Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 14:20, 26 maj 2018

asiak napisał(a)
Ewuniu, myślisz, że zrobię wielka krzywdę dla przywrotnika jak go przesadzę?
Urosły mi takie potwory, że zagłuszają mi róże, które rosną za nimi

Nie zrobisz mu krzywdy, jeśli będziesz go na początku codziennie podlewać i przytniesz go porządnie, do parteru.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:23, 26 maj 2018

Nowalijka napisał(a)
Ewunia u Ciebie jak zwykle pięknie i gustownie. Przywrotnik okazały. Czy przycinasz go w jakimś momencie?
Ewa mam do Ciebie pytanie. Jak radzisz sobie z mszycami na różach?. Właśnie mnie zaatakowały. Poproszę o skuteczny pomysł.

Mszyce zostawiam biedronkom i innym pożytecznym. Jeśli jest ich mało, to ściągam palcami albo jeśli dużo i mnie denerwują, to spłukuję silniejszym strumieniem wody z węża To zawsze działa

Przywrotnik przycinam stopniowo. Teraz przed kwitnieniem przycięłam część tylną o 1/3. W czasie kwitnienia przytnę część przednią o 1/3, a po kwitnieniu część środkową
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:26, 26 maj 2018

gierczusia napisał(a)
Piękny ten nowy nabytek Ewcia zawsze ubolewam nad ubogościà oferty ogrodowej u nas..na serio jest biednie i cudne fotki jak zwykle fajnie ,że się załapałam
Ściskam mooocno

U nas najwięcej takich rzeczy jest na wszelakich zielonych kiermaszach. Na niektórych to juz prawie wcale stoisk z roślinami nie ma, a za to pełno jest stoisk z różnymi dodatkami ogrodowymi. Teraz się właśnie taki zbliża i ciekawa jestem co będzie
asiak 15:42, 26 maj 2018

Anda napisał(a)

Nie zrobisz mu krzywdy, jeśli będziesz go na początku codziennie podlewać i przytniesz go porządnie, do parteru.

W takim razie przytnę go tylko bez przesadzania. Nie mam pomysłu na razie na niego.
Jak przytnę, róże dostaną trochę swobody :0
Dziękuję Ewuniu
Zagajanka 21:48, 26 maj 2018

Ewo, a jak Ty walczysz z rdzą na różach? Albo jak polecają to robić w waszych szkółkach?
U mnie choroba ta strasznie postępuje - w ciagu tygodnia w tym upale z 15 krzaczków zrobiło się 28 z poważnym zakażeniem lub oznakami rdzy
koliber 21:55, 26 maj 2018

Anda napisał(a)

Uwielbiam przywrotnik Jak ja się cieszę, że mam go u siebie W planach jest już kolejne miejsce dla niego

Pozdrawiam
Kokesz 22:11, 26 maj 2018

Anda napisał(a)

Caradonna jest najsztywniejsza i najciemniejsza i to mi sie u niej podoba

Właśnie ją nabyłam
_Martini_ 22:18, 26 maj 2018

To ja się przyłączam do pytania Janki. Wczoraj miał tylko Kurfurstin, a dzisiaj już Mariatheresa.
Anda 22:43, 26 maj 2018

Zagajanka napisał(a)
Ewo, a jak Ty walczysz z rdzą na różach? Albo jak polecają to robić w waszych szkółkach?
U mnie choroba ta strasznie postępuje - w ciągu tygodnia w tym upale z 15 krzaczków zrobiło się 28 z poważnym zakażeniem lub oznakami rdzy

Janko, używam preparatu Vitanal, opartego na aminokwasach i innych biologicznie aktywnych substancjach
https://vitanal.net/vitanal/vitanal-professional/

SauerKombi do pryskania pomaga, jeśli rdza jest w początkowym stadium. Ja używam tego profilatycznie całe lato.
Rosen jest do podlewania.

Jeśli rdza się mocno rozprzestrzenia, to pewnie sięgnęłabym dodatkowo po chemię, np. Compo Ortiva albo Duaxo, albo Celaflor Saprol.

Poza tym użyłabym pewnie jeszcze preparatu ze skrzypu polnego (Neudorff Schachtelhalm Extrakt). Wzmacnia tkanki roślin tak, że grzybom trudniej przejść przez nie.

W szkółkach leją chemię, taką bardziej profesjonalną. Używać jej można tylko po specjalnym szkoleniu.
Jedynie w Rosarium Zweibruecken i w ekologicznej szkółce róż Ruf używają Vitanalu i pewnie jeszcze innych mikstur bio.

Anda 22:43, 26 maj 2018

asiak napisał(a)

W takim razie przytnę go tylko bez przesadzania. Nie mam pomysłu na razie na niego.
Jak przytnę, róże dostaną trochę swobody :0
Dziękuję Ewuniu

Przycinaj
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies