Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 14:20, 15 sty 2019

Rench napisał(a)

Dzięki za zdjęcia.
Właśnie coś podobnego mi wyrosło,ale chyba za gęsto posiałam bo była bardziej wiotka.I kolor bardziej liliowy.
Kupiłam nasiona na allegro, bez oryginalnej etykiety.
Na wiosnę ją przerzedzę,jeśli przeżyje.Zobaczymy czy będzie taka wyprostowana.

Znalazłam jeszcze nasionka takich roślin :
Marzymięta, elszolcja (Elsholtzia )
Niepokalanek / Vitex agnus-castus
Nepeta tuberosa

Widziałaś może je na żywo, warto kupić ?

Vitex jest sliczny. Ma piekne niebieskie kwiaty. Krzak tez pokaznych rozmiarow. Juz mialam ja kupic, ale jest problem z zimowaniem. Jedynie przy poludniowych scianach i przepuszczalnym podlozu ma szanse. Jesli sie zdecydujesz, to nie obcinaj pedow przed zima.

Reszty nie znam, nepety na pewno nie widzialam, a elsholtzii sobie nie przypominam.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:23, 15 sty 2019

Mariposa napisał(a)
Ewo, wybacz, ale wtrącę się ze swoim pytaniem - jaka wg Ciebie jest optymalna szerokość kratki do róż pnących?

To zalezy tylko i wylacznie od upodoban estetycznych. Wg mnie moze byc 30x30 ale rowniez 50x50. Im wieksza kratka, tym latwiej mlode pedy przeplatac pomiedzy kratkami. Jednak rownie dobrze moglabys prowadzic mlode pedy jedynie na poziomych deseczkach, tylko wtedy musialabys je czesciej przywiazywac
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:26, 15 sty 2019

gogo napisał(a)
Ewuniu, napisałam u siebie nazwy róż.
Proszę o weryfikację, oczywiście w wolnej chwili.
Mam też pytanie: czy faktycznie nie chcą rosnąć róże, sadzone po różach.
Gdzieś się zetknęłam z taką informacją.
Chciałabym usunąć trzy róże pnące, bo są fatalne, przysłali nie te, które zamawiałam, choć kolor się zgadza.
I kwitną tylko raz, ok. 3 tygodni, a miały kwitnąć cały czas, potem są same liście.

Roze po rozach nie rosna. Jednak jesli roza rosla tam krotko, rok czy dwa, to nie powinno byc problemu. Jesli dluzej, to trzeba wymienic ziemie, tak 50x50x50.
W ogole po rozowatych nie powinno sie sadzic w tym miejscu niczego z tej rodziny.
Napia 15:10, 15 sty 2019

Anda napisał(a)

Roze po rozach nie rosna. Jednak jesli roza rosla tam krotko, rok czy dwa, to nie powinno byc problemu. Jesli dluzej, to trzeba wymienic ziemie, tak 50x50x50.
W ogole po rozowatych nie powinno sie sadzic w tym miejscu niczego z tej rodziny.

Własnie się zastanawiałam, czy na miejsce po róży mogę posadzić inną różę. Rabata była zakładana w zeszłym roku, więc cieszy mnie, że nie będę musiała wymieniać ziemi w tym miejscu, ufff Dzięki Ewa
Anda 16:18, 15 sty 2019

Napia napisał(a)

Własnie się zastanawiałam, czy na miejsce po róży mogę posadzić inną różę. Rabata była zakładana w zeszłym roku, więc cieszy mnie, że nie będę musiała wymieniać ziemi w tym miejscu, ufff Dzięki Ewa

Nie ma za co Najlepiej by było, gdybyś tą ziemię wzbogaciła końskim obornikiem lub kompostem
gogo 18:41, 15 sty 2019

Dzięki za informacje.
W takim razie róże zostają, dosadzę do nich powojniki.
Bo u mnie wykopanie tak dużego dołka to katorga / kamienista ziemia /.
Te róże były kupione małe, z małymi korzeniami.
W mały dołek poszła dobra ziemia, a potem tylko nawóz.

Mariposa 21:25, 15 sty 2019

Anda napisał(a)

To zalezy tylko i wylacznie od upodoban estetycznych. Wg mnie moze byc 30x30 ale rowniez 50x50. Im wieksza kratka, tym latwiej mlode pedy przeplatac pomiedzy kratkami. Jednak rownie dobrze moglabys prowadzic mlode pedy jedynie na poziomych deseczkach, tylko wtedy musialabys je czesciej przywiazywac

Chyba źle się wyraziłam - chodziło mi o całkowitą szerokość podpory - wiem, że to zależy od miejsca itp, ale czy jest jakaś optymalna? (np są kratki szer 30 cm, 60 cm, 90 cm, które można jeszcze łączyć po 2)
Rench 21:31, 15 sty 2019

Dziękuję za odpowiedz, chyba kupię te nasiona. Najlepiej przetestować na własnej skórze
abiko 09:35, 16 sty 2019

Anda.. pisałaś gdzieś co dajesz swoim różom w gruncie? Obornik i nawóz długo działający?
Kawa 10:31, 16 sty 2019

Ewunia już palny wysiewowe z Monią robicie?
jaaacie u mnie zima ...nawet o ogródku nie myślę
chociaz chce mi się juz wiosny i słoneczka
macham mocno