Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z koniczynką

Ogród z koniczynką

Rumianka 12:29, 12 mar 2026

Basilikum napisał(a)
Te zurawie to i u mnie były, ale tak szybko leciały, że nie zdążyłam im fotki zrobić.

Jeszcze chwilką i wiosna u Ciebie się rozgości.

Powoli biorę się za porządki o ile pogoda pozwala, szybko pojawiają się zakwasy, ciemierniki moje jakieś mizeroty, pąki siedzą przy ziemi...
Ewa777 19:38, 12 mar 2026

Rumianka napisał(a)

Powoli biorę się za porządki o ile pogoda pozwala, szybko pojawiają się zakwasy, ciemierniki moje jakieś mizeroty, pąki siedzą przy ziemi...

Na razie przy ziemi. Powycinaj im liście i zaraz pójdą do góry
Rumianka 15:25, 15 mar 2026

Wczoraj ruszyłam z rozpędem w ogród...przycięłam hortensje, zeschnięte jeżówki, marcinki, wiesiołki, perukowce, a eM w tym czasie przyciął winorośle...
Wygrabiłam suche liście - wąsy irysów, usunęłam stare liście konwalii, pysznogłówki, resztę rozchodników, które zostały od jesieni, badyle chryzantem, wyczesałam część trawek kostrzewy sinej...no i stop powiedział kręgosłup...
Znalazłam jedną kępkę kwitnących żółtych krokusów oraz jeden kwiatek ciemiernika - siewki, wawrzynek jest zapączkowany...reszta śpi głębokim snem, śniegu zostało tylko taka grzywka w cieniu tujek...

Dziś, oprócz zakwasów mięśniowych boli mnie gardło...

Widziałam dziś pierwszego bociana...porządkował gniazdo...wiosna
Basieksp 15:58, 15 mar 2026

Zdrówka życzę Pogoda taka zdradliwa, ja wczoraj też działałam, nie wiedziałam jak się ubrać, raz mega gorąco raz chłodno. Szybko można się przeziębić, bo zakwasy zakwasy to same szybko przejdą
Joku 18:25, 15 mar 2026

Gdzie nie zajrzę wszyscy ostro działają w ogrodach . Elisko zdążysz, wiosna dopiero się zaczyna. Chociaż rozumiem, bałagan na rabatach działa na nerwy.
Rumianka 11:45, 16 mar 2026

Basieksp napisał(a)
Zdrówka życzę Pogoda taka zdradliwa, ja wczoraj też działałam, nie wiedziałam jak się ubrać, raz mega gorąco raz chłodno. Szybko można się przeziębić, bo zakwasy zakwasy to same szybko przejdą

Masz rację Basiu, o przeziębienie nie trudno, ale jak człowiek dorwie się do tych suchelców, to nie wie kiedy skończyć.
Rumianka 11:54, 16 mar 2026

Joku napisał(a)
Gdzie nie zajrzę wszyscy ostro działają w ogrodach . Elisko zdążysz, wiosna dopiero się zaczyna. Chociaż rozumiem, bałagan na rabatach działa na nerwy.

Jolu i to jak denerwuje ten bałagan w ogrodzie. Na dodatek kret z nornicą na spółę urządziły sobie igrzyska na rabatach, jeszcze takiej ilości kopców i tuneli nie było.
Przed działaniem kreta nie potrafię zapanować, ale nornice wynosiły się po posypaniu ich tuneli cynamonem. Teraz żeby uchronić się od działania nornic musiałabym mieć z 2 kg cynamonu...
Joku 15:32, 16 mar 2026

Może łowny kot załatwiłby sprawę ? Chociaż z kotami różnie bywa, trafiają się leniwe albo skupiające uwagę na czym innym .
Magara 23:07, 16 mar 2026

Rumianko, dużo porobiłaś
U nas bocianów jeszcze nie widać - mój wniosek: mamy czas na wiosenne porządki
Agatorek 23:13, 16 mar 2026

To się narobiłaś , ja po kilku dniach przestałam odczuwać ból, chyba organizm się przyzwyczaił

Ja nie sprzątam wszystkiego na „błysk”, za dużo rabat do ogarnięcia mam. Po cięciu traw zostały mi strzępki, które wszędzie fruwają, ale trudno, nie mam zamiaru grabić całego trawnika .