc moje cisy nie dawałam dolomitu, bo wiem po mojej analizie, że nie jest potrzebny. Magnez i wapń są w harmonii w glebie, a pH jest neutralne u mnie. Dałam jedynie Urgesteinsmehl bo tego przedawkować nie sposób, a poprawia na pewno strukturę gleby. Dałam oczywiście jeszcze kompost. Cisy się przyjęły i rosną

Super, fajnie wiedzieć gdzie można u nas zrobić taką analizę.

Ja do swoich też dawałam cały komplet dobroci oprócz dolomitu właśnie.
Dziękuję
AgataP 19:36, 28 wrz 2017

Anda napisał(a)

Wg mnie oba żywopłoty będą do siebie pasować, tylko dość ciemno wtedy będzie. To nie szkodzi, bo przecież możesz to jakoś rozświetlić nasadzeniami przed żywopłotem

No to wrzucę zdjęcie u siebie - może się rozjaśni
Gardener27 21:54, 28 wrz 2017

Anda napisał(a)

Ewciu te włócznie zakończone ozdobną ceramiką to Speere, tak na to mówicie ?
U Was to popularna ozdoba w ogrodzie ? Bardzo mnie to zaciekawiło, możesz coś więcej o nich powiedzieć ?
Anda 08:48, 29 wrz 2017

AgataP napisał(a)

No to wrzucę zdjęcie u siebie - może się rozjaśni

Oki Generalnie to pasują do siebie
Anda 08:53, 29 wrz 2017

Gardener27 napisał(a)

Ewciu te włócznie zakończone ozdobną ceramiką to Speere, tak na to mówicie ?
U Was to popularna ozdoba w ogrodzie ? Bardzo mnie to zaciekawiło, możesz coś więcej o nich powiedzieć ?

Hmm, jak my na to mówimy... Chyba po prostu Deko-Artikel, Deko-Keramik. Nie interesuję się aż tak ozdobami, ale chyba jest to dość popularne. Muszę jutro sprawdzić, co tam na nich jest napisane. Na tej fotce lepiej je widać

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies