Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 18:38, 28 cze 2018

Basilikum napisał(a)
a ja sypalam pod papryki w dolek, ktore nigdy mi sie nie udaja i w tym roku rosna wreszcie przyzwoicie i juz nawet jedna dosc ladna papryczka jest, na tyle duza, ze ja z daleka widac i moze inne tez sa
lece ogladac francje elegancje

Wiesz, moze to rzeczywiscie dzieki azotowi z wiorkow, a moze dzieki goracej wiosnie Najwazniejsze, ze urosly.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 18:42, 28 cze 2018

Kasya napisał(a)

O to mi się podoba
Ja zawsze przekopywałam z ziemią głębiej żeby roslina miała „na potem”

Nie wiem, czy roslina azot moze odlozyc na potem. Ja przewaznie kompost i wiorki razem wiosna rozrzucam na rabaty a potem lekko przegrabiam. Potem juz wiorkow nie daje. Teraz podlewam efektywnymi mikroorganizmami. Podlalam tez pomidory i im lisciory urosly takie wielkie jak nigdy. Za to maja malo kwiatow. Chyba im za dobrze
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasya 18:59, 28 cze 2018

No bo do pomidorów to podobno najlepszy nawóz taki do pelargonii
frezja 19:45, 28 cze 2018

Anda napisał(a)

Jasne

Wiorki rogowe rozsypuje zawsze tylko po powierzchni i przegrabiam grabkami, bo w pierwszych 10-20 cm gleby najlepiej sie rozkladaja. Tu najlepiej pracuja mikroorganizmy Nie musza byc kompletnie przykryte ziemia. Do dolka na dno jeszcze nigdy nie sypalam, niczego, qpy tez nie

Mączkę bazaltową sypie się głęboko...podobno. Stosowałaś kiedyś ??
Anda 19:55, 28 cze 2018

frezja napisał(a)

Mączkę bazaltową sypie się głęboko...podobno. Stosowałaś kiedyś ??

Maczke stosowalam do cisow i dalam ja od dolu do gory po calosci
Na wiosne dodaje maczke do kompostu z wiorkami i tak przelatuje po wierzchu rabat. Tak robie co roku.
Jesli bede kiedys przygotowywac nowa rabate to dam ja tez glebiej.
frezja 20:01, 28 cze 2018

Anda napisał(a)

Maczke stosowalam do cisow i dalam ja od dolu do gory po calosci
Na wiosne dodaje maczke do kompostu z wiorkami i tak przelatuje po wierzchu rabat. Tak robie co roku.
Jesli bede kiedys przygotowywac nowa rabate to dam ja tez glebiej.

Od początku tworzenia rabaty o wiele łatwiej i ta wiedza, którą teraz człowiek posiada
Jutro kurier przywiezie mączkę i biorę się za podsypywanie, przykopywanie...postaram się, jak najgłębiej, choć przy gęstych nasadzeniach może byc ciężko. Wczoraj podsypywałam nawozem granulowanym i tak ciągle na klęczkach
Kasya 20:02, 28 cze 2018

A mączka zmienia pH ?
frezja 20:22, 28 cze 2018

Kasya napisał(a)
A mączka zmienia pH ?

Wedle tego, co znalazłam w opisie mączka posiada odczyn lekko zasadowy: pH-7,6.
Kasya 20:26, 28 cze 2018

Czyli pod kwasoluby niewskazana ?
Anda 20:26, 28 cze 2018

To zalezy jaka maczka, granitowa jest bardziej kwasna.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies