Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

frezja 12:03, 05 mar 2017

To dwie Ewy jednocześnie się wypowiedziały czyli mus tak zrobić
Anda 12:16, 05 mar 2017

jankosia napisał(a)
A wcale tak do przodu nie jesteś muszę ci powiedzieć Tzn. z wiosną U nas też już wszystko aż się trzęsie tuż pod powierzchnią, co nieco nad ziemią już i trawki i cebulowe i pączki wszędzie takie że ach Serce się raduje Moje różyczki kopczykowałam w tym roku tylko śniegiem, bo lenia dostałam a potem już mi się nie chciało worków rozmrażać i też wszystkie w liściach. Nie wiem co teraz. Niech się gonią
Ja miedzianem prysnę to z czym mam problemy w sezonie czyli winorośl, jedną brzozę, śmiałki darniowe, róże, magnolie, klona jednego... Chyba nic nie przeoczyłam. Dopuszczone w uprawach ekologicznych czy nie, ja zawsze pryskam tylko kiedy trzeba. Tzn. chemią nie pryskam w ogóle, ale miedzian akceptuję podobnie jak preparaty olejowe czy gnojówkowe. Jestem zdania że nie wolno pryskać "przy okazji" i "na zaś". Skoro taka gnojówka z wrotycza teoretycznie zabija (nie odstrasza) to tak samo zadziała na mszycę jak i na dobroczynka czy złotooka. Tak myślę. Co z tego że środek biologiczny skoro zawiera groźne toksyny i nawet jest przy jego stosowaniu okres karencji. Napisałam "teoretycznie" bo u mnie gnojówka z wrotycza nawet mszycy nie sprzątnęła więc tym bardziej nie uwierzyłam że przy jej pomocy pozbędę się pędraków haha Ale podzielam twoją ostrożność względem wszelkich środków ochrony roślin Oby więcej ludzi starało się patrzeć szerzej

Ja nie jestem do przodu, no jak możesz? Tak na serio, to wszystko się i tak potem wyrówna. Większych różnic jak dwa tygodnie raczej nie ma

Ja w sumie pryskam najczęściej Vitanalem i wyciągiem ze skrzypu, czasem mlekiem z wodą, a gnojówką z pokrzywy podlewam. Rośliny muszą sobie jakoś radzic same Do tej pory dają radę, więc źle nie robię.
Na pędraki użyłam nicieni, ale nie wiem, czy zadziałało. Powinnam powtórzyć na wiosnę.

A żywokost podobno dobrze działa na pomidory, jak się go przy sadzeniu do dołka włoży

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:17, 05 mar 2017

frezja napisał(a)
To dwie Ewy jednocześnie się wypowiedziały czyli mus tak zrobić

No wiadomo
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:22, 05 mar 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Gdzie tam moim różom do Twoich moje jeszcze śpią

Zaraz się obudzą

Wendy79 napisał(a)
Ależ wiosennie już u Ciebie

U Ciebie też, królowo warzywnika

Ewa777 napisał(a)
Fajną masz już wiosnę Moja jak zwykle spóźnia się
Wszystko rusza i cieszy do momentu aż zobaczę takie zdjęcie, gdzie roślinki są 2-3 razy większe
Sprawdziłam Vitanal w sieci - jest tylko w archiwum allegro, więc jest szansa, że pojawi się na wiosnę.
U mnie wczoraj też prace porządkowe. Kosz pełen!
A jak u Ciebie w krokusami? Kwitną?

Nie mam krokusów, mam tylko szafirki, ale nie kwitną jeszcze Pomorze zawsze ma wiosnę ciut później chyba Za to jak będziesz jadła świeże truskawki, to u mnie już tylko wspomnienie po nich będzie

Vitanal polecam, zwłaszcza ten do liści

Katkak napisał(a)
Śliczny ten bezik, dzięki. Jeszcze bez czarny Eva chodzi mi po głowie, ale dla niego już więcej miejsca trzeba mieć. Choć od czego sekator

Kasia Katel ma bez Eva i pięknie go prowadzi. Zajrzyj do niej Mi też się ten bez podoba, ale miejsca brak.

patrycja 14:03, 05 mar 2017

Ewka a woda z mlekiem na co?
Anda 14:11, 05 mar 2017

patrycja napisał(a)
Ewka a woda z mlekiem na co?

Na mączniaka Tylko mleko musi być to niepasteryzowane, a woda najlepiej deszczówka. Proporcje 1:9, czyli jedna część mleka reszta wody albo więcej, jak mączniak jest zaawansowany. Opryski trzeba powtarzać tak co trzy dni.
Jana 14:13, 05 mar 2017

Anda napisał(a)

Na mączniaka Tylko mleko musi być to niepasteryzowane, a woda najlepiej deszczówka. Proporcje 1:9, czyli jedna część mleka reszta wody albo więcej, jak mączniak jest zaawansowany. Opryski trzeba powtarzać tak co trzy dni.
muszę zapamiętać wszystskie te mikstury bo w tym roku stawiam na naturalne opryski bez Eva też mi się marzy ale jest szeroki...
Anda 14:18, 05 mar 2017

Jana napisał(a)
muszę zapamiętać wszystskie te mikstury bo w tym roku stawiam na naturalne opryski bez Eva też mi się marzy ale jest szeroki...

Ale możesz go wyprowadzić na wielopniowe Na dole będzie wtedy węższy. Sekator to najlepszy przyjaciel ogrodnika
Jana 14:24, 05 mar 2017

Anda napisał(a)

Ale możesz go wyprowadzić na wielopniowe Na dole będzie wtedy węższy. Sekator to najlepszy przyjaciel ogrodnika
Ewka nie kuś, bo za 2 tygodnie jadę z moim M do szkółki i pewnie z nim wrócę
Anda 14:29, 05 mar 2017

Jana napisał(a)
Ewka nie kuś, bo za 2 tygodnie jadę z moim M do szkółki i pewnie z nim wrócę

Czy to nie Ty zastanawiałaś sie nad wywaleniem leszczyny lub tuji? Miałabyś miejsce jak znalazł Bez dość szybko rośnie Jest bardzo piękny Bardzo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies