Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 21:02, 23 cze 2021

greg66 napisał(a)
Ewo u mnie jest zdjęcie czerwonej róży. Powiedz co to za róża chodzi mi o to że chciałbym dokupić takie wysokie i mające dużo kwiatów.

Zaraz wpadnę.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 21:03, 23 cze 2021

KasiaBawaria napisał(a)

Ale chyba jego nasienniki tez sa piekne? Z tego powodu wylecialy u mnie piwonie no ale byly przy podjezdzie i zawsze jak kwitly to padalo.

Nie u mnie. Liście zaczynają już żółknąć i zaraz go zetnę. Piwonie z tego powodu też zredukowałam
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 21:06, 23 cze 2021

Mgduska napisał(a)
Ewa, a jak Ci idzie powiększanie rabat? Czy to plan na jesień (tfu, co za słowo), znaczy na chłodniejsze miesiące?

Podoba mi się u Ciebie, że masz trochę pożyczonej zieleni, a przy tym sąsiedzi nie zamurowali sobie działki czymś szpetnym, i te Wasze zielenie fajnie się przeplatają

No troszkę powiększyłam, ale mało. Teraz zamiast huśtawki mamy w ogrodzie trampolinę, więc na razie powiększanie rabaty zastopowane. Na tym początku rabaty miałam gorczycę, a teraz chcę wysiać jeszcze facelię. Chyba zrobię z tego kawałka na razie przechowalnik, dopóki trampolina nie zniknie.

Tak, sąsiedzi na szczęście jeszcze nie poszli na całkowitą łatwiznę. Dlatego ogród wydaje się większy, co mnie cieszy
Anda 21:12, 23 cze 2021

AlinaP napisał(a)
Nie chciałam przedłużać poprzedniego postu. W związku z tym odpowiem teraz. Moje skłonności do utrudniania sobie życia objawiły się tym, że pojechałam po donicę- na wykopaną rozplenicę Black Beauty. Przyjechałam z dwiema przecież to trzeba będzie chować na zimę ale również z magnolią Black Tulip
Co tam heptacodium, jeszcze kalina koreańska jest do posadzenia. Nie mam miejsca. Mam nadzieję, że się uśmiechniesz w duchu
Pozdrawiam

Tak, uśmiecham się w duchu i nie tylko U mnie w donicy wylądował klon Aureum. Mam zakątek cienisty na tarasie

AlinaP napisał(a)

Jakie miłe słowa.
Jestem, jestem w międzyczasie z telefonu, przy herbacie lub kawie. Nie za bardzo się udzielam, gdybym miała wątek nikt by do mnie nie zajrzał, bo odwiedzam nieliczne. Najczęściej raz. Sorki, bo nie ustawiłam powiadomień i nie wiem czy mi odpowiedziałaś na mój wywód o nazwie rabaty. Tu emotikonka z bandażem na głowie Trochę w tematycznych i tyle.
To nie tak, że mi się ten kolor nie podoba. Tylko nie pasuje do niczego. Zrobię tak, żeby pasował. Ta rabata była taka oddalona z trawnikiem, przybliżyłam ją. Ma być widoczna. I jest. Ma krzyczeć. I krzyczy
To ciekawe, kiedyś kupowałam pelargonie na balkon, wybierałam właśnie ten kolor. Noszę takie bluzki.
Gartnerfreude jeszcze nie kwitnie, Stadt Rom też nie.
Precz z poprawnością polityczną Co do Angeli- są na froncie, te za zakrętem. Zrobię jakiś łącznik.
Wysłać to wypracowanie? Czy skasować? Wysyłam i pozdrawiam oczywiscie.

Ty przybliżasz rabaty i wolisz je mieć głośne, ja oddalam i uciszam Na wątkach tematycznych Cię widuję i fotki ogrodowe podziwiam. Duży ogród a jednak miejsca za mało na te wszystkie chciejstwa.
Anda 21:13, 23 cze 2021

Milka napisał(a)
Ewo obejrzałam kilka stron, cudnie pokazujesz ogród, bób mnie oczarował I nie tylko on

Dziękuję Irenko Światło jest teraz takie czarodziejskie. Jesienią niestety już takowego nie mam, wszystko w cieniu. Teraz się światłem napawam I deszczem aktualnie.
Mgduska 21:19, 23 cze 2021

Anda napisał(a)

No troszkę powiększyłam, ale mało. Teraz zamiast huśtawki mamy w ogrodzie trampolinę, więc na razie powiększanie rabaty zastopowane. Na tym początku rabaty miałam gorczycę, a teraz chcę wysiać jeszcze facelię. Chyba zrobię z tego kawałka na razie przechowalnik, dopóki trampolina nie zniknie.

Tak, sąsiedzi na szczęście jeszcze nie poszli na całkowitą łatwiznę. Dlatego ogród wydaje się większy, co mnie cieszy

O, a facelia potem pojawia się w ogrodzie wszędzie. Mam ją na rabatach i w szklarni, gdzie przyciąga towarzystwo zapylające do pomidorków Kiedyś miałam rządek posiany przed ogrodzeniem i przy wjeździe, a teraz takie niespodzianki. Ale ją lubię, przepięknie i mocno pachnie. Szklarnia jest wypełniona jej zapachem
AlinaP 15:26, 24 cze 2021

Anda napisał(a)

Ty przybliżasz rabaty i wolisz je mieć głośne, ja oddalam i uciszam Na wątkach tematycznych Cię widuję i fotki ogrodowe podziwiam. Duży ogród a jednak miejsca za mało na te wszystkie chciejstwa.

Gdzież tam moim zdjęciom do Twoich Ty robisz zdjęcia takie, jakie wykonuje moje artystyczne dziecię.
Wiesz, ja mam wciąż jakieś rozkminki ogrodowe. W myśl zasady : "lepsze jest wrogiem dobrego". Co ciekawe, różnie ta zasada jest rozumiana.
Kiedyś byłam radykalna: nigdy żółtego w ogrodzie, żadnych variegata, poprzecznie paskowanych miskantów.
Ale to daje tyle możliwości, więc dlaczego nie?
Nie fotografuję wszystkiego. Ta rabata bylinowa plus drzewa ma głębokość kikunasu metrów. Przed nią podobnej szerokości "skrzyzowanie". Teraz jest proporcjonalnie lepiej.
Oswoiłam się już z kolorem Bad Birnbach. Małe podrasowanie rabaty i będzie ok. Ciągłość kwitnienia tej odmiany mnie przekonała. Czekam na następne sezony
Znów się rozgadałam
Pozdrawiam
Anda 17:06, 25 cze 2021

Mgduska napisał(a)

O, a facelia potem pojawia się w ogrodzie wszędzie. Mam ją na rabatach i w szklarni, gdzie przyciąga towarzystwo zapylające do pomidorków Kiedyś miałam rządek posiany przed ogrodzeniem i przy wjeździe, a teraz takie niespodzianki. Ale ją lubię, przepięknie i mocno pachnie. Szklarnia jest wypełniona jej zapachem

Tak, facelia niespodzianka pojawiła się u mnie na cienistej. Z jednego końca ogrodu zawędrowała na drugi. Jednak rośliny też mają nogi
Zapachu jeszcze nie poczułam. Jak będzie łan to będę wąchać
Anda 17:11, 25 cze 2021

AlinaP napisał(a)

Gdzież tam moim zdjęciom do Twoich Ty robisz zdjęcia takie, jakie wykonuje moje artystyczne dziecię.
Wiesz, ja mam wciąż jakieś rozkminki ogrodowe. W myśl zasady : "lepsze jest wrogiem dobrego". Co ciekawe, różnie ta zasada jest rozumiana.
Kiedyś byłam radykalna: nigdy żółtego w ogrodzie, żadnych variegata, poprzecznie paskowanych miskantów.
Ale to daje tyle możliwości, więc dlaczego nie?
Nie fotografuję wszystkiego. Ta rabata bylinowa plus drzewa ma głębokość kikunasu metrów. Przed nią podobnej szerokości "skrzyzowanie". Teraz jest proporcjonalnie lepiej.
Oswoiłam się już z kolorem Bad Birnbach. Małe podrasowanie rabaty i będzie ok. Ciągłość kwitnienia tej odmiany mnie przekonała. Czekam na następne sezony
Znów się rozgadałam
Pozdrawiam

Twoje dziecię jest fotografem?

Rozkimny ogrodowe też mam. Też cały czas. Wynika to oczywiście również z małej ilości miejsca na chciejstwa. Zółtego w ogrodzie nie mam, ale mam w przedogródku Też nie chciałam, ale tam pasuje. W przedogródku mam przeważnie 5-10 stopni więcej niż w ogrodzie, więc jest to odizolowana strefa i temperaturowo, i kolorystycznie. Tam mogą być i gorące (głośne) kolory. W ogrodzie wolę się jednak wyciszyć. Jedynie warzywnik może mieć pomarańczowe wspomagacze dla owadów
Fajnie, że się rozgadałaś Pozdrawiam również.
Anda 17:15, 25 cze 2021

Pokażę Wam parę pstryków komórkowych z mojego miejsca pracy

Urzekły mnie te irysy na tereny podmokłe (strefa roślin wodnych)

Teraz parę odmian róż. To nowość Königin Marie. Bardzo mocno i ładnie pachnie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies