Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

lojalna_ 21:21, 02 paź 2016

Wąska ozdobna jablonka. ...wiem ze Mała Mi kupowala co miniaturowego jak dobrze pamiętam. Zapytaj ja
Anda 21:31, 02 paź 2016

jankosia napisał(a)
Tak wypatrzyłam że rozważasz /rozważałaś bez Black tower. Tak się składa że mam ten "krzak" tylko dlatego nie nie mogłam dostać Black beauty a bardzo chciałam czarną plamę. To nie jest żadne tower, to jest miotła. Mimo że mój jest młody bo ze mną od trzech lat dopiero to już widać że ma pokrój nie walca, wieży czy kolumny tylko ewidentnie idzie w stronę wąskiego odwróconego stożka. Sąsiedzi wieś obok też mają tą odmianę i u nich to już wyraźnie widać pokrój miotły. Najgorsze że przez te prawie pionowo ułożone gałązki nie ma jak sensownie przyciąć gdybyś chciała poprowadzić na wąski żywopłot. O tym że mi zachorował (inne bzy zdrowe) to już nie będę pisać może bo to tylko moja wina i ignorancja w temacie chorób i szkodników Dużo bardziej skłaniałabym się w stronę ciętego szpaleru z Black beauty. Aha, plusem na pewno Black tower jest prawdziwie ciemny kolor- to nie ciemna wiśnia jaką mają buki czy pęcherznice tylko kolor chłodna czerń węgielka - i to jest ekstra

Na pewno wymyślisz coś super. Zazdroszczę że panujesz nad zachodnią ścianą działki. U mnie świerkowy żywopłot sąsiada zabrał mi całe zachodnie światło Dodatkowo jesteśmy nieco w dołku i światło zachodzącego słońca mam na kwiatach tylko wiosną - to pewnie sobie wyobrażasz co czuje fotograf w takich chwilach?

Dziękuję za ostrzeżenie. Nie wiem, czy nad Black Beauty można tak dobrze zapanować. Teraz zastanawiam się nad cisami lub grabami. Zobaczymy czy uda mi sie do końca zapanować nad zachodnią stroną. Światło zachodzącego słońca jest piękne i bardzo ważne, dlatego nie chcę zielonej zwartej ściany. Bardzo Ci współczuję braku tego światła. Tutaj świerków nie wolno sadzić tak blisko granicy działki.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 21:33, 02 paź 2016

lojalna_ napisał(a)
Wąska ozdobna jablonka. ...wiem ze Mała Mi kupowala co miniaturowego jak dobrze pamiętam. Zapytaj ja

Dzięki, zapytam
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Toszka 21:40, 02 paź 2016

Ewo, nie wiem jak długi masz ogród. U mnie to ponad 120m. Dom w połowie tej długości i w związku z tym chodnik był wymuszony. Wspomnę, że 3 razy zmieniany i finalnie jest pokręcony jak życie
Dla nas to była jedyna wersja, tak by złamać optykę i wrażenie pasa startowego Dodatkowo mam poprzeczne żywopłoty, co daje możliwość tworzenia pokoi, bawienia się optyką i oszukaniem oka. Na łukach wzdłuż chodnika mam trawniczki w kształcie łez. Niektóre rabaty są przy chodniku, a niektóre cofnięte za trawnik. Dodatkowo w niektórych miejscach mam nawiezionej ziemi, co pozwoliło nadać ogrodowi pofalowaną powierzchnię.
To tak w skrócie

Chciałam tylko dodać, że nie tylko grab ma śliczne zielone listeczki. Cis tez ma cudne świeżo zielone przyrosty

Odnośnie jabłonek - obawiam się, że jesli parawan nie będzie zbyt szczelny, to sąsiad ze swojej strony uszczelni go tawułą
Kasiek 21:50, 02 paź 2016

Ewa znalazlam nazwe mojej rozy, to Mary Rose Jest piekna i pachnie oszalamiajaco miodem, zapachem romantycznym starych roz( wiesz jaki to zapach prawda? ) i migdalami...
Rench 00:02, 03 paź 2016

Podczytuję co Ci doradzają koleżanki,bo ja potrzebuję też coś wąskiego,wysłaniającego od sąsiada
Te cisy kolumnowe,to fajny pomysł
jazzy 00:46, 03 paź 2016

Anda napisał(a)

Fakt. To też plus jest. Zimozieloność kontra śliczne, wiosenne liście grabów
Mi się wydaję, że nie łatwo jest utrzymać te śliczne listki grabowe, bo często coś na nich siedzi i żre... Cis jest bezproblemowy. Trzeba tylko wiosną polecieć promanalem
tulucy 07:17, 03 paź 2016

Mnie orzyszły do głowy ciut inne kolumny, pożyteczne przy tym, owocowe kolumnowe, inaczej baleriny, owoce mogą być różne, co bardziej smakuje, ażur jest, wąsko jest piszę o nich, bo sama chcę wsadzić u siebie
zawitka 08:22, 03 paź 2016

Ewa jak masz wydać pieniądze to tylko cisy kolumnowe bo są wąske i ww nogach możesz coś posadzić , dają piękny kolor jako tło ,nic przy nich nie robisz Jest to cudowna roślina i do tego zawsze można ją przesadzić Polecam mam cisów trochę już u siebie i gdybym miała kaskę wymieniłabym tuje na cisy Pozdrawiam
Anda 09:51, 03 paź 2016

Toszka napisał(a)
Ewo, nie wiem jak długi masz ogród. U mnie to ponad 120m. Dom w połowie tej długości i w związku z tym chodnik był wymuszony. Wspomnę, że 3 razy zmieniany i finalnie jest pokręcony jak życie
Dla nas to była jedyna wersja, tak by złamać optykę i wrażenie pasa startowego Dodatkowo mam poprzeczne żywopłoty, co daje możliwość tworzenia pokoi, bawienia się optyką i oszukaniem oka. Na łukach wzdłuż chodnika mam trawniczki w kształcie łez. Niektóre rabaty są przy chodniku, a niektóre cofnięte za trawnik. Dodatkowo w niektórych miejscach mam nawiezionej ziemi, co pozwoliło nadać ogrodowi pofalowaną powierzchnię.
To tak w skrócie

Chciałam tylko dodać, że nie tylko grab ma śliczne zielone listeczki. Cis tez ma cudne świeżo zielone przyrosty

Odnośnie jabłonek - obawiam się, że jesli parawan nie będzie zbyt szczelny, to sąsiad ze swojej strony uszczelni go tawułą

Toszko, mój ogród od tarasu ma 30m długości, poszaleć nie mogę niestety Czytając co napisałaś o swoim ogrodzie wyobrazam sobie, że stworzyłaś w ogrodzie wrażenie tajemniczości. To lubię najbardziej w wielu ogrodach, że nie widać wszystkiego na pierwszy rzut oka. Nie mam zbyt dużej powierzchni, ale mimo to staram się uzyskać coś choć trochę podobnego. Poprzecznie mam posadzone w tylnej części ogrodu 3 hibiskusy w szpalerze. Na środku trawnika będę tworzyć rabatę, którą trzeba będzie obchodzić dookoła. Trawnik jest i będzie, ale zdecydowanie mniej.

Po głębokim zastanowieniu stwierdziłam, że nie będę uprawiać tu jakichś wielkich kombinacji "alpejskich" i zdecydowałam, że będę sadzić jednak cisy. Są wąskie, zimozielone i z tego co czytam rzeczywiscie bezproblemowe. Ich formalność postaram się "zmiękczyć" trochę sadząc obok nich trawy ozdobne - trzcinnik lub proso. Teraz muszę tylko poszukać informacji o przygotowaniu podłoża pod cisy Dziękuję Ci za podzielenie się Twoimi spostrzezeniami
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies