Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z koniczynką

Ogród z koniczynką

Rumianka 21:13, 25 gru 2015

Mija mi właśnie pierwsza 100, mamy grudzień, a więc koniec roku całkiem bliski. Czas na małe podsumowanie...Ostatnio naszła mnie refleksja, żeby powspominać miniony czas niedalekiej "zielonej" przeszłości...dot. oczywiście ogrodu...Widzę jak praca w ogrodzie, pod wpływem Ogrodowiska, zmieniła mnie na lepsze...To dzięki Ogrodowisku zaczęłam inaczej podchodzić do różnych prac, a przede wszystkim do moich roślin...Jeszcze niedawno, było mi obojętne, gdzie rośnie taka, czy inna roślina, w jakim zakątku ogrodu...Ważne było jedynie to, że je mam i że dają radę z kwitnieniem, a tak naprawdę dostrzegałam je dopiero gdy zakwitły...A dzięki temu forum nauczyłam się słuchać potrzeb mojego ogrodu, ale i otoczenia...Potrafię teraz dostrzec z jakim trudnym okresem zmagają się roślinki, w czasie mrozów lub suszy, pomagam im w przetrwaniu traktując jak żywą istotę...Potrafię dostrzec jak ptak misternie wije swoje gniazdko...jak delikatne krople rosy o poranku zdobią otoczenie...jak wiatr kołysząc tworzy harmonijny taniec traw...i potrafię dostrzec wiele, wiele innych rzeczy...Nawet będąc w centrum ogrodniczym, nie przejdę obojętnie obok przewróconej doniczki z roślinką...Największą zasługę przypisuję Danusi, gdyż zakładając to forum zjednoczyła całą "zieloną brać"...uwrażliwiając na wszystko co nas otacza...Dziękuję Ci Danusiu za Ogrodowisko, za to że jesteś, że potrafiłaś swoją miłość do natury przekazać również nam ogrodowiczanom...Stworzyłaś wielką "zieloną rodzinę", która bez końca może czerpać wszelkie porady z Twojego wieloletniego doświadczenia zawodowego i również bez końca prowadzić zielone rozmowy...Ile tu pada ciepłych słów, wspaniałych porad, ile wzajemnej życzliwości...mądre przysłowie mówi: "jaki Pan, taki kram"...To Twoja Danusiu wielka zasługa, że nasze ogrody pięknieją coraz bardziej...Za to wszystko, co robisz dla nas Danusiu, daj Ci Boże dużo zdrowia...Na forum jest już tyle wątków, że ich ilość przechodzi w tysiące...a ile jest przecież osób czytających, nie zalogowanych, wiem to po sobie, bo też jakiś czas podczytywałam zanim się ujawniłam...Mówi się, że zwierciadłem duszy są nasze oczy, ale dodam jeszcze, że również takim zwierciadłem jest nasz ogród...Dziś mój ogród ma "zielone oczy, pięknie zarysowane brwi, męski podbródek, a do tego cudownie pachnie"...
Lukasz2013 21:22, 25 gru 2015

Fajne podsumowanie. Wszystko prawda. Gratki na 100
Warmia 21:23, 25 gru 2015

Elisko, pięknie powiedziane Gratuluję pierwszej setki i życzę wielu następnych
Rumianka 21:34, 25 gru 2015

Dzięki za gratki...Są święta, goście poszli...Nie zalegam na kanapie do góry brzuchem, nie ślęczę przed telewizornią, a co robię??? Jestem na Ogrodowisku...tu mi dobrze...
anabuko1 22:52, 25 gru 2015

Na dalsze świętowanie ;
Pogodnych, pełnych miłości,pokoju w rodzinie i sercu,
radości i bożego błogosławieństwa dalszych Świat Bożego Narodzenia
L00zak 14:09, 26 gru 2015

W Te Święta Bożego Narodzenia, życzę dużo miłości, radości i zdrowia oraz mnóstwo inspiracji w nadchodzącym 2016 roku
L00zaczek
polinka 19:15, 26 gru 2015

"Mówi się, że zwierciadłem duszy są nasze oczy, ale dodam jeszcze, że również takim zwierciadłem jest nasz ogród..."

Mądre słowa. Gratki na pierwszą setkę
anulaa 20:15, 26 gru 2015

Dziękuję Rumianko za życzenia Dla Ciebie-by nadal było tak pięknie jak jest
AsiaK_Z 08:42, 27 gru 2015

Eliso, gratulacje na pierwszą setkę
hanka_andrus 10:53, 27 gru 2015

Elisko, kilka postów wyżej opisałaś wszystko!
Bo stan w jakim jesteśmy na tym forum, to nie jest stan byle jaki.
To jest stan niezwykły.
Dzięki szefowej, dzięki ludziom, dzięki roślinom!
I mimo, że rośliny śpią zimą, to zawsze znajdujemy ślady życia, na trawniku, pod płotem, albo w kupie liści złożonej do gnicia!
Życzę Tobie w Nowym Roku moc zachwytów co 5 kroków,
by grabie same grabiły, a Ty byś miała tyle siły na te wszystkie ogrodowe wyzwania!
Tego Tobie życzy Hania