Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 10:25, 07 maj 2021

Roocika napisał(a)
Przepiękne zdjęcia przecudnych roślin.
Świdośliwa wygląda niesamowicie i te dzikuski mi się bardzo podobają.
Macham Ewa
Na przyszły sezon trzeba posadzić więcej cebulowych żeby wiosnę umilać.

Dziekuje serdecznie
Cebulowe koniecznie. Jest tyle roznych, ze mozna wybierac
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:26, 07 maj 2021

AlinaP napisał(a)

Niewątpliwie pęczki pąków już są.
Sprawdzałam w zamówieniu odmiany narcyzów. Jeszcze dwie mi nie zakwitły. Wśród nich Thalia. Są cudne w grupie. Najwięcej mam dawnych nn. Najważniejsza cecha tych roslin- nie lubią ich nornice. Oprócz samych zalet. Moja rabata (zwana rabatą zgody i kompromisu) jeszcze dużo ich zmieści.
Pozdrawiam

Rabata zgody i kompromisu Swietna nazwa. Skad sie wziela?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:28, 07 maj 2021

Gosiek33 napisał(a)

dopiero nadrabiam, choć tylko pismo obrazkowe, jak zawsze znakomite kadry

co to za puchatek?

Gosiu, dziekuje Ten puchatek to fenkul brazowy

W szkolce mamy Angelice gigas. Lubie takie rosliny. Zastanawialam sie nawet, czy jej nie wziac, ale niestety, rabaty sa juz przepelnione.
Anda 10:29, 07 maj 2021

KasiaBawaria napisał(a)

Musze dosadzic koniecznie te narcyzy. W tamtym roku gdzies mi podczas kopania zaginely.Uwielbiam je, bo sa niezawodne i w przeciwienstwie do tulipanow nie choruja

O tak, sa swietne Jedyne czego u mnie nie lubia to suchosci.
Mgduska 10:35, 07 maj 2021

W różnych miejscach miałam już narcyzy i tylko kilka niedobitków mi zakwitnie, mają raczej tendencję do zanikania. Być może powinny dostać lepsze miejsca, ale z tym jest kiepsko - tulipany sadzę w lepszych miejscówkach, bo tam wciąż się coś zmienia, a ponieważ z reguły wyciągam cebulki, to nie ma to znaczenia A narcyzy powinny trafić na miejsca, gdzie będą mogły doczekać spokojnie emerytury - a takich miejsc jest na razie niewiele, albo one właśnie nie pasują narcyzom. I bądź tu mądry
Anda 10:39, 07 maj 2021

U mnie narcyzy najlepiej rosna w miejscach niezbyt suchych i zyznych. Kompostem ulepszam wszystkie moje rabaty, ale na tych najbardziej slonecznych jest dosc sucho. Przesadzania narcyzow nie uprawiam Moze rzeczywiscie tego nie lubia. Kurcze, musze sie wybrac na jakies szkolenie albo kupic jakas porzadna ksiazke o narcyzach. W sumie malo o nich wiem.
Wiaan 10:45, 07 maj 2021

Piękna wiosna u Ciebie. Nie dziwię się, że lubisz narcyzy, są naprawdę śliczne, te kremowe takie delikatne... Mam kilka w donicy, posadziłam na próbę, ale już widzę, że jesienią będę sadzić na rabatach razem z tulipanami
sarenka 10:50, 07 maj 2021

Ewa, czy tulipany które nie wypuściły kwiatów można jeszcze nawozem podsypać? A może wszystkie można podsypać?
Anda 10:58, 07 maj 2021

Wiaan napisał(a)
Piękna wiosna u Ciebie. Nie dziwię się, że lubisz narcyzy, są naprawdę śliczne, te kremowe takie delikatne... Mam kilka w donicy, posadziłam na próbę, ale już widzę, że jesienią będę sadzić na rabatach razem z tulipanami

Koniecznie, sadz duzo cebulowych. Tylko zwroc uwage na to, aby ich nie sadzic kompletnie na brzegu rabaty. Sadz je gdzies na srodku, zeby po kwitnieniu inne byliny mogly zakryc ich zolkniejace liscie. Tych lisci nie na lezy obcinac, tzn. obcinac mozna dopiero, jak calkiem zzolkna.
Anda 10:58, 07 maj 2021

sarenka napisał(a)
Ewa, czy tulipany które nie wypuściły kwiatów można jeszcze nawozem podsypać? A może wszystkie można podsypać?

Jak najbardziej. Podsyp wszystkie nawozem lub kompostem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies