Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 19:39, 19 sty 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Witaj Ewo w Nowym Roku Z przyjemnością przypomniałam sobie Twoją wizytówkę, wątek też trochę nadrobiłam.
Zauważyłam, że przy szałwiach masz przywrotnika. Czy myślisz, że dałby radę na moich kwaśnych piaskach? Czytałam, że on lubi ziemię w kierunku zasadowym, ale gdyby tak podsypać dolomitem, mączką... Już jakiś czas chodzi za mną. Jakoś pasuje mi do tego mojego lasu, ale staram się unikać zasadowych roślin, poza cisem i omoriką, bo są nie do zastąpienia...

Witaj Agatko
Przywrotnik (Alchemilla mollis) jest niewymagający. Nie musi mieć koniecznie zasadowego podłoża. Wypróbuj go u siebie. Podsyp mu koniecznie kompostu, żeby miał trochę żyźniej, posadź może nie w całkowitym słońcu i obserwuj
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kokesz 19:40, 19 sty 2019

Anda napisał(a)

Tak, możesz tam umieścić paprocie, najlepiej te znoszące troszkę lepiej suchość Ja zawsze jestem za tym, żeby wypróbowywać nowe i niekonwencjonalne rozwiązania. Ziemia musi być w tych pniach próchnicza i lekko kwaśna, taka leśna właśnie. Podlewanie będzie ważne.

Ewa, jakie paprocie znoszą suchy cień, myślę o mojej rabacie pod kasztanowcem?
Ziemię będę tam ciągle polepszać i może pociągnę nawodnienie ale pytam na zapas
Anda 19:42, 19 sty 2019

Kokesz napisał(a)

Ewa, jakie paprocie znoszą suchy cień, myślę o mojej rabacie pod kasztanowcem?
Ziemię będę tam ciągle polepszać i może pociągnę nawodnienie ale pytam na zapas

Reniu, u Margarytki Ogród w remoncie napisałam jakie najlepiej znoszą
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Brzozowadzie... 22:57, 19 sty 2019

Anda napisał(a)

Witaj Agatko
Przywrotnik (Alchemilla mollis) jest niewymagający. Nie musi mieć koniecznie zasadowego podłoża. Wypróbuj go u siebie. Podsyp mu koniecznie kompostu, żeby miał trochę żyźniej, posadź może nie w całkowitym słońcu i obserwuj

Ziemię na pewno "doprawię" Ale widzę, że te typowo zasadowe rośliny, choćby lawenda, mimo zmiany ziemi, słabo u mnie rosną. Ale z przywrotnikiem spróbuję, cienistych miejsc mam sporo Dzięki.
daszum 21:59, 20 sty 2019

Ewa, postanowiłam zapoznać się, przynajmniej częściowo z Twoim wątkiem.
Pięknie pokazujesz swój ogródek, a Twój wątek to doskonały poradnik, w różnych kwestiach
Będę zaglądać
gogo 22:03, 20 sty 2019

Ewo, ja z prośbą o rozpoznanie róży, oczywiście w wolnej chwili.
Coraz bardziej podoba mi się przywrotnik, ale dla mnie za duży.
Czy jest jakaś wersja mini?
Brzozowadzie... 09:55, 21 sty 2019

Jestem na bieżąco z przywrotnikami Znalazłam taką niziutką odmianę (wys. do 10 cm), ma piękne listki. Też się nad nią zastanawiam: Przywrotnik Hoppego.
Anda 16:04, 21 sty 2019

daszum napisał(a)
Ewa, postanowiłam zapoznać się, przynajmniej częściowo z Twoim wątkiem.
Pięknie pokazujesz swój ogródek, a Twój wątek to doskonały poradnik, w różnych kwestiach
Będę zaglądać

Dziękuję i zapraszam Cieszę się, że przydają Ci się jakieś informacje.
Anda 16:09, 21 sty 2019

gogo napisał(a)
Ewo, ja z prośbą o rozpoznanie róży, oczywiście w wolnej chwili.
Coraz bardziej podoba mi się przywrotnik, ale dla mnie za duży.
Czy jest jakaś wersja mini?

Zaraz wpadnę

Przywrotników jest dość dużo. Jest ten o których pisze Agata, śliczny i nadaje się jako zadarniacz. Ja mam jeszcze Alchemilla erythropoda - mały i zdrowy. Jest jeszcze Alchemilla faeroensis ssp. pumila, totalnie niziutki, Alchemilla glaucescen, dobrze rośnie w trudnych warunkach.
Milka 18:22, 21 sty 2019

Podziwiam, jak sobie radzisz z rozpoznaniem róż, pozdrawiam Ewo, podczytuję