Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 11:01, 06 gru 2015

Milka napisał(a)

Bluszcz znosi ciecie, mozna go formowac, nie gubi liscie, rozwiazanie jednak super, clematisy poza sezonem, bez wygladu

Aż tak bardzo nie zależy mi na osłonięciu się od sąsiadów. Bluszcz rośnie we wszystkie strony, nie nadążyłabym z przycinaniem.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:03, 06 gru 2015

Basilikum napisał(a)
no tylko jak ciac d srony sasiada ten bluszcz. Clematis rzeczywiscie teraz wyglada jak zwoj kabli no a groszek tez bardzo sezonowy.

Za blisko mieszkamy, aby się narazić sąsiadowi

Jak bez podrośnie to i osłona jakaś będzie, a w zimie w ogrodzie się tak długo nie przesiaduje, więc osłona tylko w lecie potrzebna jest

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
gobasia 11:26, 06 gru 2015

Czy koński nawóz dajesz pod korzeń czy podsypujesz krzaczki .I czy wszystkie róże to lubią
Ja daję pod korzeń świeży placek krowi [pod każdą roślinę]
Anda 11:41, 06 gru 2015

gobasia napisał(a)
Czy koński nawóz dajesz pod korzeń czy podsypujesz krzaczki .I czy wszystkie róże to lubią
Ja daję pod korzeń świeży placek krowi [pod każdą roślinę]

Pod korzeń, czyli w dziurę? Nie. Daję co roku zimą, czyli w grudniu/styczniu pod krzaczek, na kopczyk. Trochę mieszam z ziemią. Do wiosny nawóz zostanie przerobiony przez mikroorganizmy i wiosną może zostać przyswojony przez roślinę. Wczesną wiosną, czyli tak w marcu, daję jeszcze takie rogowe ścinki zwierzęce pod krzaczki. Obsypuje nimi właściwie cała rabatę. Potem trochę je hakam haczką w glebę. Jeśli się spóźnię i zapomnę o tym w marcu, to w maju daję mączkę rogową. Mączka szybciej się przerabia w glebie niż wiórki.

Wszystkie róże lubią koński nawóz

AgataBC 12:01, 06 gru 2015

Dodatkowo róże lepiej zimują bo koński nawóz jest cieplutki
tyle, że lubią go też turkucie. Widziałaś je kiedyś u siebie ??
Anda 12:12, 06 gru 2015

Agcia napisał(a)
Dodatkowo róże lepiej zimują bo koński nawóz jest cieplutki
tyle, że lubią go też turkucie. Widziałaś je kiedyś u siebie ??

Całe szczęście nie U mnie jest dużo kosów. Czy kosy lubią turkucie? Gdyby jednak się pojawiły, to jacy są naturalni wrogowie turkucia?

AgataBC 12:18, 06 gru 2015

Anda napisał(a)

Całe szczęście nie U mnie jest dużo kosów. Czy kosy lubią turkucie? Gdyby jednak się pojawiły, to jacy są naturalni wrogowie turkucia?

Ptaki na pewno, choć turkucie rzadko wychodzą na powierzchnie, krety są naszymi największymi sprzymierzeńcami a dobrą metodą jest ponoć zakopanie końskiego nawozu i poczekanie - po kilku dniach się to odkopuje i wyciąga owady(bo nawóz je zciąga). One też zimują w takich porcjach nawozu bo tam cieplutko

AgataBC 12:20, 06 gru 2015

Ale w małych ilościach nie ma co panikować, przyroda sobie sama radzi
Anda 12:32, 06 gru 2015

Na szczęście ich chyba nie mam. Kretów też nie Nornica się czasem zdarzy, ale też nie na długo.

Jana 13:02, 06 gru 2015

Anda napisał(a)

O, takie nieprzewidziane rzeczy trochę wnerwiają Kiedy się wysiewa ten groszek? Już w marcu? Może u mnie go jednak nic nie zje

tak, wiosną, ale żeby efekt ładny powstał trzeba trochę więcej go wysiać, można uszczykiwać górę to się rozkrzewi ja z pnączy na siatkę lubię wilec u mnie bluszcz przemarza