Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

greg66 16:15, 12 maj 2019

Ewo gdzieś wyczytałem, że masz miniaturowe oczko wodne czy mozesz pokazać? czy to nie u Ciebie?
Anda 16:21, 12 maj 2019

greg66 napisał(a)
Ewo gdzieś wyczytałem, że masz miniaturowe oczko wodne czy mozesz pokazać? czy to nie u Ciebie?

Mam, ale tylko latem, taką balię z wodą. Na zimę wylewam z niej wodę, a rośliny przechowuję w plastikowym wiadrze z wodą.

W tym roku chcę mieć jeszcze jakieś ciurkadełko w tej balii, bo w zeszłym roku miałam podczas tych nieziemskich upałów dość zieloną wodę.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
greg66 16:24, 12 maj 2019

O właśnie też mam balię i myślę o czyms takim jak Twoje mam jeszcze stara fontanne która chciałbym tez tam wsadzić.Rosliny masz w doniczkach czy koszykach czy jak? Czy mozesz powiedzieć jak to zrobić? Moja balia jest podłużna.
Anda 16:32, 12 maj 2019

greg66 napisał(a)
O właśnie też mam balię i myślę o czyms takim jak Twoje mam jeszcze stara fontanne która chciałbym tez tam wsadzić.Rosliny masz w doniczkach czy koszykach czy jak? Czy mozesz powiedzieć jak to zrobić? Moja balia jest podłużna.

Rośliny miałam w doniczkach, ale w tym roku chcę je przesadzić do dużych koszyczków. Na dnie miałam kamyki, a miejscach gdzie miało być płycej pod kamykami cegły. To wszystko podnosi jednak pH wody i przypuszczam, że to było głównym powodem zielenienia wody.
W tym roku nie będę używać cegieł. Najpierw na dno donicy postawie parę większych plastikowych doniczek do góry dnem. Wysokość w zależności od stopnia zanurzenia rośliny. Na nich postawię rośliny. Dopiero potem zasypię wszystko kamyczkami. Na dnie wyląduje też oczywiście pompa do ciurkadełka.
W tym roku chcę mieć więcej roślin swobodnie pływających, zacieniających wodę, tylko nie wiem, czy uda mi się je kupić.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
greg66 16:35, 12 maj 2019

Wychodzi do balii około 2/3 kamyczków? a jakie rosliny bedziesz dawać?
Anda 16:58, 12 maj 2019

2/3 nie, ok. 1/3 do 1/2. To zależy od głębokości zanurzenia roślin w doniczkach. Są rośliny, które rosną tuż pod powierzchnią. Te musiałam podsypać mocniej, a są takie, które wolą mieć 30 cm wody nad sobą, te były prawie na dnie

Nie pamiętam dokładnie nazw, ale miałam chyba miniaturowa lilię wodna Nymphaea candida, Stratiotes aloides, Lemna, Hippuris vulgaris, Hottonia palustris i chyba Lythrum salicaria.

Nadaje sie jeszcze Calla palustris, Eichhornia, Hydrocharis morsus-ranae, Pontederia cordata, Elodea.

Znalazłam jeszcze taką ściągę:

Głębokość 5-10 cm
Lythrum salicaria
Myosotis palustris
Alisma plantago-aquatica

Głębokość 10-20 cm
Mentha aquatica
Hippuris vulgaris
Sagittaria sagittifolia
Potentilla palustris

Głębokość 20-50 cm
Ranunculus aquaticus
Hydrocharis morsus-ranae
Nymphoides peltata
Gosiek33 17:08, 12 maj 2019

spisałam sobie wykaz jako pomysł roślin do oczka
Anda 17:10, 12 maj 2019

Gosiek33 napisał(a)
spisałam sobie wykaz jako pomysł roślin do oczka

Na zdrowie

gosika67 17:13, 12 maj 2019

Wiecie co też mam taką balię w garażu, miałam sadzić rośliny, Ewka świetny pomysł.
Anda 17:17, 12 maj 2019

gosika67 napisał(a)
Wiecie co też mam taką balię w garażu, miałam sadzić rośliny, Ewka świetny pomysł.

Gosiu, no cieszę się, że mogłam Cię zainspirować
Chciałabym mieć kiedyś prawdziwe oczko, ale sama nie dam rady wykopać dużego dołu, a eM nie za bardzo jest za tym pomysłem. Lepszy rydz niż nic

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies