Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 19:41, 16 sty 2019

Margerytka40 napisał(a)
Dziękuję, mam ochotę właśnie na nią. W moim katalogu podają wysokość do 1m i taka by mi pasowała

Nie ma za co Jeszcze zapomniałam napisać, że lubi mieć dobry drenaż, czyli nóżki nie mogą stać w wodzie, zwłaszcza zimą. Jak ma wilgoć, to daje nawet radę w słońcu, co zależy jeszcze od wystawy.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mariposa 19:48, 16 sty 2019

Dziękuję, Ewo, właśnie o to mi chodziło
Anda 19:56, 16 sty 2019

Mariposa napisał(a)
Dziękuję, Ewo, właśnie o to mi chodziło

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 20:01, 16 sty 2019

Anda napisał(a)

Nie ma za co Jeszcze zapomniałam napisać, że lubi mieć dobry drenaż, czyli nóżki nie mogą stać w wodzie, zwłaszcza zimą. Jak ma wilgoć, to daje nawet radę w słońcu, co zależy jeszcze od wystawy.

Wystawa to tam jest wschodnio południowa ale sosny dają tam cień w południe więc to raczej półcieniste miejsce. O drenaż się postaram oczywiście choć nigdy nie ma tam stojącej wody.
Dragonka 21:12, 16 sty 2019

Ewa, Ty Różana Czarodziejko!
czy Ty sobie zdajesz sprawę, że z powodu Twoich róż zaczyna się różane szaleństwo w wielu wewątkach? A tak na serio, to w szoku jestem i pod ogromnym wrażeniem Twojego ogrodu. To znakomity przykład na to, że mały ogród może zachwycać,uwielbiam tu zaglądać i wyszukiwać kolejne różane 'perełki'. Obawiam się tylko, że miejsca mi prędko by brakło, gdybym te wszystkie cudeńka chciała mieć Idę koić nerwy dalej, oglądanie ich działa na mnie super relaksująco
gogo 21:47, 16 sty 2019

Ewo, czytam, że i o paprociach masz wiedzę.
A ja mam w planach uprawę paproci w pustych na wylot pniach drzew.
Mam cieniste miejsce przy żywopłocie, ten rośnie, ale ziemia jest tam najgorsza w moim ogrodzie.
Stąd pomysł pni, czyli wyjście w górę, /już nie kamienne gazony /.
Tak to widzę, czy to dobry plan?
Milka 15:40, 17 sty 2019

Anda napisał(a)

Moim różom dałam obornik do tej pory tylko dwa razy chyba. Poza tym co roku wiosną dostają kompost z wiórkami rogowymi, a końcem czerwca nawóz organiczny dla róż Neudorff Azet Rosen albo firmy Oscorna.

Jesteś Ewo mega encyklopedią od róż aż miło się czyta
Ja lubię róże, mam ich tylko około 60, niestety nie dbam, jak należy, ale i tak jakoś mi kwitną i rosną, najstarsze egzemplarze mam już 22 lata, jak sobie dały radę, nie wiem.
Wszystkiego naj na 2019
Waclaw 15:45, 17 sty 2019

Anda napisał(a)

Moim różom dałam obornik do tej pory tylko dwa razy chyba. Poza tym co roku wiosną dostają kompost z wiórkami rogowymi, a końcem czerwca nawóz organiczny dla róż Neudorff Azet Rosen albo firmy Oscorna.

U nas Ewo, trudno wiórki kupić. Całe lato szukałem i nic.
Zgodnie z Twoimi radami zasilam kompostem i obornikiem. Będzie dobrze
Waclaw 16:01, 17 sty 2019

Anda napisał(a)

Pióropusznika chyba nic nie pobije pod tym względem Dryopteris filix-mas rozrasta się kępowo jakby, czyli w obwodzie. Lubi być zostawiona w spokoju. Nie lubi przesadzania i obcinania. Jest polecana początkującym ogrodnikom. Może sie rozsiać, ale nie inwazyjnie. To wszystko, co wiem teoretycznie, bo sama jej nie mam. To dość duża paproć

A ja zamierzam pióropusznika zakupić. Dzięki Wam będę uważał z sadzeniem. Dziękuję
Anda 09:13, 19 sty 2019

Dragonka napisał(a)
Ewa, Ty Różana Czarodziejko!
czy Ty sobie zdajesz sprawę, że z powodu Twoich róż zaczyna się różane szaleństwo w wielu wewątkach? A tak na serio, to w szoku jestem i pod ogromnym wrażeniem Twojego ogrodu. To znakomity przykład na to, że mały ogród może zachwycać,uwielbiam tu zaglądać i wyszukiwać kolejne różane 'perełki'. Obawiam się tylko, że miejsca mi prędko by brakło, gdybym te wszystkie cudeńka chciała mieć Idę koić nerwy dalej, oglądanie ich działa na mnie super relaksująco

Basiu, dziękuję za te bardzo miłe słowa
A różane szaleństwo powodują same róże pokazywane przez wiele osób tu na forum Całe szczęście różana choroba się rozprzestrzenia bezustannie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies