Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Poppy 12:15, 23 sty 2019

masz babo placek
1, ew 10.
Poppy 12:27, 23 sty 2019

Anda napisał(a)

Wiesz Gosiu, okazuje się, że na jednej rabacie mam szkodliwe nicienie. Przywlokłam je prawdopodobnie na podkładce jakiejś róży. Tak więc wiosną zamiast sadzić róże będę sadzić Tagetes patula. A róże znów pójdą do jakiejś donicy.

Ewo, wyjasnisz? Jakie nicienie? Skad wiesz? Dlaczego aksamitki zamiast?

Zaczelas juz siewy? Ja powolutku sie zbieram, przegladam nasiona, wybieram. Jescze zostanie kupno kompostu i moze w lutmy zaczne Tagetes vel aksamitka vel smierdziuch tez bedzie, do warzywnika.
gobasia 12:47, 23 sty 2019

Dla mnie zdjęcie to 5 i 10 ..Najpierw wytypowałam ,póżnej zobaczyłam co typują dziewczyny..
adewzuol 12:58, 23 sty 2019

Piękne zdjęcia, ja wybieram #5.
Anda 15:02, 23 sty 2019

Dziękuję wszystkim, którzy byli tak mili i chcieli oddać swój głos Niełatwe to było zadanie, jak widać Dziękuję i bardzo się cieszą, że zdjęcia Wam się spodobały

Na miejscu pierwszym z 15-stoma głosami jest fotka nr 4.
Na drugim z 13-stoma głosami fotka nr 1.
Na trzecim z 8-mioma głosami fotka nr 5.

Gabrysiu, w konkursie chodzi i o artyzm, i o niebieskość. Wg mnie bodziszek też jest niebieski, ale chyba jednak zapytam o to dokładniej. W sumie tak niewiele jest naprawdę niebieskich bylin, (Meconopsis pewnie wygra, ale nie mam niestety żadnego ) że również niebieskawe fiolety bym pod to podliczyła, ale zanim zostanę zdyskwalifikowana, to zapytam

Jankosiu, ja sama zastanawiałam się nad nr 1, 5, 3 i 8, i 10, no i 4 też Ach, nad wszystkimi się zastanawiałam. A nawet nie wiecie, ile fotek odrzuciłam

Aniu Makao i Wacławie, no trudny to wybór, a gusta są tak różne...

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:05, 23 sty 2019

mira napisał(a)
Zdecydowanie 1
no może 4 i 6
a z
orlika nr9 /chyba/ jesli taki kolor to poproszę nasiona

Miro, jeśli tylko ten orlik znów zakwitnie, to zbiorę nasiona dla Ciebie Nie gwarantuję jednak koloru, bo mam też inne orliki. Ten to Barlow Blue a mam też Norę Barlow oraz nieodmianowe. U mnie orliki są dość kapryśne i niekiedy zanikają.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:06, 23 sty 2019

Rench napisał(a)
O matko,jaki trudny wybór. Co jedno zdjęcie, to lepsze.
Na mnie największe wrażenie zrobiło nr. 1, 9 i 10

Co to za roślinka, na zdjęciu 5 i 10 ?

To przetacznik Veronica teucrium Knallblau
mikina34 15:08, 23 sty 2019

Zdjęcia wszystkie przecudnej urody, nie wiem czy już po głosowaniu ale 3 i 4 the best dla mnie szczególnie ten niebieski szafirkowy akcent w zieleni
Anda 15:15, 23 sty 2019

Poppy napisał(a)

Ewo, wyjasnisz? Jakie nicienie? Skad wiesz? Dlaczego aksamitki zamiast?

Zaczelas juz siewy? Ja powolutku sie zbieram, przegladam nasiona, wybieram. Jescze zostanie kupno kompostu i moze w lutmy zaczne Tagetes vel aksamitka vel smierdziuch tez bedzie, do warzywnika.

Moja róża St. Cecilia w zeszłym roku mniej kwitła niż w pozostałych latach. W tym roku strasznie zmarniała, więc ją wykopałam. Przygotowana byłam na ciężką walkę z korzeniem, ale korzenia prawie nie było. Tzn. był taki trochę jak podwójna pietruszka, ale to za mało na 4-letnią różę. Rozmawiałam z szefem. Nornic nie mam. Zadne inne zwierzęta tych korzeni zjeść nie mogły. Zostają nicienie. Czasem, jeśli szkółki różane mają bardzo wyeksploatowane pola różane, to w tej ziemi rozwijają się szkodliwe nicienie. Na podkładkach wraz z okulizowanymi na nich różami zostają przynoszone do ogrodów. Tak musiało być w przypadku tej róży. Takie róże rosną dwa lata dobrze, a potem zaczynają słabnąć.
Tagetes, zwłaszcza rodzaj patula, wydzielają truciznę zabijającą nicienie. W nich cała moja nadzieja.

Nasiona mam, ale wysiewy zaczynam dopiero w marcu
Anda 15:17, 23 sty 2019

mikina34 napisał(a)
Zdjęcia wszystkie przecudnej urody, nie wiem czy już po głosowaniu ale 3 i 4 the best dla mnie szczególnie ten niebieski szafirkowy akcent w zieleni

Dzięki, głos doliczam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies