Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 12:24, 24 maj 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ewa zobacz koniecznie ten film( a może już widziałaś )
https://www.youtube.com/watch?v=TD5UG2G5Gyg

Dzięki Cudny ogród różany. Szkoda, że róże na filmie nie podpisane Trzeba się tam przejechać
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:27, 24 maj 2021

Ewa777 napisał(a)

Mają listki. Czyli przesadzić, przyciąć. I kopczykować, czy bez kopczyków jeżeli mają listki? A jeżeli kopczykować, to kiedy odgarnąć kopczyki?
Podlewałam codziennie i padał deszcz dodatkowo.

Jeśli mają listki, nawet po obcięciu, to nie trzeba kopczykować Zrób taką fosę dookoła, żeby woda nie odpływała gdzieś. Podlewaj na głębokość - żeby korzenie szły w głąb. Najlepiej raz w tygodniu, ale obficie. 1 litr wody to 1 cm gleby, tak mniej więcej - zależy, jaka gleba.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Rench 12:53, 24 maj 2021

Anda napisał(a)
Orlaya, Centaurea dealbata, Lychnis viscaria i coś czego nazwy zapomniałam, wysiane w zeszłym sezonie bodajże

Piękne zdjęcia, jak zawsze uczta U mnie dopiero teraz tak zaczyna wyglądać orlaya.
Róża matczyna prześliczna Moje maki jednoroczne w ogóle nie wschodzą. Kiedy się je powinno wysiewać ?
Ewa777 14:04, 24 maj 2021

Anda napisał(a)

Jeśli mają listki, nawet po obcięciu, to nie trzeba kopczykować Zrób taką fosę dookoła, żeby woda nie odpływała gdzieś. Podlewaj na głębokość - żeby korzenie szły w głąb. Najlepiej raz w tygodniu, ale obficie. 1 litr wody to 1 cm gleby, tak mniej więcej - zależy, jaka gleba.

Dzięki Ewuniu za wszystkie rady Jutro będę dalej przesadzać według Twoich instrukcji
Anda 14:22, 24 maj 2021

Ewa777 napisał(a)

Dzięki Ewuniu za wszystkie rady Jutro będę dalej przesadzać według Twoich instrukcji

Trzymam kciuki
Anda 14:24, 24 maj 2021

Rench napisał(a)

Piękne zdjęcia, jak zawsze uczta U mnie dopiero teraz tak zaczyna wyglądać orlaya.
Róża matczyna prześliczna Moje maki jednoroczne w ogóle nie wschodzą. Kiedy się je powinno wysiewać ?

Hej Reniu
Z orlayi bedziesz zadowolona. Moja teraz wysiała się tam, gdzie jeszcze nie rosła. Chyba nie lubi tych miejsc, gdzie już była
Maki wysiewałam wiosną, ale można je wysiać jesienią i przez zimę trzymać na zewnątrz. Kiedy je wysiałaś?
Basia_KRK 14:41, 24 maj 2021

Wysiałam wczesną wiosną do wielodoniczek (50 sztuk.) Orlayę Tak strasznie mi się podoba i marzyła mi się w ogrodzie... coś poszło nie tak, nie wiem, może miałam stare nasiona Mam dosłownie jedną sztukę (mikroskopijną), może coś z niej będzie

Basia_KRK 14:43, 24 maj 2021

Ewa, mam pytanie o róże w donicach. Mam sadzonkę Munstead Wood, póki nie mam dla niej zrobionej rabaty, chcę ją posadzić w donicy. Zestawić ją z jakimiś innymi bylinami, czy solo?
Anda 14:43, 24 maj 2021

Basia_KRK napisał(a)
Wysiałam wczesną wiosną do wielodoniczek (50 sztuk.) Orlayę Tak strasznie mi się podoba i marzyła mi się w ogrodzie... coś poszło nie tak, nie wiem, może miałam stare nasiona Mam dosłownie jedną sztukę (mikroskopijną), może coś z niej będzie

A skąd miałaś nasiona? Bo one potrzebują stratyfikacji.
Basia_KRK 14:49, 24 maj 2021

Anda napisał(a)

A skąd miałaś nasiona? Bo one potrzebują stratyfikacji.

Ewa, kupiłam przez internet... Wysiałam pojedynczo bezpośrednio do wielodoniczek, potem leżały na podłogówce, a ziemia była dość mocno wilgotna i były pod przykrywą. Wydawało mi się, że coś kiełkowało, ale finalnie nic z tego.. Mam 1 sztukę. Co z nią zrobić? Usunąć już z tej wielodoniczki?