Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 18:03, 15 paź 2016

Makao_J napisał(a)
No to ja jestem ciekawa co posadzisz w nogi cisów. Też mam taki szpaler przy tarasie i na razie wsadziłam białe jeżówki i wrzosy żeby jesienią było kolorowo. Nadal jednak szukam czegoś co do sierpnia będzie zdobiło.
Ta kocimiętka niska całkiem fajna. A koty nie kręcą się przy niej???

Kotów w ogóle nie przyciąga, ani ta, ani Walkers Low. To są odmiany, z których ten zapach przyciągający koty został wyeliminowany
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Basilikum 18:14, 15 paź 2016

Anda napisał(a)
Ogólnie to nudy u mnie, jak zwykle Trochę róż jeszcze kwitnie.

no rzeczywiscie nuuuudy
pieknie przed domem dzis mialam w reku donice o takim samym ksztalcie jak twoje ale gliniane. Odlozylam jednak, u mnie raczej klasyczne pasuja.
Twoje sa piekne i kolorki och
alis 18:17, 15 paź 2016

Piękności z tych róż

Pomysł z kocimiętką i hakone jak dla mnie jest świetny, ale piszesz, że hakone nie da rady tam-szkoda.
Jeśli chodzi o pnącze, to u mnie między cisami wsadzone są clematisy, zerknij do mnie na str.85
Makao_J 18:24, 15 paź 2016

Ewa a ta niska kocimiętka to jaką ma nazwę bo chcę zapisać?
Anda 18:37, 15 paź 2016

Basilikum napisał(a)

no rzeczywiscie nuuuudy
pieknie przed domem dzis mialam w reku donice o takim samym ksztalcie jak twoje ale gliniane. Odlozylam jednak, u mnie raczej klasyczne pasuja.
Twoje sa piekne i kolorki och

Te donice są bardzo ciężkie, bo z cementu chyba. Jakoś lubię takie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 18:40, 15 paź 2016

Anda napisał(a)

Dzięki, fajnie się Ci się podobają Chyba bardziej się skłaniam ku kocimiętce. A na siatkę groszek pachnący. Czy to za kwieciście się zrobi? Jak myślisz? U mnie rośnie na siatce przy warzywniku fasolka. Jest bardzo dekoracyjna, ma śliczne liście. Jakie nieinwazyjne pnącze ma śliczne liście?

Pnącza to moja pięta Achillesa. Ciemność widzę. Nie masz ogrodu geometrycznego, wiec tak na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że groszki nie będą tam zgrzytać. Kiedyś wykorzystywałam ozdobną fasolę jako balkonowe pnącze. Ładny też jest wilec purpurowy- to jednoroczne pnącze- kolorystycznie pasowałby i do róż i do kocimiętki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anda 18:42, 15 paź 2016

alis napisał(a)
Piękności z tych róż

Pomysł z kocimiętką i hakone jak dla mnie jest świetny, ale piszesz, że hakone nie da rady tam-szkoda.
Jeśli chodzi o pnącze, to u mnie między cisami wsadzone są clematisy, zerknij do mnie na str.85

Byłam i widziałam, że ślicznie to wygląda Niestety, u mnie clematisy nie rosną. Prawdopodobnie mam zbyt gliniastą glebę dla nich. Chyba posadzę fasolkę po prostu. Liście ma bardzo ładne

Hakone i kocimiętka to jakoś też z zasady się wykluczają. Hakone lubi miejsca cieniste, wilgotne, a kocimiętka wprost przeciwnie. Mimo to, jak będę kiedyś miała więcej miejsca to zrobię taki eksperyment i posadzę je razem
Anda 18:43, 15 paź 2016

Makao_J napisał(a)
Ewa a ta niska kocimiętka to jaką ma nazwę bo chcę zapisać?

To jest Nepeta racemosa Superba, to samo co Nepeta x faassenii Superba.
Anda 18:45, 15 paź 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Pnącza to moja pięta Achillesa. Ciemność widzę. Nie masz ogrodu geometrycznego, wiec tak na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że groszki nie będą tam zgrzytać. Kiedyś wykorzystywałam ozdobną fasolę jako balkonowe pnącze. Ładny też jest wilec purpurowy- to jednoroczne pnącze- kolorystycznie pasowałby i do róż i do kocimiętki.

Czyli jednak fasolka Ale wilec też muszę obejrzeć, bo nie znam.
asiak 19:00, 15 paź 2016

Piękne róże i piękna jesień w pięknych donicach