Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Martka 06:59, 19 maj 2021

Róża na Dzień Matki zjawisko. Delikatna, idealna w kształtach, ma cudownie rozłożone płatki, nie za bardzo zwarte ani nie za bardzo rozwarte o pięknie połyskujących listkach, ach!
Ewa777 16:58, 21 maj 2021

Ewuś, potrzebuję porady różanej.
Powiększyłam rabatę, żeby dać więcej oddechu różom, bo wydaje mi się, że maja za ciasno i dlatego słabo się rozkrzewiają. To wiąże się z przesadzaniem. Mam 8 róż do przesunięcia. Miesiąc temu przesadziłam 4, z czego jedna wygląda kiepsko po tej operacji. Nie wiem teraz, czy ruszać kolejne. Mogę je przesadzać? Czy wybrać inny termin?
Wolałabym teraz, bo mi to burzy koncepcję i widok.
nicol21 22:28, 21 maj 2021

Cudnie u Ciebie.A róża - piękna! Niech rośnie, kwitnie i cieszy!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Anda 20:52, 22 maj 2021

Juzia napisał(a)

No w końcu może się kiedyś zmuszę, bo sama jestem ciekawa.
Mam dużo mchu na tych piaskach... co by znaczyło, że kwaśno. Ale też większość różaneczników łapie chlorozę (oprócz CW), a to chyba w zasadowej glebie jest słabe wchłanianie żelaza?
Lawenda rośnie raczej dobrze , a sypię jej tylko czasem trochę popiołu z kominka.

Najlepiej zbadaj pH w paru miejscach. U mnie też rośnie mech, a jest pH 7.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 20:54, 22 maj 2021

inka74 napisał(a)
Mrówki mam wszędzie. Wynoszą mi piach z kostki. Bukszpan prawie padł. Reanimuję. Sypię te proszki ale one normalnie się przenoszą. Co chwilę w innym miejscu gniazdo jest.
Patent z hostą i konwalikim super. Ciekawa jestem jak później sobie razem poradzą.

Mrówki są potrzebne w ogrodzie, ale jak jest ich za dużo to też niedobrze.

Hosta i konwalnik trzeci rok dają radę. Zobaczymy, czy dalej też tak będzie. Teraz widzę że w jednej części donicy dominuje hosta, a w drugiej konwalnik.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 20:54, 22 maj 2021

Kasia_CS napisał(a)
U mnie też zatrzęsienie mrówek, w różach mnie denerwują najbardziej, wrrr.

Jakbyś Ewo znalazła zdjęcie tak donicy konwalnikowo-hostowej w sezonie, to będę wdzięczna Iwonka pewnie też będzie ukontentowana

Poszukam
Anda 20:55, 22 maj 2021

greg66 napisał(a)
Ewuś nawet nie wiem co zacytować, wszystko super, to aż dziw jak sie patrzy na rośliny (nawet te pospolite) jakie one są urokliwe, trzeba tylko chcieć na nie spojrzeć pod innym kątem. W każdym razie jak dla mnie za mało zdjęć. Chcę więcej

Dziękuję Grzesiu Jeśli pogoda się trochę uspokoi to zrobię na dniach parę nowych fotek
Anda 20:57, 22 maj 2021

Ewa777 napisał(a)
Piękna różyczka na Dzień Matki Jaka to?
Piwonie u mnie też maja już pąki, ale róże wypuszczają pierwsze liski i są daleko w tyle za Twoimi.
Piękne zdjęcia soczystej majowej zieleni

Niestety nie wiem, córa kupowała w markecie w tajemnicy
U mnie niektóre róże też bardzo w tyle. Na razie pogoda nie sprzyja rozwijaniu się liśtków u róż akurat, bo jeszcze dość chłodno w nocy.
Dziękuję
Anda 21:00, 22 maj 2021

Mgduska napisał(a)
Cudnie
W kwestii siewek - nie masz tam przypadkiem obok malwy? Ciężko tak ze zdjęcia, nie znając skali itd, ale siewki malwy mają liścienie zupełnie niepodobne do liści, a u mnie są mniej więcej tej wielkości, o ile dobrze widzę.
Co do lawendy - odkryłam u siebie całkiem już spory egzemplarz, który się wysiał na kwaśnej, zbitej glinie, pod modrzewiem, pośród mchu i zielska Zasady zasadami, a wszystko się sieje i tak tam, gdzie chce

Dzięki Tam malwy akurat nie mam. Coraz więcej tych siewek pokazuje pierwszy właściwy listek i to wygląda na orliki. Mam sryliony orlików W innym miejscu znalazłam jeszcze inne siewki. Zrobię fotki to pokaże tą kolejną zagadkę
Lawenda też potrafi zaskakiwać jak widać
Anda 21:02, 22 maj 2021

Kawa napisał(a)
Ewunia
jak zwykle cudne foty.. pietruszka sałata i inne roślinki dużo bardzo u Ciebie zaawansowane niż u mnie

cudnie masz...

Dzięki Kami Ściskam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies