Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Moje małe wielkie marzenie

Moje małe wielkie marzenie

mamuska1980 21:14, 07 paź 2017

Z trawami to ja dopiero zaczynam,
Frostwd curls mi przezimował i z jednej sadzonki mam mnuuustwo mniejszych.
W tym roku inne posadziłam, (Ice Dance, Silwer Spectre i jeszcze jakieś, ale jak one zimą będą wyglądać to nie wiem, sorki ale nie pomogę.
Ice Dance na pewno by rozjaśnił trochę tą rabatę, ale słyszałam że rozrasta się kłączami, u mnie na razie nie narzekam, ale jak będzie next year to nie wiem
alis 21:23, 07 paź 2017

JoannaDe napisał(a)
Bardzo fajnie wyszło.

Głosuję za podsadzeniem cisów czymś zimozielonym. Ładniej będzie zimą. Jak dasz hosty to wiesz, jesienią będzie skapciało- pomarańczowa masa i pusto aż do wiosny. A skarpetki z carexów ( nie znam brunery) cały rok ładne.

To prawda Asiu, że wiosną oprócz cisów na tej rabacie nie będzie nic więcej widać, a jakie carexy proponujesz?
Mam na begoniowej FC, mam przy różach evergoldy (jedna tylko po zimie wypadła)przy trzmielinie brązowe buchananii i jedną Ice Dance, może z nią spróbować? Nie rozłazi się u mnie póki co.

A sesleria? A może dać hakone, to w końcu cienista rabata
alis 21:25, 07 paź 2017

mamuska1980 napisał(a)
Z trawami to ja dopiero zaczynam,
Frostwd curls mi przezimował i z jednej sadzonki mam mnuuustwo mniejszych.
W tym roku inne posadziłam, (Ice Dance, Silwer Spectre i jeszcze jakieś, ale jak one zimą będą wyglądać to nie wiem, sorki ale nie pomogę.
Ice Dance na pewno by rozjaśnił trochę tą rabatę, ale słyszałam że rozrasta się kłączami, u mnie na razie nie narzekam, ale jak będzie next year to nie wiem

Gosia FC też mam, 2 sezon u mnie na begoniowej, ale u mnie nie wysiała się.
A może hakone dać?
Nie wiem jak miodunki, czy one szybko startują wiosną? Muszę myśleć, że to cienista raczej rabata. Ktoś? Coś?
Makusia 21:27, 07 paź 2017

U la la! Co tu się wyczynia!
Pięknie odmieniasz rabatę, uprawiając w między czasie "patologie"
Słabo uprawiałaś, bo prosto wszystko posadzone

Też jestem za czymś zielonym w zimie
alis 21:31, 07 paź 2017

Marti, przez te patologie, to nie zdążyłam posprzątać i dokończyć sadzenia, ale co tam

A sadzenie było przed
JoannaDe 21:39, 07 paź 2017

Alis, chyba nie jestem dobrym doradca jesli chodzi o dobor roslin.

Moze faktycznie hakone. Ale wtedy bym już nic nie dosadzała. Cisy, kula bukszpanowa a reszta w hakone. Moze fajnie wyglądać.

Evergoldy tez by rozświetlały ta rabatę i byłoby powtórzenie. Ale masz tam tyle miejsca na evergoldy. U mnie to potwory jakieś porosły.
mamuska1980 21:42, 07 paź 2017

Alis, Ja dzieliłam sadzonkę, którą wiosną w 2016 roku kupiłam (z tej jednej zrobiłam 4), ona mi się nie siała.
wiosną 2017, pod irgą na pniu 9 szt posadziłam, a przy gabionowej ok 13 szt wyszło, tak mi się rozrosły (lubią nawóz do surfinii, hehe takie kępy mi urosły, że było co dzielić)
olga80 21:50, 07 paź 2017

Jestem za zimozielonym pod kulkami,tulipany na wiosnę i będzie pieknie
Magleska 15:10, 08 paź 2017

Cisy cudne ,nadal ich zazdraszczam ,co prawda nie znam się. ,ale ...... ja bym tam coś zimozielonego dała , a tak to -albo hosty ,albo brunery
alis 17:46, 08 paź 2017

Dziewczyny, dzisiaj u mnie pada

Tak przyglądam się tej rabacie i zastanawiam się, czy nie przesunąć lekko w lewo większego cisa, czy one nie są za blisko siebie?

W nogi dam im na pewno jakieś turzyce, a gdybym posadziła tam molinię variegata i same hosty po bokach bez brunerek już.