Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z koniczynką

Ogród z koniczynką

Alija 17:19, 18 kwi 2023

Rumianka napisał(a)
Magnolia wreszcie daje czadu...

Elisko, cudna ta magnolia, na ciemnym tle wygląda fantastycznie. Pierwiosnki i hiacynty też w pełnym rozkwicie,
nareszcie wiosna.
Ta żółta roślinka to ziarnopłon wiosenny, jest to właściwie chwast, ale bardzo ładny, trzeba go tylko trzymać w ryzach
i pilnować, żeby się nie rozlazł po ogrodzie.
Czytałam, że jest to również roślina lecznicza.
Kordina 17:24, 18 kwi 2023

Rumianka napisał(a)
Tej żółtej roślinki nie znam, strasznie ekspansywna...walczę z nią chociaż jest ładna...

To jest ziarnopłon, ja przyniosłam ją do ogrodu z jakąś roślinką z lasu wiele lat temu, walka jest bezskuteczna, ale mam kilka miejsc gdzie z nią walczę np ziołową szachownicę. Jak usycha za jakiś czas zbieram suchy korzuch, a z drugiej strony zadarnia skutecznie, więc wiesz tego...
Joku 20:37, 18 kwi 2023

A on nie znika po kwitnieniu?
sylwia_slomc... 22:39, 18 kwi 2023

Rumianka napisał(a)
Tej żółtej roślinki nie znam, strasznie ekspansywna...walczę z nią chociaż jest ładna...
size=360x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/242/2421210/original.jpg[/img]

To ziarnopłon. Nie warto walczyć bo ładny, a szybko po kwitnieniu zamiera i znikaJa specjalnie do ogrodu przyniosłam Zobacz u Alicji jak ładnie zakomponowany pod drzewem
sylwia_slomc... 22:40, 18 kwi 2023

Joku napisał(a)

Znika
Rumianka 22:49, 18 kwi 2023

Basieksp napisał(a)
Magnolia pięknie rozkwitła a te żółte kwiatki widziałam u Alicji, Zacisze Alicji, ona je ma jako taką obwódkę, fajnie to wyglądało

Magnolia z rozwinięciem pąków czekała na odrobinę słoneczka i od razu wszystko ruszyło, co mnie bardzo cieszy...a jutro mam zamiar zrobić drugie plewienie podagrycznika...to jest paskudztwo okrutne.
Żólte kwiatki juz wiem jak się nazywają - ziarnopłon - bo dziewczyny mi napisały. Trudna walka, którą toczę kilka lat, a to ciągle wiosną się pojawia...i nie wiem skąd to do mnie przywędrowało.
Rumianka 22:52, 18 kwi 2023

Agatorek napisał(a)
Ale kolorowo , a pisałaś u Basi, że wiosny nie masz

Magnolia śliczna ❤️.

Podoba mi się też obwódka z pierwiosnków

Wiosna w moim ogrodzie tak naprawdę rozłożyła swoją kolorową suknię dopiero dziś rano...aż mnie zaskoczyło, że tak nagle wszystko rozkwitło. Magnolia też czekała widocznie na ciepłe promienie słoneczka....
Rumianka 23:01, 18 kwi 2023

Alija napisał(a)

Elisko, cudna ta magnolia, na ciemnym tle wygląda fantastycznie. Pierwiosnki i hiacynty też w pełnym rozkwicie,
nareszcie wiosna.
Ta żółta roślinka to ziarnopłon wiosenny, jest to właściwie chwast, ale bardzo ładny, trzeba go tylko trzymać w ryzach
i pilnować, żeby się nie rozlazł po ogrodzie.
Czytałam, że jest to również roślina lecznicza.

Magnolia rośnie w dobrym miejscu, bo jest całkowicie osłonięta od nadmorskich wiatrów. Kilka lat temu gdy była mniejsza chciałam przesadzić ją bardziej do przodu by była bardziej widoczna...a teraz cieszę się, że tego nie zrobiłam. W międzyczasie podrosła i widać ją znakomicie z okna, a ciemne tło tujowe tylko dodaje jej uroku.
Ziarnopłon, daje mi w kość...ale gorszy jest podagrycznik. Jutro chcę zrobić drugie plewienie, bo po tygodniu wylazł ponownie.
Rumianka 23:03, 18 kwi 2023

Kordina napisał(a)

To jest ziarnopłon, ja przyniosłam ją do ogrodu z jakąś roślinką z lasu wiele lat temu, walka jest bezskuteczna, ale mam kilka miejsc gdzie z nią walczę np ziołową szachownicę. Jak usycha za jakiś czas zbieram suchy korzuch, a z drugiej strony zadarnia skutecznie, więc wiesz tego...

U mnie pojawił się kilka lat temu nie wiadomo skąd. Zaraz po kwitnieniu znów będę go wyrywała.
Rumianka 23:04, 18 kwi 2023

Joku napisał(a)

Zaraz po kwitnieniu wyrywam i nie dopuszczam by panoszył się bardziej.