Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Kasiolaaa 21:52, 19 paź 2019

Lawenda az szumiala u Ciebie takie kępy w kwiatach cos wspanialego
eda 21:55, 19 paź 2019

Ewcia macham jesiennnie słońca życzę kochana buziam
Anda 10:24, 21 paź 2019

Basilikum napisał(a)
Dziekuje za rade
powoli zaczynam chowac rosliny, by mnie na raz mroz nie zaskoczyl, troche tego mam w tym roku

Ja czekam na przymrozki Wtedy wpadnę w panikę i będę latać jak z pieprzem
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:26, 21 paź 2019

Katte napisał(a)

Warzywniak uprzątnięty zostały tylko pory , i kilka buraczków.

Mama z tatą wariowali z dzieciakami ....

Potem jeszcze chwilę pieliłam rabatki , niby pogoda ładna ale bardzo porwisty wiatr.
Ogólnie jestem zadowolona , resztę ogarnę już na tygodniu.
Najgorsze zrobiłam.

Zastanawia mnie jak to z tymi sadźcami jest , ciąć wyżej , czy całkiem przy ziemi ?
Chciałabym żeby odbiły tak 1,5 m

Mój warzywniczek a właściwie pomidorowniczek jeszcze na mnie czeka. Dopiero wróciłam z PL Dopiero w tym tygodniu zabiorę się za robotę. Ogród też już czeka.
O sadźce zapytaj Mirę albo Pszczółkę.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:27, 21 paź 2019

KasiaBawaria napisał(a)
Moja bylica rosnie na glinie i choc zrobilam jej duzy otwor z ziemia z piaskiem to ma tam chyba za zyzna ziemie, bo rosnie ogromna. Swoja tne raz w roku.Uwielbiam ja jednak tak bardzo, ze w tym roku do perovski dokupilam jeszcze inna bylice.

Najbardziej lubię właśnie Nanę. Inne są juz dla mnie za duże. Nie mam tak dużych rabat niestety.
Anda 10:28, 21 paź 2019

Gosialuk napisał(a)
Ewo pozdrawiam.

Gosiu, pozdrawiam W PL byłam a tam ZPJ. Było cudownie i nie chciało mi się wracać.
Anda 10:35, 21 paź 2019

mrokasia napisał(a)
Ewunia, co tu u Ciebie tak cicho? Fotek jesiennych brak...
Chciałam podpytać o świdośliwę Obelisk - czy ona się u Ciebie przebarwia jesiennie? Bo kupiłam sobie 3 sztuki szczepione na pniu ale już w stanie niemal bezlistnym i 1 sztukę Balleriny z pięknymi czerwono-bordowymi liśćmi.

Byłam w PL i napawałam się ZPJ
Obelisk przebarwia się na żółto. Jak mocno wieje, to szybko gubi te liście. Gratuluję zakupu Muszę u Ciebie poczytać, gdzie je chcesz posadzić.
Anda 10:43, 21 paź 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Ando,

zapodam Ci coś z polskiej prasy: https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/nauka/1756374,1,neonikotynoidy-to-nie-wyrok-na-pszczoly-6-faktow-kontra-fake-news.read

I od razu ad vocem:

https://naukadlaprzyrody.pl/2018/08/08/pszczoly-i-neonikotynoidy-kolacja-z-arszenikiem-czy-wiele-halasu-o-nic/

Dziękuję Drugi artykuł mocny merytorycznie. Bardzo mądry i ciekawy. Tutaj naukowcy, ogrodnicy i pszczelarze w większości podzielają zdanie z drugiego artykułu. Nawet sami rolnicy konwencjonalni zaczynają się przekonywać o szkodliwości tych środków. Rolnicy ekologiczni to już dawno wiedzą.

Pierwszy artykuł na poziomie Trumpa.
Anda 10:53, 21 paź 2019

Poppy napisał(a)

Ewus, dzieki, ogladalam, w deszczu, bo od konca sierpnia parktycznie codziennie pada/leje/kropi/mzawi/popaduje, i nie widze zadnych uszkodzen, co oczywiscie nie znaczy, ze ich nie ma. Pedy/galezie sa zielone, chociaz faktycznie, cos tam zamiera od czubka na jednym czy dwoch. A ze to schniecie lisci dotyczy wiekszosci pedow, to pomyslalam, ze moze maczniak rzekomy, skoro te liscie takie jakies nie bardzo. Zmieranie pedow znam jako takie czernienie galzek wlasnie,przerabialam na swoich rozach juz, i dlatego wydaje mi sie, ze tym razem to cos innego.
Od jutra ma przestac padac, chwilowo, wiec moze jak przeschnie to ciachne po calosci na 20-30cm? Pryskac niczym o tej porze chyba bez sensu? Wczesniej nie pryskalam, bo i tak lalo praktycznie non stop.

I wiesz, chodzi za mna China Girl, deren.
Zastanawiam sie,czy gdzies go nie upchnac. Rozwazam przed domem, ew za domem, ale wtedy przed dom wyleci magnolia Genie.
Myslisz, ze China Girl lubi ciecie?

Jeśli zimno i mokro to rzeczywiście mączniak rzekomy miałby doskonale warunki do rozwoju. Tnij, bo jest trudny do zwalczenia. Pryskanie nie ma sensu. Możesz jedynie wzmocnić roślinę na zimę nawozem jesiennym, czyli magnez, fosforany i potas.

China Girl jest przepiękny. Właśnie ostatnio widziałam takiego u znajomej w ogrodzie i jak na złość zapomniałam wtedy komórkę. Miała go wyprowadzanego na trzy pnie. Rozgałęział się tak na ok. 2m wysokości. Wysoki było na ok. 5m. Na pewno był cięty żeby go właśnie tak uformować. Stał z daleka od innych krzewów i drzew na oczkiem, i pięknie się eksponował
Przed domem będzie mu raczej za gorąco i za sucho. U tej znajomej było półcieniście w ogrodzie, a dzięki oczku nie było sucho w powietrzu.
Anda 10:56, 21 paź 2019

AnnaCh napisał(a)
Ewo, masz może jakieś doświadczenie z Amelanchier arborea 'Robin Hill'.
Widziałam taką u mnie w sklepie ogrodniczym PA-100, czyli szczepiona na tej wysokści? Podoba mi się nawet, możesz coś o niej powiedzieć?

100 to dość nisko. Czytałam dyskusję u Ciebie. Wg mnie 180 pasowałoby tam bardziej. Więcej napisałam u Ciebie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies