Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Basilikum 17:07, 27 cze 2018

no i tak pewnie tez dobrze
U nas taki klub w kazdej gminie prawie jest. W niedziele byl dzien otwartj furtki ale nie bylam.
17:23, 27 cze 2018
Anda napisał(a)

No juz bez przesady Najpierw trzeba udowodnic, ze wzielas wiecej niz tysiac. A to wymaga tyle zachodu (koszty i personel), ze na taka mala rybke sie to nie oplaca. Ktos, kto pare razy w roku otwiera drzwi swojego ogrodu na pewno nie zarobi wiecej niz tysiac euro. Wstep nie moze byc przeciez jakos strasznie drogi, bo nikt nie przyjedzie. No, ale tutaj chyba bardziej zdroworozsadkowo podchodzi sie do obywatela, czasem

A w PL 500+ ktos przeciez musi finansowac, chocby i prezenty komunijne

uhm ...maja duzo wydatków w planie więc potrzebują
17:31, 27 cze 2018
Basilikum napisał(a)

nie, ja jestem w Gartenbauverein. Znam to towarzystwo troche z netu ale u nas tak blisko nie ma grupy (w innych czesciach Bawarii sa) jeden klub mi wystarczy narazie, czasu nie mam
Justyna a ja cos ostatno czytalam o jakis uproszczeniach podatkowych dla dzialalnosci o malych dochodach.

tak ...ale to nadal musisz miec działalność zeby móc bilety kasowaća na same bilety do ogrodu gdzie wpuszczasz kilka razy w roku ludzi ...to kompletnie sie nie opaci takowej posiadac

u nas wszedzie teraz kasa fiskalna ...w busach od dawna maja ...paragon jest biletem przejazdu
Anda 14:42, 28 cze 2018

Zapraszam do kolejnego ogrodu, tym razem we Francji

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8574-le-jardin-de-sericourt
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
17:10, 28 cze 2018
byłam
4,5 ha to bardziej park i mało kwieciście .....ale przy takim areale są tam strzyżone żywopłoty i figury niesamowite
Kasya 18:08, 28 cze 2018

Mogę trochę na inny temat ?
Zastanawiam się czy jest sens rozsypać wiórki rogowe po powierzchni czy trzeba tylko do dołka żeby były zakopane ?
Czy na wierzchu się rozlozą po jakimś czasie i substancje przenikną do gleby ?
Anda 18:18, 28 cze 2018

eee_taam napisał(a)
byłam
4,5 ha to bardziej park i mało kwieciście .....ale przy takim areale są tam strzyżone żywopłoty i figury niesamowite

Malo kwieciscie, ale sa roze i ramblery w koronach drzew. Kwiaty tez sa, ale moze nie tak spektakularne, bo drobne, np. Symphytum officinale subsp. Bohemicum - bialy i nizszy na dodatek zywokost.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 18:21, 28 cze 2018

Kasya napisał(a)
Mogę trochę na inny temat ?
Zastanawiam się czy jest sens rozsypać wiórki rogowe po powierzchni czy trzeba tylko do dołka żeby były zakopane ?
Czy na wierzchu się rozlozą po jakimś czasie i substancje przenikną do gleby ?

Jasne

Wiorki rogowe rozsypuje zawsze tylko po powierzchni i przegrabiam grabkami, bo w pierwszych 10-20 cm gleby najlepiej sie rozkladaja. Tu najlepiej pracuja mikroorganizmy Nie musza byc kompletnie przykryte ziemia. Do dolka na dno jeszcze nigdy nie sypalam, niczego, qpy tez nie
Basilikum 18:33, 28 cze 2018

a ja sypalam pod papryki w dolek, ktore nigdy mi sie nie udaja i w tym roku rosna wreszcie przyzwoicie i juz nawet jedna dosc ladna papryczka jest, na tyle duza, ze ja z daleka widac i moze inne tez sa
lece ogladac francje elegancje
Kasya 18:33, 28 cze 2018

Anda napisał(a)

Jasne

Wiorki rogowe rozsypuje zawsze tylko po powierzchni i przegrabiam grabkami, bo w pierwszych 10-20 cm gleby najlepiej sie rozkladaja. Tu najlepiej pracuja mikroorganizmy Nie musza byc kompletnie przykryte ziemia. Do dolka na dno jeszcze nigdy nie sypalam, niczego, qpy tez nie

O to mi się podoba
Ja zawsze przekopywałam z ziemią głębiej żeby roslina miała „na potem”