Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 14:14, 20 cze 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Szerokim łukiem omijałam ogrody i ogrodników niemieckich.
Zaczynam czytać panią Renate Waas - dziękuję za temat i motyw do zastanowienia.

Dlaczego omijalas?

A znasz Anje Maubach? Ma szkolke bylinowa niedaleko Wuppertal. Mam jej ksiazke, ale jest dla mnie zbyt filozoficzna
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:14, 20 cze 2018

Makao_J napisał(a)

Ale pewnie w cieniu jest ta balia, co? Bo na słońcu by się ugotowały.

Oj tak, koniecznie w cieniu, inaczej algi by sie rozpanoszyly a rybki zdechly.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:16, 20 cze 2018

eee_taam napisał(a)

ja myśle ze to jest kwestia warunków ....bo nawet młode sadzonki tak sie rozłaziły ...może ma za sucho moze za bogato ...ale bo jeszcze cos tam

Caradonna stoi u mnie sztywno ...dokupie jej i juz i przetaczników first love moze sobie wysieje w tym roku

dla mie zaskakujace jest ze ta szałwia ci sie nie sieje ....u mnie jej siewki były nawet wwarzywniku 25m dalej

Mam za to sryliony innych siewek
Anda 14:17, 20 cze 2018

Kawa napisał(a)
Ewunia
cudnie
ta stipa rzeczywiście piękna, taka inna

i róże z szałwią wyglądają obłędnie

Dzięki Kami
Anda 14:21, 20 cze 2018

malgol napisał(a)

Ewa,powiedz proszę co to za ciemnorózowa róza w donicy?
No i ciekawa jestem tego czarnego bzu...spodobał mi się w tym sezonie,ale nie wiem jak rosnie.Zadowolona jesteś z niego?Da się go ujarzmić?Chciałam posadzić na bylinówce jako plecy i jako odskocznie od ogólnej zieleni.
Piekne te Twoje zestawienia bylinMusze cos zgapic

Ta róża to Munstead Wood

Czarny bez ujarzmiła Aneta Koliber. W drugim poście są fotki https://www.ogrodowisko.pl/watek/7385-zielona-przestrzen?page=193
Mam nadzieję, że mi też się uda

Mój bez to Black Beauty, nie Black Lace. Z mojego jestem na razie zadowolona Chcę go tak prowadzić jak Aneta.
Pszczelarnia 14:25, 20 cze 2018

To jak filozoficzna to może mi pasować. Nie znam nikogo z De oprócz panów, których i ty znasz z literatury.

A dlaczego omijam? Bo nie szukam w tych rejonach, nie poszukuję, nie pojawił się impuls do poszukiwań. Ale znam, oj tak znam, jedną projektantkę (mijałyśmy się na naszej holenderskiej trasie i okazało się, że na angielskiej też), z Twoich stron Dorothea Steffen (jest na fb). Tropi ogrody bylinowe i rośliny po całym świecie. Robi też piękne zdjęcia.

A co do przestrzeni publicznej zielonej w De - ona wypada korzystnie na tle ogrodów prywatnych. Widziałąś Senkgarten w Dortmundzie?

Basilikum 16:13, 20 cze 2018

Anda napisał(a)

Mam Słonecznice pospolita.

wlasnie mielam szukac. M zapragnal rybek w naszej balii ale u nas to chyba tak wyjdzie, ze i tak pojedziemy do zoologicznego i kupimy co beda iec nadajacego sie.

Piekna Twoja bylinowka bardzo mi sie podobaja zestawienia kolorystyczne
Anda 21:34, 20 cze 2018

Świdośliwa dla Ewy, fotki z komórki, więc wybacz jakość

Anda 21:38, 20 cze 2018

Pszczelarnia napisał(a)
To jak filozoficzna to może mi pasować. Nie znam nikogo z De oprócz panów, których i ty znasz z literatury.

A dlaczego omijam? Bo nie szukam w tych rejonach, nie poszukuję, nie pojawił się impuls do poszukiwań. Ale znam, oj tak znam, jedną projektantkę (mijałyśmy się na naszej holenderskiej trasie i okazało się, że na angielskiej też), z Twoich stron Dorothea Steffen (jest na fb). Tropi ogrody bylinowe i rośliny po całym świecie. Robi też piękne zdjęcia.

A co do przestrzeni publicznej zielonej w De - ona wypada korzystnie na tle ogrodów prywatnych. Widziałąś Senkgarten w Dortmundzie?

Niestety, ogrody prywatne w duzej wiekszosci sa kiepskie. Przejezdzajac przez Belgie czy Francje ostatnio stwierdzilam, ze tam o wiele bardziej dbaja o ogrody. I prawie nie ma przedogrodkow zwirowych.

W Dortmundzie jeszcze nie bylam, ale wbieram sie tam juz od paru lat do Rosarium. Moze uda mi sie dojechac w przyszlym roku
Anda 21:39, 20 cze 2018

Basilikum napisał(a)

wlasnie mielam szukac. M zapragnal rybek w naszej balii ale u nas to chyba tak wyjdzie, ze i tak pojedziemy do zoologicznego i kupimy co beda iec nadajacego sie.

Piekna Twoja bylinowka bardzo mi sie podobaja zestawienia kolorystyczne

Ciekawa jestem jakie rybki Wam poleca. U nas Moderliesschen sa prawie nie do dostania.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies