Tulipany potrzebuja porzadnego nawozenia, a nowsze odmiany im bardziej wymyslne, tym slabsze. Producenci ida w ilosc, a nie jakosc
Jest taki jeden miscant Miscanthus sinensis 'Verneigung', ktory az do jesieni ma zielone liscie. Kwitnie srebrzyscie. Niestety, nie widzialam na zywo, tylko obrazki, ale jest chwalony.
Ladny jest tez Malepartus, kwitnie czerwonawo. Jesienia szybko sie robi brazowy.
Wyprostowany ale fontannowy jest Miscanthus sinensis 'Prof. Richard Hansen'.
Bardzo ladne zolte podluzne paski ma Goldfeder. Pokroj bardziej fontannowy i te paski sprawiaja bardzo ladne wrazenie. Wg mnie kwitnienie nie jest jakos specjalnie spektakularne.
Okej
Przywrotnik przybiera na masie w kepie, nie rozchodzi sie rozlogami. Za to sie wysiewa. Mozna to opanowac, tylko trzeba od razu wiosna, wtedy wystarczy przegrabic i siewki sie zegnaja
Mam odmiane Alchemilla epipsila. Jest prawie identyczna jak Alchemilla mollis, tylko sie tak mocno nie poklada, jest bardziej zwarta. U mnie ma z kwiatami ok. 50 cm, bez pewnie z 40cm. Po pierwszym kwitnieniu kwitnie znow az do jesieni. Moj przycinam stopniowo, w polowie czerwca pol kepy, a jak ta odrosnie to tne druga polowe. Dzieki temu nie jest lyso