Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 08:32, 08 lip 2018

Makao_J napisał(a)
Ewcia co sadzisz razem z różami? Tworzę rabatę różaną i szukam towarzystwa aby rabata nie była pusta jak róże odpoczywają.
Na razie dosadziłam czyśćca Hummelo, krwawnicę Robert, floksy, rozchodniki okazałe i trawy. Wsadziłam jednego przywrotnika by sprawdzić i świecznicę Brunettę. Myślisz że to wystarczy? Myślę jeszcze o jeżówkach.

Już widziałam powiększoną różankę przy altanie u Ciebie Ślicznie wygląda
Do róż nadają się praktycznie wszystkie byliny dedykowane do słonecznych i żyznych stanowisk Ja sadzę szałwie, np. Blauhuegel, Amethyst, Caradonna. Dziewczyny tutaj bardzo chwalą Sensation Deep Blue lub Pink. Poza tym Drakiew gołębia na brzeg rabaty bo niska, driakiew kaukaska bardziej na środku bo wyższa, Liatris spicata również. Przetaczniki też pasują, jednak wg mnie trochę krótko kwitną. Wiosną ślicznie wyglądają przy nich orliki i czosnki ozdobne. Ostróżki tak bardziej z tylu pięknie wyglądają, trzcinniki np. Overdam również, Agastache też bardziej w plecach róż ( zależy, jak wysoka jest róża). Jeżówki się u mnie baaaardzo sieją i nie dawalabym ich do róż. Potem srylion siewek może utrudnić życie różom. No chyba, że posadzisz te odmianowe, pełne i niższe np. Milkshake, Razzmatazz - one się chyba aż tak nie sieją.
Przywrotnik bardzo dobrze pasuje do róż, zwłaszcza przy brzegu rabaty się z niej wylewając, tak samo Calamintha nepeta
Świecznica fajnie wygląda bardziej w plecach róż i w półcieniu. Naparstnice oczywiście również bardzo polecam
Nie sadzilabym do nich odętki, bo się baaaardzo rozłazi. U mnie wiosną ją mocno redukowałam i praktycznie tego w ogóle nie widać.
Uff, rozpisałam się że hej, ale może Ci się to przyda
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 08:40, 08 lip 2018

malgol napisał(a)

No to mnie bardzo zmartwilas Chciałabym posadzić ja w jakiejś kompozycji,ale w takim razie jakiej? Wydawało mi się, że u Ciebie też rośnie z czymś tylko nie pamiętam z czym...co radzisz?

Róże sadzę samotnie w donicach. Nawet te najwęższe róże krzaczaste mają ok. 50 cm szerokości. Przeważnie są szersze. Pennisetum to małe jak zacznie kwitnąć również. To dawałoby średnice donicy na minimum 1 m. Najlepiej sadzić osobno w donicach i stawiać je razem Naprawdę No chyba że sadzisz róże miniaturki, to wtedy można ryzykować, ale MW będzie miała średnicę ok. 70-80 cm. U mnie nawet nic bym do niej nie mogła wcisnąć. Poza tym, jeśli liście na dole (ciasno byłoby tam z piórkówką) nie będą szybko obsychać, to złapie czarną plamistość.
Chyba u Austina na stronie jest wiele zdjęć róż w donicach i one też rosną tam samotnie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Ewa777 09:14, 08 lip 2018

Anda napisał(a)

Oj, to szkoda. RMH śliczniutka. Zadowolona jesteś z Herzogin?

Jestem zadowolona z Herzogin. To ładna róża. Ma bardzo dużo kwiatów zebranych w gronach. Czasami kilka pąków niestety zasycha i nie rozkwita. Ma bardzo ładny, subtelny zapach różany.
Jedna by mi wystarczyła w zupełności, żeby zachwycać się jej pięknem, więc trochę mi żal, że nie mam RMH. Poszukam dla niej miejsca i jeszcze kiedyś zamówię
Makao_J 10:56, 08 lip 2018

Anda napisał(a)

Już widziałam powiększoną różankę przy altanie u Ciebie Ślicznie wygląda
Do róż nadają się praktycznie wszystkie byliny dedykowane do słonecznych i żyznych stanowisk Ja sadzę szałwie, np. Blauhuegel, Amethyst, Caradonna. Dziewczyny tutaj bardzo chwalą Sensation Deep Blue lub Pink. Poza tym Drakiew gołębia na brzeg rabaty bo niska, driakiew kaukaska bardziej na środku bo wyższa, Liatris spicata również. Przetaczniki też pasują, jednak wg mnie trochę krótko kwitną. Wiosną ślicznie wyglądają przy nich orliki i czosnki ozdobne. Ostróżki tak bardziej z tylu pięknie wyglądają, trzcinniki np. Overdam również, Agastache też bardziej w plecach róż ( zależy, jak wysoka jest róża). Jeżówki się u mnie baaaardzo sieją i nie dawalabym ich do róż. Potem srylion siewek może utrudnić życie różom. No chyba, że posadzisz te odmianowe, pełne i niższe np. Milkshake, Razzmatazz - one się chyba aż tak nie sieją.
Przywrotnik bardzo dobrze pasuje do róż, zwłaszcza przy brzegu rabaty się z niej wylewając, tak samo Calamintha nepeta
Świecznica fajnie wygląda bardziej w plecach róż i w półcieniu. Naparstnice oczywiście również bardzo polecam
Nie sadzilabym do nich odętki, bo się baaaardzo rozłazi. U mnie wiosną ją mocno redukowałam i praktycznie tego w ogóle nie widać.
Uff, rozpisałam się że hej, ale może Ci się to przyda

Super że się rozpisałaś. Bardzo dużo pomocnych info. Odętki wiem że się rozłażą więc nie myślałam o nich. Ostróżki mam i chcę na tyły dać. O jeżówkach nie pomyślałam że wyrywanie siewek z róż faktycznie może być uciążliwe.
Mam przetacznika na biało kwitnącego. Nie rozłazi się i długo mi kwitnie. Może dosadzę.
Jeszcze raz dzięki. Zrobię zrzut ekranu tego co pisałaś dla pamięci.
nicol21 12:38, 08 lip 2018

oooo bajorko masz! fajne!!! Piękny ogród. wszystko już ładnie się rozrosło, rozsiało. Trawy rzeczywiście piękne ale też i spore. Róże - miooodzio!
u mnie też wschód od sąsiada i niektóre rośliny bardziej wdzięczą się do sąsiada niż do mnie... ale grunt że się wdzięczą.

Dzięki Tobie poznałam nową roślinę- drakiew - fajnie ona wygląda na zdjęciach. szkoda, że nie zmieszczę.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Anda 13:31, 08 lip 2018

Ewa777 napisał(a)

Jestem zadowolona z Herzogin. To ładna róża. Ma bardzo dużo kwiatów zebranych w gronach. Czasami kilka pąków niestety zasycha i nie rozkwita. Ma bardzo ładny, subtelny zapach różany.
Jedna by mi wystarczyła w zupełności, żeby zachwycać się jej pięknem, więc trochę mi żal, że nie mam RMH. Poszukam dla niej miejsca i jeszcze kiedyś zamówię

Zamow koniecznie
Anda 13:32, 08 lip 2018

Makao_J napisał(a)

Super że się rozpisałaś. Bardzo dużo pomocnych info. Odętki wiem że się rozłażą więc nie myślałam o nich. Ostróżki mam i chcę na tyły dać. O jeżówkach nie pomyślałam że wyrywanie siewek z róż faktycznie może być uciążliwe.
Mam przetacznika na biało kwitnącego. Nie rozłazi się i długo mi kwitnie. Może dosadzę.
Jeszcze raz dzięki. Zrobię zrzut ekranu tego co pisałaś dla pamięci.

Ciesze sie, ze info sie przyda
Anda 13:33, 08 lip 2018

nicol21 napisał(a)
oooo bajorko masz! fajne!!! Piękny ogród. wszystko już ładnie się rozrosło, rozsiało. Trawy rzeczywiście piękne ale też i spore. Róże - miooodzio!
u mnie też wschód od sąsiada i niektóre rośliny bardziej wdzięczą się do sąsiada niż do mnie... ale grunt że się wdzięczą.

Dzięki Tobie poznałam nową roślinę- drakiew - fajnie ona wygląda na zdjęciach. szkoda, że nie zmieszczę.

Trawy spore, to fakt. Musze pomyslec, czy dobrze zrobiloby im male przesadzanko jesienia

Driakiew jest cudna, wiec moze znajdziesz na nia jeszcze jakies miejsce
Basilikum 15:59, 08 lip 2018

Anda napisał(a)

Tak, będą Jeszcze myślę, czy gdzies trzeciej nie wcisnę

hihi cala Ty
tulucy 16:06, 08 lip 2018

Wiesz już, jakie?