Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 14:32, 13 maj 2019

greg66 napisał(a)
A to ok. To teraz trza wybrać roslinki

Przyjemności życzę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Waclaw 15:11, 13 maj 2019

Anda napisał(a)

Takie mini Ty masz za to piękny staw, możesz się pobawić w sadzenie porządnych roślin.

W stawie mam odwrotne zjawisko: usuwam zarastające staw rośliny. Dwa lata temu posadziłem lilie wodne - to mi się podoba i być może dosadzę inne kolory lilii a Twoje roślinki w balii są takie... takie ... fajniusie, malusie.
Nabieram ochoty na fontannę w Przedogródku. Misę betonową już mam. Rozważam, czy dać do fontanny roślinki czy tylko tryskadełko.
Katkak 18:09, 13 maj 2019

Ewciu to czekam grzecznie jak odpalisz oczko. Ja mam pompę, to co takiego grzybka w górę robi ponad lustro wody. Wiesz o co chodzi . I na jakieś fajne naczynie poluję żeby takie stojące, szumiące ciurkadełko zrobić .
Poppy 22:55, 13 maj 2019

Anda napisał(a)

Kostka tak, jeszcze liście szafirków muszę poprzycinać bo mnie denerwują

Podtopiona róża puszcza od korzenia. Mam nadzieję, że to nie podkładka

Podżera w całości czy tylko tak po wierzchu? Thrips czyli Thysanoptera może?

ja swoim szafirkom czesciowo obcielam nasienniki, irytowaly mnie, no i sie boje, ze sie za bardzo wysieja, a wolalabym jakies b wytrawne odmiany. Liscie na razie zostawilam. za to narcyzowe zaczelam wiazac na wezelki.

Rozpoznasz po lisciach podkladke? Podobno one sa b zielone, jak czerwonawy ped, to wieksza szansa na roze wlasciwa wg tutejszych rozalnikow

Czesc wyzarta w calosci, czubki pedow (to Zefiryna), a czesc tak jakby odgryziona/wygryziona. Byc moze to i ten Thrips. Podejrzewam tez nimulke, bo usunelam juz kilka zrolowanych lisci. Zielona jestem jeszcze w szkoldnikach rozanych. W kazdym badz razie wyrzucilam wyzarte paki, o ile cos z nich zostalo
mar_za 06:55, 14 maj 2019

ja o wodzie w ogrodzie na razie marzę
nawet świtała mi myśl, aby takie oczko jak Twoje zrobić - tylko wydaje mi się, że przy tym strasznie dużo roboty
Anda 19:33, 16 maj 2019

Waclaw napisał(a)

W stawie mam odwrotne zjawisko: usuwam zarastające staw rośliny. Dwa lata temu posadziłem lilie wodne - to mi się podoba i być może dosadzę inne kolory lilii a Twoje roślinki w balii są takie... takie ... fajniusie, malusie.
Nabieram ochoty na fontannę w Przedogródku. Misę betonową już mam. Rozważam, czy dać do fontanny roślinki czy tylko tryskadełko.

Ciekawa jestem na co się zdecydujesz
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 19:33, 16 maj 2019

Katkak napisał(a)
Ewciu to czekam grzecznie jak odpalisz oczko. Ja mam pompę, to co takiego grzybka w górę robi ponad lustro wody. Wiesz o co chodzi . I na jakieś fajne naczynie poluję żeby takie stojące, szumiące ciurkadełko zrobić .

Jaką moc ma Twoja pompa Kasiu?
Anda 19:36, 16 maj 2019

Poppy napisał(a)

ja swoim szafirkom czesciowo obcielam nasienniki, irytowaly mnie, no i sie boje, ze sie za bardzo wysieja, a wolalabym jakies b wytrawne odmiany. Liscie na razie zostawilam. za to narcyzowe zaczelam wiazac na wezelki.

Rozpoznasz po lisciach podkladke? Podobno one sa b zielone, jak czerwonawy ped, to wieksza szansa na roze wlasciwa wg tutejszych rozalnikow

Czesc wyzarta w calosci, czubki pedow (to Zefiryna), a czesc tak jakby odgryziona/wygryziona. Byc moze to i ten Thrips. Podejrzewam tez nimulke, bo usunelam juz kilka zrolowanych lisci. Zielona jestem jeszcze w szkoldnikach rozanych. W kazdym badz razie wyrzucilam wyzarte paki, o ile cos z nich zostalo

Narcyzowe zostawiłam, ale szafirki się mnożą jak głupie, więc mi ich nie szkoda

Tak, podkładkę rozpoznam. Przeważnie bardzo szybko rośnie i jest o wiele jaśniejsza, czyli tak jak u Was

Nimułki raczej nie jedzą pączków. Jakbyś znów miała takie wyżarte to pryskaj jednak, bo całe kwitnienie Cię ominie i jeszcze plagi się nabawisz.

Anda 19:37, 16 maj 2019

mar_za napisał(a)
ja o wodzie w ogrodzie na razie marzę
nawet świtała mi myśl, aby takie oczko jak Twoje zrobić - tylko wydaje mi się, że przy tym strasznie dużo roboty

Jeśli w oczku będzie pompa, to roboty mniej, bo woda będzie dobrze napowietrzona i nie robi się taka zielona. Bez ryb to już w ogóle nie ma roboty
Anda 19:42, 16 maj 2019

Czas na fotki

Gillenia trifoliata i orliki, siewki wyrosły na olbrzymki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies