Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

makadamia 08:19, 09 lip 2018

Cześć Ewciu,
Po lekturze Noela mam pytanie do Ciebie: jakie masz doświadczenia z liśćmi bodziszków? Bo Noel zakwalifikował je wszystkie jako "krótko atrakcyjne" i najpierw się zdziwiłam, a potem uprzytomniłam sobie, że faktycznie wszystkie moje bodziszki (poza korzeniastym) w miarę postępów lata mają te liście coraz bardziej "ażurowe". I nie wiem teraz, czy dawać je na przód rabaty czy nie
08:37, 09 lip 2018
makadamia napisał(a)
Cześć Ewciu,
Po lekturze Noela mam pytanie do Ciebie: jakie masz doświadczenia z liśćmi bodziszków? Bo Noel zakwalifikował je wszystkie jako "krótko atrakcyjne" i najpierw się zdziwiłam, a potem uprzytomniłam sobie, że faktycznie wszystkie moje bodziszki (poza korzeniastym) w miarę postępów lata mają te liście coraz bardziej "ażurowe". I nie wiem teraz, czy dawać je na przód rabaty czy nie

i ma racje ale nie do końca ))

mam takie

St Ola krótko kwitnie a jest ładny z lisci

Pink Pouffe nieprzerwanie kwitnie od wiosny do jesieni ...i długo trzyma liscie dla mnie bodziszkowe naj ...jedyny kłopot to nie daje rozłogów i trudno ukorzenic tylko przez podział

mam jeszcze inne i one akurat sa beznadziejne

- Balerina ...wypadła po pierwszej zimie ....ale i tak była beznadziejna cały sezon

- Endressa - ten mam akurat na wilgotnej i do popołudnia cienistej rabacie...wielkie chaszcze bardo ekspansywny ...chyba tez sie rozstaniemi bo pochłania wszystko jak leci daje duzo siewek ...i własnie mysle go teraz ściąć bo niby kwiatów jeszcze duzo ale wyglada jak cepizok

- Viosion Pink - rozrasta się świetnie ...ale nie zadania tak jak bym chciała chwast przez niego przerasta
- himalajski Plenum - ten jest szalony jeśli chodzi o rozrost
moze byc trudny w wyplenieniu....wywaliłam bo o tej porze juz nie miał lisci ...trzeba było wycinac ..a kwitł tez krótko .

gdzies w moim watku nie tak dawno miesiac moze 2 temu pokazywałam zdjecia ...moze uda ci sie je znależć

Anda 11:20, 09 lip 2018

Makao_J napisał(a)

A w donicy masz ziemię czy tylko kamienie? Wiesz pytam bo obawiam się że jeśli włożę tam piach to woda będzie wypłukiwać piach i będzie się brudzić.

W doniczce mam ziemie przykryta kamieniami. Jesli doniczka stalaby bardziej z boku w wodzie, nie pod strumieniem, to chyba nie powinno tam sie nic wyplukiwac?

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:21, 09 lip 2018

Ewa777 napisał(a)
Ewa, nie wytrzymałam i zamówiłam kolejne róże

Super A jakie?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:23, 09 lip 2018

la_estrellita napisał(a)
Ewo dziękuję za wyjaśnienia. Kupię na próbę jedną sadzonkę knauti i popatrzę na żywo jak rośnie. Śliczna jest. Jeżeli jeszcze kwitnie przez cały sezon jak driakiew to chyba się polubimy.

Kwitnie przez caly sezon, tylko co jakis czas jej wycinam przekwitniete kwiatki. Robie to jednak niezbyt czesto i w tym roku mam pare kwitnacych siewek Knautia nie wysiewa sie mocno.

Anda 11:24, 09 lip 2018

Catalinasdiary napisał(a)
Moim zdaniem jest, liście się rozprostowały, jutro kolejną dawkę podam. Co do Ledy, raczej nie zamówią, bo oni je produkuję, ale co się odwlecze...

Dobrze, ze pomaga
Oby ta Leda doszla do Ciebie predzej niz pozniej
Anda 11:37, 09 lip 2018

makadamia napisał(a)
Cześć Ewciu,

Mam dwa bodziszki w ogrodzie, Geranium magnificum - kwitnie raz spektakularnie wczesnym latem, ale liscie ma ladne, jesienia sie przebarwiajace. Jeszcze Geranium Rozanne, ktora kwitnie caly sezon i sie plozy albo wspina, zalezy, co ma po drodze U mnie wspina sie na hibiskusy. Ma ladne liscie do wczesnej jesieni.

Tych odmian bodziszkow jest "od groma i troche", sa i na slonce i na cien, plozace, zadarniajace lub rosnace kepach, wiec wyglad lisci zalezy od odmiany.
Sasiad ma jakiegosc bodziszka, ktory wyjatkowo dobrze rosnie na patelni, rozsiewa sie jak verbena (po wszystkich sasiadach), a liscie ma ciemne i blyszczace cale lato.

Jesli jakis bodziszek ma brzydkie liscie to warto je sciac do zera i poczekac na nowe, te powinny byc piekne juz do jesieni
Mimo to ja osobiscie nie dawalabym bodziszka na przod jakiejs reprezentacyjnej rabaty Przywrotnik czy chociazby Geum chiloense maja wg mnie ladniejsze liscie

Makao_J 13:55, 09 lip 2018

Anda napisał(a)

W doniczce mam ziemie przykryta kamieniami. Jesli doniczka stalaby bardziej z boku w wodzie, nie pod strumieniem, to chyba nie powinno tam sie nic wyplukiwac?

Pomyślę o tym. Ta krwawnica mi pasuje i lubię ją.
Mixtoorka 15:42, 09 lip 2018

Anda napisał(a)

Mumie to może być grzyb. Róża jest najwyraźniej osłabiona i się nie broni. Dowieź ją jakimś nawozem płynnym i dolistnie też. Nawiozłaś ją już w czerwcu w ogóle? Podlewaj bardzo obficie ale tak co trzy dni, tak ze 30 - 40 L, żeby wilgoć doszła do korzeni.
Pewnie już tak robisz, bo Wy oboje doświadzczeni ogrodnicy jesteście

Ewuniu, może grzyb. Dziwne to to. Sypnęłam jej trochę azofoski, od czasu do czasu podlewam nawozem w płynie do róż. Mam zamiar sypnąć im nawozu do róż jeszcze trochę. Wiosną dawłam obornik granulowany. Może dać obornik lepiej? SKoczek ją osłabił bardzo, bo ja nie wiedziałam, że takie zmiany na liściach to szkodnik
Anda 17:48, 09 lip 2018

Mixtoorka napisał(a)

Ewuniu, może grzyb. Dziwne to to. Sypnęłam jej trochę azofoski, od czasu do czasu podlewam nawozem w płynie do róż. Mam zamiar sypnąć im nawozu do róż jeszcze trochę. Wiosną dawłam obornik granulowany. Może dać obornik lepiej? SKoczek ją osłabił bardzo, bo ja nie wiedziałam, że takie zmiany na liściach to szkodnik

Daj jej czas, to młoda róża przecież. Obornik teraz to raczej za późno, zanim mikroby to przerobią i to dotrze do korzeni to potrwa. Jeśli ja już nawozilaś to wystarczy. Teraz możesz jej dać jedynie nawóz dolistny.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies