Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 08:29, 26 sty 2019

m_gocha napisał(a)
Świetnie zebrane oceny hortensji. Teraz już wiem, że np. ubiegłoroczny zakup Gandiflory to niekonieczne była dobra decyzja

Nie wiedziałam że są biało-kremowe aksamitki

Wymień ją na jakąś inna odmianę

Kremowe aksamitki lepiej dają się wkomponować
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anpi 10:21, 26 sty 2019

To są jakieś ładnie pachnące aksamitki?Mocno trzeba się doszukiwać tego zapachu pomarańczy w Tangerine Gem ,czy one faktycznie tak pachną? Muszę dokładniej obejrzeć i obwąchać moje jak wysieję i zakwitną, ale mam już taką mieszankę nasion ,że jeżeli nawet tą odmianę miałam ,to pewnie i tak się zapyliła od innych "śmierdziuszków"
anabuko1 10:35, 26 sty 2019

Anda napisał(a)

Nie, róża przestała rosnąć i zaczęła łapać choroby grzybowe. Widać było wyraźne osłabienie.
Tego, co opisujesz, jeszcze nie widziałam. Masz jakieś fotki?

To może i moje są takie chore ?
Coś można temu zaradzić ?
Anda 13:11, 26 sty 2019

anpi napisał(a)
To są jakieś ładnie pachnące aksamitki?Mocno trzeba się doszukiwać tego zapachu pomarańczy w Tangerine Gem ,czy one faktycznie tak pachną? Muszę dokładniej obejrzeć i obwąchać moje jak wysieję i zakwitną, ale mam już taką mieszankę nasion ,że jeżeli nawet tą odmianę miałam ,to pewnie i tak się zapyliła od innych "śmierdziuszków"

Nie trzeba sie doszukiwac Wystarczy reka przejechac, jak lawende. Ona naprawde tak pachnie.

Tagetes tenuifolia ogolnie chyba nie smierdza, sa uzywane w kuchni, bo maja taki zapach anyzowy.

A wiesz, ze Tagetes filifolia smakuje jak lukrecja? Nie kazdy lubi Ja lubie i czasem sobie w pracy urwe kawalek i zuje Niestety, nie kwitnie za bardzo. To bardziej ziolo niz kwiat.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:13, 26 sty 2019

anabuko1 napisał(a)

To może i moje są takie chore ?
Coś można temu zaradzić ?

Nie wiem, czy Twoje roze sa zaatakowane przez nicienie. Moja prawie nie miala korzenia, tych cieniutkich nie bylo w ogole. Musialabys wykopac Twoje i sprawdzic. Zanim to zrobisz, wyeliminuj inne mozliwe przyczyny.
Zeby sie pozbyc nicieni warto posadzic aksamitki. Tagetes patula sa podobno najbardziej trujace dla nicieni.
gogo 15:04, 26 sty 2019

Ewo, nie mam zdjęć, bo to było przed O. i nawet nie pomyślałam o fotkach.
Róża na razie zostawiona, zobaczę co będzie, bo chcę wiosną róże podlewać gnojówką z wrotyczu.
Na pewno nie zaszkodzi, a może pomoże.
Uwielbiam aksamitki w każdej kolorystyce
Balea 21:47, 26 sty 2019

Anda napisał(a)

Jeszcze jest Staudensichtung. Podawałam kiedyś linka pokazując porównanie prosa

A miala bys tego linka gdzies pod reka, bo go nie moge znalesc?
Anda 12:18, 27 sty 2019

gogo napisał(a)
Ewo, nie mam zdjęć, bo to było przed O. i nawet nie pomyślałam o fotkach.
Róża na razie zostawiona, zobaczę co będzie, bo chcę wiosną róże podlewać gnojówką z wrotyczu.
Na pewno nie zaszkodzi, a może pomoże.
Uwielbiam aksamitki w każdej kolorystyce

No to jestem ciekawa, jak ta róża będzie wyglądać latem.
Anda 12:18, 27 sty 2019

Balea napisał(a)

A miala bys tego linka gdzies pod reka, bo go nie moge znalesc?

https://www.staudensichtung.de/ergebnisse-sortimentssichtung-auswahl.html

Wpisujesz np. Panicum i masz
daszum 14:21, 28 sty 2019

Ewa czy masz jakieś doświadczenie z przechowywaniem róż miniaturowych doniczkowych w domu?
W listopadzie kupiłam 6 doniczek, w każdej było po 4 sadzonki, kwiaty obcięłam, przesadziłam różyczki do ziemi piaszczysto gliniastej i....klapa. Na dzień dzisiejszy zostało 5 roślinek, atakuje je mączniak,zwalczam go chemicznie. Być może wpływ na ogólne niepowodzenie tej akcji miał fakt, że ziemia była za bardzo gliniasta, teraz dodałam kompostu i jest lepiej. Miałam nadzieję, że roślinki przetrwają do wiosny i wysadzę je do ogrodu, ale słabo to widzę