Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 09:43, 04 lut 2017

Kasya napisał(a)
zawsze jak piszesz o swoim metrazu to nie moge wyjsc z podziwu
pieknie to wszystko zaaranzowalas i masz same pieknosci w ogrodzie
rozyczki tez starannie wybrane, same perełki

a teraz juz dobranoc

Kasiu, dziekuje, bardzo sie ciesze, ze Ci sie podoba I dzien dobry
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Jana 09:51, 04 lut 2017

Anda napisał(a)

Hmm, moze ozanka? Nie wiem dokladnie, o ktore zdjecie chodzi.
o ile dobrze policzylam zdjecie nr 32 i 33
Anda 09:56, 04 lut 2017

pawel_snopek napisał(a)
Możesz coś napisać o róży Summer Song jak się sprawuje itp?

Pawle, Summer Song to piekna, pachnaca roza. U mnie rosnie przed domem, przy murze, od muru ma ok. 40 cm. W czasie upalow jest tam lekko ok. 50 stopni i wtedy bardzo szybko gubi kwiaty. Przy pochmurnej pogodzie jest lepiej. Roza jest zdrowa. Takie warunki chyba jej odpowiadaja. W pierwszych dwoch latach podlewalam ja regularnie. Potem tylko sporadycznie w czasie upalow. Nawoze ja dwa razy w roku, dostaje kompost i obornik konski wiosna i latem organiczny nawoz do roz. Od czasu do czasu pryskam jej liscie Vitanalem, to taka odzywka ekologiczna dla roslin.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 09:58, 04 lut 2017

Jana napisał(a)
o ile dobrze policzylam zdjecie nr 32 i 33

Tak to ozanka Bardzo fajna roslinka, u mnie ma ok. 50 cm i jak juz zacznie kwitnac chyba w lipcu, to kwitnie do jesieni
Anda 09:58, 04 lut 2017

MonikA napisał(a)
Ewuniu przepiękne zdjęcia, też jakoś umknęła mi twoja wizytówka. Ale na szczęście nadrobiłam

Dzieki Monia
Anda 09:59, 04 lut 2017

MirellaB napisał(a)
Ewunia róże zamówiłam, koniec, kropka, temat nareszcie zamknięty

Mirelko, koniec meczarni, teraz tylko sadzenie i delektowanie sie widokiem pozostaje Jakie w koncu zamowilas? Ide do Ciebie
Jana 10:02, 04 lut 2017

Anda napisał(a)

Tak to ozanka Bardzo fajna roslinka, u mnie ma ok. 50 cm i jak juz zacznie kwitnac chyba w lipcu, to kwitnie do jesieni
już sobie zanotowałam zawsze mi się kojarzyło, że ożanka jest w białym kolorze
Milka 11:11, 04 lut 2017

Koleżanka, też zresztą Ewa, ma tę Summer Song, ogromny krzaczor, cudowna ta róża, kusi mnie, ale chyba juz tylko do donic bym dała
frezja 11:35, 04 lut 2017

Milka napisał(a)
Koleżanka, też zresztą Ewa, ma tę Summer Song, ogromny krzaczor, cudowna ta róża, kusi mnie, ale chyba juz tylko do donic bym dała

No właśnie..która z Was ma doświadczenia w prowadzeniu róż w donicach?? czy przenosić na zimę gdzieś? ja nie mam gdzie
Anda 11:42, 04 lut 2017

frezja napisał(a)

No właśnie..która z Was ma doświadczenia w prowadzeniu róż w donicach?? czy przenosić na zimę gdzieś? ja nie mam gdzie

Róże w donicach u mnie:
Ogólnie donice powinny być jak najwyższe. Moje mają 50cm wysokości. Przez to, że są większe, donice tak szybko nie wysychają. Mimo to w lecie podczas upałów trzeba je codziennie podlewać. Nawóz płynny też trzeba dawać co 2-3 tygodnie. Jakoś tak wyszło u mnie, że nie daję nawozów długoterminowych, ale takie też można i wtedy rzadziej się daje.

Prawie każdą różę można dać do donicy. Te większe/wyżej rosnące co roku trzeba porządnie przycinać. Co 3 lata trzeba je wiosną wyjmować i skracać korzenie. Takim sposobem można trzymać w donicy z powodzeniem nawet róże dorastające do 1,5. Mniejszym też powinno się skracać korzenie, ale tu wystarczy tak co 4-5 lat.

Na zimę stawiam moje w osłoniętym rogu tarasu od strony północnej, czyli zero słońca i prawie zero wiatru. Opatulam je w maty kokosowe, a na wierzch, jak są duże mrozy, daję włókninę. Wiosną porządnie przycinam. Wszystkie moje donice stawiam razem, w kupie. Z zewnątrz stoją donice z chryzantemami, a wewnątrz właśnie róże. Przez to, że stoją na tarasie, nie muszę myśleć o ich podlewaniu. Deszcz załatwia to za mnie.

Jeśli chodzi o wygląd, to w donicach ładniej wyglądają róże mniej sztywne, takie, którym lekko przewieszają się pędy. Tak więc nie sadziłabym do nich róż wielkokwiatowych, które często właśnie takie sztywne pędy mają. Ładnie wyglądają niektóre angielki, floribundy.

Tutaj są róże do donic polecane przez samego hodowcę
http://www.davidaustinroses.com/german/Advanced.asp?PageId=2122

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies