Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z koniczynką

Ogród z koniczynką

Rumianka 15:20, 22 mar 2026

Kordina napisał(a)
A ja widzę, że mam karczownika spróbuję z nim powalczyć. Jak tam zakwasy po robocie?

Zakwasy zapomniane, już i przeziębienie prawie zapomniane...musiałam trzymać pion w ostatnich dniach, ponieważ sytuacja tego wymagała...
Rumianka 15:22, 22 mar 2026

Dorota321 napisał(a)
Jak czytam ile dałaś radę zrobić w ciągu jednego dnia to i ja aż poczułam kręgosłup. Bardzo dużo roboty podgoniłaś, ja tyle mogę zrobić w tydzień

Sama widzę, że takie działanie na hura, nic dobrego dla organizmu nie przynosi. Jak byłam młodsza to można było szaleć...
Ewa777 12:21, 23 mar 2026

To dziwne, co piszesz, że ciemierniki zanikły u Ciebie. One raczej pancerne są.
Poszalałaś z robotą w ogrodzie. Efekt na pewno jest widoczny. Szkoda tylko, że zdrowie ucierpiało. Ale czytam, że już doszłaś do siebie, to dobrze
Piękne masz krokusy. U mnie na razie tylko wczesne kwitną.
Rumianka 14:12, 28 mar 2026

No niestety, objawy chorobowe wróciły, caŁą zimę nie miałam nawet kataru, a teraz nie mogę pozbyc się tego paskudztwa...
Rumianka 14:17, 28 mar 2026

Jeszcze część traw czeka na wyczesanie, krokusy umiliły troche widok

Wawrzynek zdecydował się na kwitnienie
sylwia_slomc... 18:31, 28 mar 2026

Rumianka napisał(a)

U mnie większość ciemiernikó jakby zanikła, miałam ich sporo, a teraz coś pusto zrobiło się w tych miejscach.

Ja obserwuję, zę tej wiosny chyba z braku opadów przez przeszło trzy tygodnie i zimnych nocy niektóre kwitną słabiej, a jeden to nawet wypuścił kwiaty przy samej ziemi jakby bez łodyżek. A on był zawsze wysoki i bujny. Dopuszczam też możliwość, ze to objawy po powodziowe bo w najgorszej formie ciemierniki z tej zalewanej rabaty. Może im ph zmieniło.... muszę sypnąć popiołem tylko kiedy znajdę czas to nie wiem. Mocno też ucierpiały liście tej zimy, sporo musiałam wyciąć i tracę kolejne ciemierniki cuchnące. Podmarzły niestety i to nie zimą a teraz jak były nocne przymrozki. Czytam, że odchorowałaś robotę w ogrodzie, dobrze, że już minęło.
Margo2 22:46, 31 mar 2026

Ewa777 napisał(a)
To dziwne, co piszesz, że ciemierniki zanikły u Ciebie. One raczej pancerne są.

Według mnie ciemierniki nie są pancerne
U mnie też nie są w zbyt dobrej formie.
Zazwyczaj wypuszczają 2 kwiatki. Nie sa takie rozbudowane.
Podejrzewam, że to wina ziemi.
Ciemierniki lubią wapń.
Może u mnie zbyt kwaśno?
A może u Ciebie też?
eda 23:47, 31 mar 2026

Ooo to dobrze,że już zdrowiejesz mnie też coś bierze bo za długo siedziałam w ogrodzie a zimnica przyszła i teraz siedzę w domu .
Ciemierniki po mału się odbudują na pewno i Sylwia ma rację one nie lubią zbyt dużo wody to mogło im zaszkodzić ...wiesz ostatnio przeczytałam ,że nie lubią zbyt kwaśnej ziemi ..a dziwi mnie to bo ja sypałam już nie raz pod nie trociny i popiół zmieszany z piaskiem i ziemię z kompostownika chmmm ...
Piękne masz wiosenne kwiecie na święta ma być cieplej to poszalejemy jeszcze
Eliska macham
Wafel 08:05, 01 kwi 2026

Eliska, może ten nawrót kataru to jakaś alergia, mój mąż na "stare lata" jakiś kichoprychacz się zrobił a ogólnie okaz zdrowia przez cały rok

U mnie kiedyś zniknęły ciemierniki rosnące przy dereniach, myślę że miały za sucho, derenie wszystko wyciągały i wtedy nie bardzo przyłożyłam się do przygotowania ziemi. Zostawiły jednak mnóstwo siewek. Podsypuję im kompostu, dolomitu lub skorupek i teraz rosną lepiej. W tym sezonie zakwitła pierwsza siewka, ale też nisko przy ziemi, może to od ilości słońca i temperatury zależy.
Basilikum 09:50, 02 kwi 2026

U mnie zależy od miejsca, w niektórych piekne, w innych marne.Mam takiego jednego, który od lat taki sam zdechlak, chyba czas na nowe miejsce dla niego