Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 15:39, 05 maj 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Kwitnące sady uwielbiam. To jeden z najpiękniejszych wiosennych widoków. Zaskoczyła mnie ta świdosliwa Obelisk. Zupełnie inna od lamarckiej. Nie w sensie kształtu (bo to oczywiste), ale kwiatów i liści.

O tak, masz rację. Kwitnące sady to bajka po prostu. Gdzieś tu na południu są zagłębia migdałowe. Widziałam reportaż z kwitnącymi drzewami migdałowymi, są obłędne

Tych świdośliw trochę jest, bo i lamarckii, alnifolia (to Obelisk), arborea, spicata. Jest ich więcej, a hodowcy na dodatek też je krzyżują.

Tu jest parę wymienionych z opisem

https://www.baumkunde.de/Suche/Amelanchier/

https://de.m.wikipedia.org/wiki/Felsenbirnen

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:41, 05 maj 2021

AlinaP napisał(a)
Hej, moje narcyzy w tej samej fazie. Natomiast ciekawostką jest to, że po raz pierwszy od wielu lat nie zakwitła wiśnia Kanzan i jabłoń Royalty na 3 maja. Dotąd to była norma.
Pozdrawiam.

Hej Narcyzy to jedne z moich ulubionych kwiatów cebulowych.
Nie zakwitły, ale zakwitną. W tym roku wiosna jest tak chłodna, że wszystko opóźnione.
Pozdrawiam również
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mgduska 16:53, 05 maj 2021

Śliczny Obelisk, a mi się marzy niższa, wielopienna, wcisnęłabym
Helen 17:10, 05 maj 2021

O jak dobrze trafiłam, uwielbiam wiosenne kwiaty, o sadach nie wspomnę. Judaszka na razie zazdraszczam, ale czekam cierpliwie na taki efekt u siebie.
Anda 17:19, 05 maj 2021

Mgduska napisał(a)
Śliczny Obelisk, a mi się marzy niższa, wielopienna, wcisnęłabym

Niższa, to ile powinna mieć? Mój Obelisk ma chyba tylko 3,5m
Anda 17:20, 05 maj 2021

Helen napisał(a)
O jak dobrze trafiłam, uwielbiam wiosenne kwiaty, o sadach nie wspomnę. Judaszka na razie zazdraszczam, ale czekam cierpliwie na taki efekt u siebie.

U Ciebie judaszek na pewno będzie piękny Nie ma pąków jeszcze?

Helen 17:23, 05 maj 2021

Anda napisał(a)

U Ciebie judaszek na pewno będzie piękny Nie ma pąków jeszcze?

Ma pąki liściowe
Kasia_CS 17:54, 05 maj 2021

Narcyzy u Ciebie na bogato - właśnie tak sobie nawet myślę, że może nie zaszkodziłoby ich nieco dosadzić, bo mam je tylko w jednym miejscu, a pięknie się u Cibie prezentują, zwłaszcza te jaśniutkie Thalia - cudowności. ŚŚ gwiazdorzy! Zdjęcia jak zawsze czad
Anna_ogrodni... 19:01, 05 maj 2021

Ewa piękna wiosna u Ciebie i jak zawsze cudownie ja pokazujesz
Piękne żonkile tulipany a zdjęcia kwitnących drzew owocowych na tle błękitnego nieba bajka
Pozdrawiam serdecznie
MiluniaB 19:07, 05 maj 2021

Anda napisał(a)
Thalia, czereśnia Büttners Rote, jabłonka Redlane

Ewcia czy to białe narcyze? Jak te kwiatki mi się podobają