Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 16:59, 25 wrz 2019

Mala_Mi napisał(a)
Jarzmianki z paprociami... super duet... i zasłonią paprocie zasychające jarzmianki.. bo tak o tej porze to mogą kwitnąć tylko u Ciebie.

Hehe, nie no, jarzmianki przecież powtarzają. Niektóre mniej, a niektóre więcej, ale powtarzają. A duet jest to naprawdę bardzo zgrany
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:04, 25 wrz 2019

inka74 napisał(a)
A propo niefotogenicznego ogrodu - u mnie na froncie i na boku od strony tarasu bardzo trudno jest zrobić zdjęcie takie, które fizycznie pokazuje to co ja widzę. Przez ostatnie 2 lata w sumie mam takich zdjęć może z 2-3 z frontu. Aparat zmienia perspektywę. Zarówno telefon, jak i aparat wydłużają u mnie cały kadr. Nie umiem tego efektu zniwelować, zapewne są na to sposoby. Ja się na tym nie znam zupełnie. Wszystko jedno czy robię zdjęcia z pozycji stojącej, czy trochę niżej kucając. Zauważyłam, ze robienie zdjęcia zza jakiegoś elementu skraca te długości ale ja mam tak zaprojektowany ogród, że jest sporo otwartej przestrzeni od środka a rabaty są pod płotami i są, jak i cały ogród, małe. To absolutnie nie pomaga w robieniu dobrego zdjęcia. Oprócz tego mam dosłownie pół godziny porannego słońca (w lato tak przed 6 rano do ok. 6.30) gdzie nie pada ono bezpośrednio w kadr a z boku. Wystarczy chwila później i już słońce świeci mi w aparat lub zbyt mocno na rabaty. Jak jest za chmurami to całość wygląda na zdjęciach ponuro. Drugi czas na zdjęcia jest mocno po południu a wręcz pod wieczór w zależności od pory roku. Czasami są to tylko ulotne chwile. Obecnie tylko cienista za domem daje większe pole do popisu. Po tych kilku latach na O stwierdzam, że zrobienie dobrego zdjęcia więcej niż jednej rośliny jest mega trudne. Chciałabym mieć więcej czasu na takie łapanie chwil ale nie jest to możliwe przy moim trybie pracy.

Musiałabyś prawdopodobnie wziąć odpowiedni obiektyw, np. 100mm lub chociażby 50mm i robiąc zdjęcia pierwszego planu wziąć jakąś dużą przesłonę, np. f8 lub f11 i w ten sposób mogłabyś skrócić perspektywę.
Zdjęcia pod słońce są bardzo ciekawe ale trzeba je robić z osłoną na obiektywem. Inaczej powstają flary, które jednak też mogą być interesujące i dopełniać zdjęcie.
Wiadomo, nad dobrym zdjęciem trzeba popracować. Aparat zdjęć sam nie zrobi A Tobie to przecież już całkiem dobrze wychodzi
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:05, 25 wrz 2019

Rench napisał(a)

Normalnie zazdrość

W przyszłym roku też będziesz takie miała. Nasionka miałam od Thompson & Morgan.
Anda 17:07, 25 wrz 2019

KasiaBawaria napisał(a)

Tez mi sie podoba polaczenie jarzmianki z paprocia. U mnie mam serduszke z ta paprocia.

O, to też świetne połączenie Serduszek nie mam, brak miejsca
Anda 17:08, 25 wrz 2019

Makusia napisał(a)
Jezusie....jakie zdjęcia...nie znam się na roślinach, choć imponuje mi twoja wiedza i wszechobecne nazwy łacińskie. Powiem Ci, że sposób, w jaki przedstawiasz roślinki i swój ogród na fotografiach...Alicja w krainie czarów

Martuś, dzięki serdeczne A nazwy łacińskie są mi bliższe po prostu niż niemieckie. No i dzięki nim łatwiej mi jest połączyć te dwa języki, polski i niemiecki.
tulucy 17:09, 25 wrz 2019

Cóż mi pozostaje idę posadzić moje biedne jarzmianki do paproci akurat mam do wsadzenia i kombinowałam ciężko, gdzie im miejsce znaleźć
Anda 17:10, 25 wrz 2019

BKosimkArt napisał(a)
Piękne zdjęcia Ewo, rutewka jeszcze taka śliczna, u mnie przekwitła... chyba za sucho...
a kosmosy to kosmos istny

Moja rutewka ma bardzo dużo cienia. To zapobiega przesychaniu, ale przez to późno zaczyna się kwitnienie. Dlatego jeszcze taka ładna
Kosmosy dziękują
Anda 17:12, 25 wrz 2019

tulucy napisał(a)
Cóż mi pozostaje idę posadzić moje biedne jarzmianki do paproci akurat mam do wsadzenia i kombinowałam ciężko, gdzie im miejsce znaleźć

No i bardzo dobrze Zresztą jak Ania napisała, że to świetny duet to nie ma się co zastanawiać A ja się cieszę, że komuś się moje fotki przydały.
Pszczelarnia 17:30, 25 wrz 2019

Ten Cupcakes łapie za serce.

I inne kwiatki fotogeniczne też.

Anda 17:59, 25 wrz 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Ten Cupcakes łapie za serce.

I inne kwiatki fotogeniczne też.

Ewo, pytałaś o donice i zimowanie, i obiecałam zdjęcia. Ano takie normalne donice mam i w nich rośliny będą zimować w garażu. Róże na zewnątrz.

W donicach z tej serii mam cannę i dalie Creme de Cassis

Tą dalię mam w donicy z tworzywa. W podobnych mam róże i one zimują na zewnątrz.

Alstroemeria będzie zimować w tej donicy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies