Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 19:29, 02 paź 2016

anna_t napisał(a)
u Ciebie też dylematy ja cisów do niedawna nie znosiłam, jak kiedys pelargoni i rozchodników teraz gdy oglądam pinterest to mordka mi sie do cisow smieje. wszystko zalezy czy chcesz mieć ściane cały rok a napisalaś że zalezy Ci na ażurowej przesłonie..więc chyba lepiej grab

Tak, i u mnie dylematy ogrodowe Gdybym zdecydowała się na cisy, to sadzilabym je tak, aby rosły obok siebie jako takie słupy. Muszę jedne i drugie obejrzeć w szkółce. Graby też starałabym się wyprowadzić na walce i nie łączyć ich w jedną ścianę.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Zana 19:32, 02 paź 2016

A jednak byłabym za cisami, lepsze tło dla róż. Tak mi się wydaje.
Anda 19:37, 02 paź 2016

Zana napisał(a)
A jednak byłabym za cisami, lepsze tło dla róż. Tak mi się wydaje.

To będzie taki parawan przy płocie, taki szpaler. Obok będzie ścieżka o szerokości ok. 1,5 m. Dopiero potem będzie owalna rabata na środku ogrodu. Tak więc bezpośrednio przy różach cisów nie będzie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
19:41, 02 paź 2016
Amdziu wiem ze wybierzesz dobrze ..dla siebie najlepiej ja bym rabaty robiła 2,5m po obu stronach i 2m przescie albo nawet 1,5 najlepiej bez trawnika
Anda 19:44, 02 paź 2016

eee_taam napisał(a)
Amdziu wiem ze wybierzesz dobrze ..dla siebie najlepiej ja bym rabaty robiła 2,5m po obu stronach i 2m przescie albo nawet 1,5 najlepiej bez trawnika

Justyś, czyli robiłabyś dalej rabaty pod płotem? A przejście na środku?
19:55, 02 paź 2016
Anda napisał(a)

Justyś, czyli robiłabyś dalej rabaty pod płotem? A przejście na środku?

tak cały czas mam takie myslenie ...u mnie beda sasiedzi z kazdej strony to trudno jest robic rabaty na srodku a przechodzić przy płocie i machac sasiadowi
19:57, 02 paź 2016
Anda napisał(a)

To będzie taki parawan przy płocie, taki szpaler. Obok będzie ścieżka o szerokości ok. 1,5 m. Dopiero potem będzie owalna rabata na środku ogrodu. Tak więc bezpośrednio przy różach cisów nie będzie.

czytam ze własnie masz odmienne myslenie ...musisz sama zdecydować ...bo co dla mnie dobre to dla ciebie moze byc koszmarem
20:06, 02 paź 2016
napisze jeszcze ..bo widziałam ze byłas ze u mnie bok ma szer 15m ..od sciany domu do granicy za sosną czarną ...u ciebie to połowa mojej szerokości ...to wcale nie jest tak mało ...a za sosna czarna wzdłuz posadzone mam azalie ...wkleje ci u mnie fote z wiosny
jankosia 20:17, 02 paź 2016

Tak wypatrzyłam że rozważasz /rozważałaś bez Black tower. Tak się składa że mam ten "krzak" tylko dlatego nie nie mogłam dostać Black beauty a bardzo chciałam czarną plamę. To nie jest żadne tower, to jest miotła. Mimo że mój jest młody bo ze mną od trzech lat dopiero to już widać że ma pokrój nie walca, wieży czy kolumny tylko ewidentnie idzie w stronę wąskiego odwróconego stożka. Sąsiedzi wieś obok też mają tą odmianę i u nich to już wyraźnie widać pokrój miotły. Najgorsze że przez te prawie pionowo ułożone gałązki nie ma jak sensownie przyciąć gdybyś chciała poprowadzić na wąski żywopłot. O tym że mi zachorował (inne bzy zdrowe) to już nie będę pisać może bo to tylko moja wina i ignorancja w temacie chorób i szkodników Dużo bardziej skłaniałabym się w stronę ciętego szpaleru z Black beauty. Aha, plusem na pewno Black tower jest prawdziwie ciemny kolor- to nie ciemna wiśnia jaką mają buki czy pęcherznice tylko kolor chłodna czerń węgielka - i to jest ekstra

Na pewno wymyślisz coś super. Zazdroszczę że panujesz nad zachodnią ścianą działki. U mnie świerkowy żywopłot sąsiada zabrał mi całe zachodnie światło Dodatkowo jesteśmy nieco w dołku i światło zachodzącego słońca mam na kwiatach tylko wiosną - to pewnie sobie wyobrażasz co czuje fotograf w takich chwilach?
Anda 21:17, 02 paź 2016

eee_taam napisał(a)
napisze jeszcze ..bo widziałam ze byłas ze u mnie bok ma szer 15m ..od sciany domu do granicy za sosną czarną ...u ciebie to połowa mojej szerokości ...to wcale nie jest tak mało ...a za sosna czarna wzdłuz posadzone mam azalie ...wkleje ci u mnie fote z wiosny

Ok, zaraz wpadnę zobaczyć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies