Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 17:41, 07 mar 2021

MiluniaB napisał(a)
Ewcia pisałaś o trawie sporobolus - ona u nas nie jest łatwo dostępna. Napisz mi czy ona jest zimozielona - różne znalazłam informacje. Jedni piszą, że zimozielona, a inni, że jesienne się przebarwia na miedziany kolor. Jak to z nią jest?

Mirellko, ona nie jest zimozielona. Przebarwia się ładnie jesienią, a potem jest sucha, jak byliny. Ścina się ją wiosną albo po prostu wybiera te suchelce, zależy jak się trzymają.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
greg66 18:02, 07 mar 2021

Tak jest zimą jest sucha ale najlepszy efekt jest jesienią szczególnie gdy stoi pod słońce
Ja w tym roku myślę aby swoje sporobolusy wsadzic do wyższych gazonów i ustawić tak osobno, tylko najpierw gazony muszę zrobić (formy betonowe już mam).
MiluniaB 19:11, 07 mar 2021

Anda napisał(a)

Mirellko, ona nie jest zimozielona. Przebarwia się ładnie jesienią, a potem jest sucha, jak byliny. Ścina się ją wiosną albo po prostu wybiera te suchelce, zależy jak się trzymają.

Dziękuję za informację Poszukałam gdzieś można ją u nas kupić. Zastanawiam się.

Ewcia szukam ładnej zielonej trawy, najlepiej zimozielonej, wysokość 50 cm - co byś mi poleciła? Chcę nią podsadzić dużego bukszpana.
gogo 22:20, 09 mar 2021

Ewo, dzięki za możliwość obejrzenia pięknego ogrodu
Przy okazji zrodził mi się pomysł, ta Leycesteria, skoro zanika na zimę, a jest półkrzewem, to spadający śnieg jej nie zaszkodzi, a ja będę mieć "pseudo drzewko"
Joann 20:57, 10 mar 2021

Ewo, masz śliczne zdjęcie profilowe, musiałam to napisać, no bo za każdym razem tak mi się myśli, jak na nie patrzę: słoneczne, ciepłe, przyjazne...A tak w ogóle, to czuję, że dużo się od Ciebie nauczę, będę obserwować i zakuwać jak uczeń
Milka 10:48, 11 mar 2021

Anda napisał(a)

U mnie od wczoraj przymrozki. Dzisiaj było -5 rano. Wszystko zwolniło, tylko prymułki i stokrotki w w donicach świecą kolorami

No masz babo placek u nas to samo.
Anda 16:46, 11 mar 2021

greg66 napisał(a)
Tak jest zimą jest sucha ale najlepszy efekt jest jesienią szczególnie gdy stoi pod słońce
Ja w tym roku myślę aby swoje sporobolusy wsadzic do wyższych gazonów i ustawić tak osobno, tylko najpierw gazony muszę zrobić (formy betonowe już mam).

Tak, mnie również zachwyca jej przebarwienie i efekt pod światło. W prosie efekt jest podobny
Fajne te trawy są
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 16:47, 11 mar 2021

MiluniaB napisał(a)

Dziękuję za informację Poszukałam gdzieś można ją u nas kupić. Zastanawiam się.

Ewcia szukam ładnej zielonej trawy, najlepiej zimozielonej, wysokość 50 cm - co byś mi poleciła? Chcę nią podsadzić dużego bukszpana.

Hmm, carexy są zimozielone, sesleria jesienna też
Anda 16:49, 11 mar 2021

gogo napisał(a)
Ewo, dzięki za możliwość obejrzenia pięknego ogrodu
Przy okazji zrodził mi się pomysł, ta Leycesteria, skoro zanika na zimę, a jest półkrzewem, to spadający śnieg jej nie zaszkodzi, a ja będę mieć "pseudo drzewko"

Grażynko, cieszę się, że spodobała Ci się relacja
Ta Leycesteria to fajna roślina. Jednak nie wiem, czy przeżyje taką zimę jak była teraz w Polsce. U mnie już było -12, a w PL jeszcze zimniej. Ważne, żeby miała drenaż ale nie za sucho

Anda 16:53, 11 mar 2021

Joann napisał(a)
Ewo, masz śliczne zdjęcie profilowe, musiałam to napisać, no bo za każdym razem tak mi się myśli, jak na nie patrzę: słoneczne, ciepłe, przyjazne...A tak w ogóle, to czuję, że dużo się od Ciebie nauczę, będę obserwować i zakuwać jak uczeń

Witaj u mnie i dziękuję Tym zdjęciem zaklinam lato Niestety, to stara fotka, sprzed 15 lat co najmniej. Wtedy jeszcze byłam "młoda i piękna"

Tu jest wiele doświadczonych ogrodniczek. Wystarczy, że pochodzisz po troszkę starszych wątkach i zaprosisz właścicielki do siebie. Myślę, że wiele osób jest chętnych do pomocy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies