Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

frezja 11:50, 04 lut 2017

Napracowałaś się Ewuś z odpowiedzią. Bardzo dziękuję i muszę pomyśleć bo warto a tym bardziej,że można przestawić w dowolnym momencie i ten efekt Zaraz czytam dalej.
kamila66 12:23, 04 lut 2017

Anda napisał(a)

Róże w donicach u mnie:
Ogólnie donice powinny być jak najwyższe. Moje mają 50cm wysokości. Przez to, że są większe, donice tak szybko nie wysychają. Mimo to w lecie podczas upałów trzeba je codziennie podlewać. Nawóz płynny też trzeba dawać co 2-3 tygodnie. Jakoś tak wyszło u mnie, że nie daję nawozów długoterminowych, ale takie też można i wtedy rzadziej się daje.

Prawie każdą różę można dać do donicy. Te większe/wyżej rosnące co roku trzeba porządnie przycinać. Co 3 lata trzeba je wiosną wyjmować i skracać korzenie. Takim sposobem można trzymać w donicy z powodzeniem nawet róże dorastające do 1,5. Mniejszym też powinno się skracać korzenie, ale tu wystarczy tak co 4-5 lat.

Na zimę stawiam moje w osłoniętym rogu tarasu od strony północnej, czyli zero słońca i prawie zero wiatru. Opatulam je w maty kokosowe, a na wierzch, jak są duże mrozy, daję włókninę. Wiosną porządnie przycinam. Wszystkie moje donice stawiam razem, w kupie. Z zewnątrz stoją donice z chryzantemami, a wewnątrz właśnie róże. Przez to, że stoją na tarasie, nie muszę myśleć o ich podlewaniu. Deszcz załatwia to za mnie.

Jeśli chodzi o wygląd, to w donicach ładniej wyglądają róże mniej sztywne, takie, którym lekko przewieszają się pędy. Tak więc nie sadziłabym do nich róż wielkokwiatowych, które często właśnie takie sztywne pędy mają. Ładnie wyglądają niektóre angielki, floribundy.

Tutaj są róże do donic polecane przez samego hodowcę
http://www.davidaustinroses.com/german/Advanced.asp?PageId=2122

I ja skorzystam z tych informacji Dzięki Ewuniu
Madzenka 15:58, 04 lut 2017

Ja w tym roku nawet z jednorocznych w donicach rezygnuję. Mam juz dosć ciagłego biegania z konewkami, w czasie urlopu też problem...
Ale podziwiam Twoje piekne róze w donicach i bedę je u Ciebie ogladać.
MirellaB 16:43, 04 lut 2017

frezja napisał(a)

No właśnie..która z Was ma doświadczenia w prowadzeniu róż w donicach?? czy przenosić na zimę gdzieś? ja nie mam gdzie

Pierwszy raz w ubiegłym sezonie posadziłam róże do donic. Na zimę donic nie chowałam, ale są zabezpieczone, a róże okryte. Wiosną się okaże czy przetrwały. Jestem dobrej myśli
MirellaB 16:47, 04 lut 2017

Ewa, czytam to co napisałaś o różach w donicach. Czy dobrze zrozumiałam, że zimą należy je podlewać?
Anda 16:49, 04 lut 2017

frezja napisał(a)
Napracowałaś się Ewuś z odpowiedzią. Bardzo dziękuję i muszę pomyśleć bo warto a tym bardziej,że można przestawić w dowolnym momencie i ten efekt Zaraz czytam dalej.

Proszę bardzo Gdzieś już kiedyś to pisałam więc tylko skopiowałam i pracę miałam tylko z wyszukaniem tego tekstu
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 16:49, 04 lut 2017

kamila66 napisał(a)

I ja skorzystam z tych informacji Dzięki Ewuniu

Mam nadzieję, że się przyda
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 16:52, 04 lut 2017

Madzenka napisał(a)
Ja w tym roku nawet z jednorocznych w donicach rezygnuję. Mam juz dosć ciagłego biegania z konewkami, w czasie urlopu też problem...
Ale podziwiam Twoje piekne róze w donicach i bedę je u Ciebie ogladać.

Mnie też denerwuje podlewanie przy upałach, ale nie mam innego wyjścia, muszę upychać kfiotki po donicach
Anda 16:54, 04 lut 2017

MirellaB napisał(a)
Ewa, czytam to co napisałaś o różach w donicach. Czy dobrze zrozumiałam, że zimą należy je podlewać?

Tylko wtedy, jesli deszcz ich nie dosięga, ale oszczędnie, bo liści już prawie nie mają i wody aż tyle nie tracą. Moich nie podlewam, bo stoją pod gołym niebem.
katel 18:23, 04 lut 2017

Mnie też zainteresowały różane informacje . Wielosił - polemonium cudowny jest .