Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 09:17, 19 sty 2019

gogo napisał(a)
Ewo, czytam, że i o paprociach masz wiedzę.
A ja mam w planach uprawę paproci w pustych na wylot pniach drzew.
Mam cieniste miejsce przy żywopłocie, ten rośnie, ale ziemia jest tam najgorsza w moim ogrodzie.
Stąd pomysł pni, czyli wyjście w górę, /już nie kamienne gazony /.
Tak to widzę, czy to dobry plan?

Tak, możesz tam umieścić paprocie, najlepiej te znoszące troszkę lepiej suchość Ja zawsze jestem za tym, żeby wypróbowywać nowe i niekonwencjonalne rozwiązania. Ziemia musi być w tych pniach próchnicza i lekko kwaśna, taka leśna właśnie. Podlewanie będzie ważne.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 09:21, 19 sty 2019

Milka napisał(a)

Jesteś Ewo mega encyklopedią od róż aż miło się czyta
Ja lubię róże, mam ich tylko około 60, niestety nie dbam, jak należy, ale i tak jakoś mi kwitną i rosną, najstarsze egzemplarze mam już 22 lata, jak sobie dały radę, nie wiem.
Wszystkiego naj na 2019

Irenko Oj tam, nie dbasz. Tak, jak dbasz, różom wystarcza. Masz dobrą ziemię. One mają długi korzeń i o wodę starają sie same. Z różami wcale nie trzeba się certolić A poza tym to masz zielony kciuk, u Ciebie wszystko przepięknie rośnie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 09:23, 19 sty 2019

Waclaw napisał(a)

U nas Ewo, trudno wiórki kupić. Całe lato szukałem i nic.
Zgodnie z Twoimi radami zasilam kompostem i obornikiem. Będzie dobrze

Bez wiórków też urosną Obornikiem nie musisz co roku, wystarczy co dwa-trzy lata. No chyba, że gleba piaszczysta, wtedy trzeba częściej.

Pióropusznik jest piękny, dasz radę
gogo 12:00, 19 sty 2019

Ewo, dzięki
Będę mieć ziemię z lasu, od sąsiadów, którzy go mają.
Do moich iglaków w kamiennych gazonach też od nich dostałam, a i kamienie są z ich pól.
Dobrze mieć sąsiadów
A czy można użyć leśny mech, żeby trzymał wilgoć?
Anda 12:56, 19 sty 2019

gogo napisał(a)
Ewo, dzięki
Będę mieć ziemię z lasu, od sąsiadów, którzy go mają.
Do moich iglaków w kamiennych gazonach też od nich dostałam, a i kamienie są z ich pól.
Dobrze mieć sąsiadów
A czy można użyć leśny mech, żeby trzymał wilgoć?

Nie wolno zabierać mchu z lasu, bo to wpływa negatywnie na leśny ekosystem. Ziemi też nie. U nas takie są przepisy, nie wiem, jak w PL. Jeśli jednak Twoi sąsiedzi, do których las należy, nie mają nic przeciwko.... Mech i paprocie się lubią. Może to być mech również z ogrodu, z jakichś cienistych zakątków, nie musi być z lasu. Jednak ten leśny jest chyba najładniejszy
gogo 14:16, 19 sty 2019

Ewo, sąsiedzi na brzegu lasu mają wykopany stawik rybny i zrobiła im się górka.
I to stamtąd mam ziemię, a na górce jest mech.
U nas też nie można zabierać roślin i ziemi z lasu, więc ja bym tego nie zrobiła.
Anda 14:54, 19 sty 2019

gogo napisał(a)
Ewo, sąsiedzi na brzegu lasu mają wykopany stawik rybny i zrobiła im się górka.
I to stamtąd mam ziemię, a na górce jest mech.
U nas też nie można zabierać roślin i ziemi z lasu, więc ja bym tego nie zrobiła.

To świetnie
Basilikum 15:07, 19 sty 2019

Anda napisał(a)

Tak, jak dbasz, różom wystarcza. Masz dobrą ziemię. One mają długi korzeń i o wodę starają sie same. Z różami wcale nie trzeba się certolić

tak nam mowil pan w rosarium, ze oni prawie roz nie podlewaja, bo te maja dlugie korzenie i sobie swietnie radza
Anda 15:10, 19 sty 2019

Basilikum napisał(a)

tak nam mowil pan w rosarium, ze oni prawie roz nie podlewaja, bo te maja dlugie korzenie i sobie swietnie radza

Tak przeważnie po 3 latach są już prawie samowystarczalne
Brzozowadzie... 18:54, 19 sty 2019

Witaj Ewo w Nowym Roku Z przyjemnością przypomniałam sobie Twoją wizytówkę, wątek też trochę nadrobiłam.
Zauważyłam, że przy szałwiach masz przywrotnika. Czy myślisz, że dałby radę na moich kwaśnych piaskach? Czytałam, że on lubi ziemię w kierunku zasadowym, ale gdyby tak podsypać dolomitem, mączką... Już jakiś czas chodzi za mną. Jakoś pasuje mi do tego mojego lasu, ale staram się unikać zasadowych roślin, poza cisem i omoriką, bo są nie do zastąpienia...