Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z koniczynką

Ogród z koniczynką

malgorzataka... 18:07, 09 gru 2021

Oo ptaki się nie martw przylecą--u mnie też tak było a teraz całe stada wszelkiego kalibru.
Odpowiedż dla Ciebie u mnie na watku.
sylwia_slomc... 19:17, 09 gru 2021

Rumianka napisał(a)
Coś dziwnego dzieje się w "ptasim świecie..."
Ziarno nasypane do karmników...kulki porozwieszane, słoninka również...a nie przyleciał ani jeden ptaszek...Martwi mnie taka sytuacja...

A jak dawno zapodałaś te smakołyki? Bo jeśli dopiero co to ptaki jeszcze o nich nie wiedzą i pewnie szukały gdzie indziej stołówki. Ja zaczynam karmić początkiem listopada jak się ptaki do okien domu zaczynają dobijać, tak się nauczyły i się upominają co rokuA jeśli dawno powieszone i nasypane, a nie przylatują to może być w okolicy drapieżnik, którego się boją, zwykle skrzydlaty. Jak się krogulec w ogrodzie pokazuje to karmniki pełne nie ruszone i martwa cisza, a gdy go nie ma to ruch jak na dworcu
sylwia_slomc... 19:22, 09 gru 2021

Ogród pod zimową kołderką u Was U nas mrozi, ale śniegu co kot napłakał. Wrzosy mam nie okryte, sośnicą nie opatulona, zobaczymy czy przetrwają. Ciemierniki cuchnące przy oczku koło gospody lekkim mrozem skasowało, a te pod drzewkiem na stodole zieloniutkie, od budynków cieplej.
Rumianka 21:20, 09 gru 2021

Joku napisał(a)
Poczekaj jeszcze cierpliwie, a nuż przylecą? Do mnie przyleciały.

Dzisiaj rano ptaszki dostały jedzonko...Czekam więc.
Rumianka 21:22, 09 gru 2021

malgorzatakarpacz napisał(a)
Oo ptaki się nie martw przylecą--u mnie też tak było a teraz całe stada wszelkiego kalibru.
Odpowiedż dla Ciebie u mnie na watku.

Co roku był taki rejwach w karmnikach , ale czekam cierpliwie...Twoją odpowiedź już czytałam. Pięknie wygląda ten winobluszcz na pergoli, a myślałam że to drzewko.
Rumianka 21:24, 09 gru 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

A jak dawno zapodałaś te smakołyki? Bo jeśli dopiero co to ptaki jeszcze o nich nie wiedzą i pewnie szukały gdzie indziej stołówki. Ja zaczynam karmić początkiem listopada jak się ptaki do okien domu zaczynają dobijać, tak się nauczyły i się upominają co rokuA jeśli dawno powieszone i nasypane, a nie przylatują to może być w okolicy drapieżnik, którego się boją, zwykle skrzydlaty. Jak się krogulec w ogrodzie pokazuje to karmniki pełne nie ruszone i martwa cisza, a gdy go nie ma to ruch jak na dworcu

Czekam na ten ruch "dworcowy" w karmnikach. Widocznie zapomniały, od ubiegłych zim, że tu zawsze mogą liczyć na pożywienie...

Natomiast kotek "czarnidełko" przychodzi regularnie do miseczki z jedzeniem i piciem. W Styropianowym domku kładziemy mu codziennie coś pysznego, by przyzwyczaić go, że domek, to nic strasznego. Jednakże posypia na fotelu stojącym w patio, ale w domku nie śpi niestety...
Rumianka 21:26, 09 gru 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ogród pod zimową kołderką u Was U nas mrozi, ale śniegu co kot napłakał. Wrzosy mam nie okryte, sośnicą nie opatulona, zobaczymy czy przetrwają. Ciemierniki cuchnące przy oczku koło gospody lekkim mrozem skasowało, a te pod drzewkiem na stodole zieloniutkie, od budynków cieplej.

Sylwia, swoich wrzosów nie okrywałam nigdy, a rosną w ogrodzie od 7 lat...Wiosną je tylko przycinam - usuwam przekwitnięte kwiatostany i tak rosną sobie...
eda 08:33, 10 gru 2021

Ojej też cię zasypało tak jak u mnie ..dziś w nocy sporo spadło znów ... pięknie jest
Dokarmianie ptaków to frajda i obowiązek prawda ?
Szybko wyjadają ?
Ja musiałam zlikwidować karmnik bo mam kota rozbójnika szkoda mi było ptaszków łobuz siedział albo w środku albo pod i czatował także na kompost sypię i tam sobie wyzbierają.
Teraz doczytałam że ptaszki zrobiły przerwę może tymczasem gdzieś znalazły inną stołówkę ale pamiętają napewno przylecą ...nie martw się zaraz wszystko wydziobią...buziaczki
GorAna 18:04, 10 gru 2021

Zima jest piękna, zwłaszcza jak się siedzi przy kominku
Moje sikorki już zajadają, a kosy i drozdy objadają jagody z cisów
Pozdrawiam Elisko
Pszczelarnia 20:37, 11 gru 2021

Rumianka napisał(a)

Świetna altana!