Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

kasia_w 20:31, 14 paź 2016

ja posadziłam baccaty w tamtym sezonie, znowu zbyt rzadko, myślę, że co ok 50 cm, ale jutro zmierzę i będzie wiadomo, ile za ciasno ile za gęsto. Nie moge się doczekać, aż się połączą a dosadzać mi się trochę nie chce...
U mnie zbyt szybko nie rosną, ale u mnie wszędzie raczej kwaśna ziemia
Sylvana 21:05, 14 paź 2016

Też sadziłam Robusty w nowym ogródku, doczytałam, że po 10 latach osiągają 60cm średnicy, a docelowo 80cm, więc posadziłam co 60cm licząc od pnia do pnia.

Trochę mnie zmartwiłyście tą kocimiętką....a tak się z niej cieszyłam.

Bardzo ładne okazy kupiłaś, moje to mikruski jeszcze
Anda 21:13, 14 paź 2016

Sylvana napisał(a)
Też sadziłam Robusty w nowym ogródku, doczytałam, że po 10 latach osiągają 60cm średnicy, a docelowo 80cm, więc posadziłam co 60cm licząc od pnia do pnia.

Trochę mnie zmartwiłyście tą kocimiętką....a tak się z niej cieszyłam.

Bardzo ładne okazy kupiłaś, moje to mikruski jeszcze

Bardzo ciekawa jestem jak będą przyrastać na szerokość. Tyle sprzecznych informacji w necie.
A co Cię tak zmartwiło związanego z kocimiętką? Ja ją lubię
Twoje mikruski też urosną Przynajmniej nie miałaś problemów z kopaniem dołków. Moje miały takie potężne bryły korzeniowe, że kopanie i przygotowanie gleby zajęło mi dwa dni
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Sylvana 22:30, 14 paź 2016

Anda napisał(a)

Bardzo ciekawa jestem jak będą przyrastać na szerokość. Tyle sprzecznych informacji w necie.
A co Cię tak zmartwiło związanego z kocimiętką? Ja ją lubię
Twoje mikruski też urosną Przynajmniej nie miałaś problemów z kopaniem dołków. Moje miały takie potężne bryły korzeniowe, że kopanie i przygotowanie gleby zajęło mi dwa dni

Zmartwiło mnie rozsiewanie i pokładanie kocimiętki.
Właściwie bardziej to drugie, bo mam już szałwię, która mnie przyprawia o szczękościsk.

Nie mam pewności czy jeden z moich cisów przeżyje, bo okazało się, że miał w doniczce pełno białego badziewia - to pewnie słynne opuchlaki - do tej pory poznałam tylko ich wersję naziemną, więc to tylko podejrzenia.
Wytrzepałam wszystko i biedak nie miał w ogóle białych, młodych korzonków....zostało połowę tego co u pozostałych.....i teraz zastanawiam się co z nim dalej żeby zimę przetrwał....przykryć....jak myślisz?
Anda 22:39, 14 paź 2016

Sylvana napisał(a)

Zmartwiło mnie rozsiewanie i pokładanie kocimiętki.
Właściwie bardziej to drugie, bo mam już szałwię, która mnie przyprawia o szczękościsk.

Nie mam pewności czy jeden z moich cisów przeżyje, bo okazało się, że miał w doniczce pełno białego badziewia - to pewnie słynne opuchlaki - do tej pory poznałam tylko ich wersję naziemną, więc to tylko podejrzenia.
Wytrzepałam wszystko i biedak nie miał w ogóle białych, młodych korzonków....zostało połowę tego co u pozostałych.....i teraz zastanawiam się co z nim dalej żeby zimę przetrwał....przykryć....jak myślisz?

Ta niska sie nie pokłada. Może gdzies dostaniesz. Szałwia się pokłada jak się wyciąga do światła albo jak ma za mokro.
Co do cisów to ekspert ze mnie żaden ale na zimę przykrylabym podłoże korą piniową i osłoniłabym je jakoś od wiatru.
Acha, i czytałam też, że takie osłabione egzemplarze warto podlać korzonkiem
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Basilikum 09:14, 15 paź 2016

Piekne okazy posadzilas fajnie to wyglada dobr wybor
Madzenka 09:51, 15 paź 2016

Piękne cisy posadziłaś.
Jak masz ochotę na te kocimietke to sadź, przecież jak ci sie znudzi albo będzie zarastać cisy to wykopiesz tylko kocimietka chyba nie lubi nadmiaru wody a cisy bez wody będa gubić igły.
Milka 11:49, 15 paź 2016

Anda napisał(a)

Siedzę na wątku cisowym i czytam, ale jeszcze jakoś nikt tam cisa w ten sposób nie podsadzał. Moje rosną to góry, więc na boki nie muszę nic przycinać albo tylko kosmetycznie. Jeszcze się dokształcam
Moja kocimiętka nie jest wysoka, o taka

Ta jest śliczna, moja wylega i mnie drażni, w większości wywaliłam. Dostałam od Łukasza chyba taką, więc za rok się przekonam i wtedy będę rozmnażać
Milka 11:51, 15 paź 2016

Anda napisał(a)
To są moje nowe cisy

Wg mnie są ładne, ale to moje pierwsze, więc się nie znam.

Zastanawiam się co im posadzić w nogach. Czy jeśli im dosadzę kocimiętkę to nie stracą igieł tam na dole?

Piękne okazy ja bym jeszcze z przodu ciut więcej darni zerwała i dałabym tam hakonki i pomiędzy tę twoją kocimietkę
Ewik 13:16, 15 paź 2016

Poszłam rano zobaczyć mojego cisa , który rośnie obok kocimietki six hall ,( mam ich kilka rozrzuconych na rabatach ) odległość ok 30 40 cm i jest ok , nie lysieje a pędy kocimietki trochę go dotykają.