Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Ewa777 17:30, 12 lip 2018

Anda napisał(a)
Może Chandos Beauty, ewentualnie na pniu? Albo Jennifer Rose? Pięknie pachną

U nas takich nie dostanę.
Ale są z serii Parfuma
Anda 17:33, 12 lip 2018

nicol21 napisał(a)
Kochana też przyszłam po poradę różaną.
A mianowicie parę róż wypuściło mi "baty - nie baty" takie grube gałęzie, idące prosto w góre. Wypuszczone z krzewu, nie z korzenia więc chyba nie dziki? a może dziki? na pomponelli miały tak z 1,5m wysokości i baldachim kwiatów. Podobne "baty - nie baty" widzę też na eden rose. I parę na Leonardo da Vinci. Przyznam się że parę wyciełam więc zdjęcia nei mam jak zrobić. Wyciełam też dlatego że krzaki muszę trzymać w ryzach przy mojej wielkości ogródka. Ale zastanawiam się czy to mogłbyć dziki czy nie.

Na jednej okrywowej miałam typowego dzika puszczonego z korzenia i to jakies 50cm od róży.... ale na tym dziku to nawet kolor liści odstawał od rośliny matki.

Róże tak mają, że niektóre odmiany po pierwszym kwitnieniu wypuszczają baty. To nie to samo co dziki. Dziki to pędy rosnące z podkładki, którą jest dzika róża, często Rosa canina. One mają inny kolor i kształt liści, niż róża szlachetna. Ich kwiaty są niepełne. Różnią sie bardzo od odmiany szlachetnej

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:34, 12 lip 2018

eee_taam napisał(a)

przegrzebałam internety na szybko...Jennifer Rose róza ...nie wiem czy sie u nas kupi ...ale na jakis ruskich stronach doczytałam ze Claire Marshall ...czy ona figuruje pod dwoma nazwami?

bo moze kupie ...bo jeszcz mam burgundy ice do wywalenia

Jennifer Rose to to samo co Claire Marshall To róża Harknessa, tak samo jak Chandos Beauty.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:36, 12 lip 2018

Ewa777 napisał(a)

U nas takich nie dostanę.
Ale są z serii Parfuma

Dostaniesz, Jennifer Rose to Claire Marshall. Chandos Beauty chyba też w PL jest. Obie pachną mocniej od serii Parfuma
Anda 17:49, 12 lip 2018

mrokasia napisał(a)
Ewuś, wstawiłam u siebie zdjęcia podejrzanych Overdamów - zajrzyj proszę .

Poszłam do Cię
Ewa777 17:57, 12 lip 2018

Anda napisał(a)

Dostaniesz, Jennifer Rose to Claire Marshall. Chandos Beauty chyba też w PL jest. Obie pachną mocniej od serii Parfuma

Claire Marshall jest nawet na pniu, ale Chandos Beauty nie mogę znaleźć na pniu na żadnej znanej mi stronie.
Anda 18:00, 12 lip 2018

Ewa777 napisał(a)

Claire Marshall jest nawet na pniu, ale Chandos Beauty nie mogę znaleźć na pniu na żadnej znanej mi stronie.

To bierz Claire
Na pniu mieliśmy w zeszłym roku jeszcze różę Annapurna, biała. Też miała przepiękny zapach i bardzo szlachetny wygląd.
violaskom 19:24, 12 lip 2018

Ewa, czy mogłabyś zerknąć na stronę rozpoznawanie bylin? Kupiłam coś różowego i nie wiem gdzie i z czym to posadzić. Może wiesz co to jest? Trochę wygląda jak ostróżka jednoroczna ale na opisie ma bylina.
nicol21 19:56, 12 lip 2018

Anda napisał(a)

Róże tak mają, że niektóre odmiany po pierwszym kwitnieniu wypuszczają baty. To nie to samo co dziki. Dziki to pędy rosnące z podkładki, którą jest dzika róża, często Rosa canina. One mają inny kolor i kształt liści, niż róża szlachetna. Ich kwiaty są niepełne. Różnią sie bardzo od odmiany szlachetnej

a czy też jest normalnym że baty są wypusczane wiosną na pierwsze kwitnienie? bo cześć takich była, a częśc takich wychodzi teraz.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Anda 22:14, 12 lip 2018

violaskom napisał(a)
Ewa, czy mogłabyś zerknąć na stronę rozpoznawanie bylin? Kupiłam coś różowego i nie wiem gdzie i z czym to posadzić. Może wiesz co to jest? Trochę wygląda jak ostróżka jednoroczna ale na opisie ma bylina.

Pawel juz pomogl a tej drugiej nie znam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies