Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Moje małe wielkie marzenie

Moje małe wielkie marzenie

Anitka 07:33, 31 maj 2018

alis napisał(a)

Anitko, jakie drzewo zaproponowałabyś mi na tę rabatę, nieduże i najlepiej o jasnych liściach, bo tam raczej półcień.

Piesio przez większość dnia czuje się osamotniony, bo do 15 nikogo w domu nie ma. Jak ja albo dziecię wróci ze szkoły, to od razu piłka w pysku i do zabawy zachęca.

Zakupy bardzo solidnie zapakowane, nic się nie uszkodziło no roslinki też ładne

A myślałaś o miłorzębie dwuklapowym 'Fastigiata', dorasta do 8 m wysokości, 1,5 szerokości. Ma jasnozielone liście. Jesienią pięknie się przebarwia.

http://www.e-katalogroslin.pl/plants/2788,milorzab-dwuklapowy-fastigiata_ginkgo-biloba-fastigiata

Z psiakiem u mnie tak samo, cały dzień nawet do 18 sam siedzi, a jak kogoś później widzi to nie odpuszcza z piłka nikomu
Anitka 07:40, 31 maj 2018

A co oznaczają te doniczki poustawiane?
Ja bym nie wcinała się tam ostro w boki tego koła, bo tworzą się bardzo wąskie paski trawnika, trudne do koszenia takie szpice.
Proszę zrób zdjęcie z góry całej tej części od prawej do lewej strony.
Rozumie, że warzywnik zostaje tam gdzie był planowany?
Kasiolaaa 09:09, 31 maj 2018

Alis jak tam prace sie posowają macham z pod Puszczy Białowieskiej
Toszka 09:51, 31 maj 2018

alis napisał(a)

To miejsce/róg wydaje mi się ciemne, smutne. Czy to wrażenie tylko na zdjęciach, czy tak jest faktycznie?
Rozumiem, że wykorzystujesz żywopłot sąsiadów?

alis 11:19, 31 maj 2018

Anitko, wygoglowałam sobie miłorzęba, pokrojowo myślę, że pasowałby mi Przyznam się, że nie brałam go pod uwagę.

Lista potencjalnych drzew na rabatę przy tarasie:
1. Wiąz holenderski 'Wredei'
2. Jarząb Autumn Spire 'Flanrock'
3. Miłorząb dwuklapowy 'Fastigiata'

Doniczkami wyznaczyłam potencjalną linię rabaty, warzywnik pozostaje tam gdzie jest, do zagospodarowania mam właśnie ten róg.
alis 11:20, 31 maj 2018

Kasiulka, lipa, nic nowego, nic twórczego do głowy mi nie przychodzi, zastój jednym słowem
alis 11:35, 31 maj 2018

Toszka, miejsce do najjaśniejszych nie należy, ale ciemnicy też nie ma tam, zdjęcia lekko przekłamują. Myślę, że roślinami jakoś trzeba by rozjaśnić ten kąt.

Toszka żółta linia oznacza mój żywopłot, czerwona żywopłot sąsiada.
Tuje nierówne, bo dosadzane były w tym miejscu (za nutkajem) jesienią
Od strony sąsiada roślinami można by się osłonic albo pergolę na całej dł. tej części postawić?

Edit: Dlaczego koło w tym miejscu powstało? Bo to najbardziej nasłonecznione miejsce w tej części, jeszcze rok temu stał tam basen

Magleska 11:47, 31 maj 2018

Ja bym to koło wykorzystała na placyk np.do grila ,czy ognisko obok - otoczylabym go rabatami ,żeby tylko wejście było ....
Mój placyk właśnie tak powstał , żeby narazie mógł stać basen ,a pozńiej po prostu placyk ,gdzie jest blisko ognisko i warzywka
Miłego weekendu
Ps. A kształt rabaty w mnie fajnie .....co tam chcesz sadzić ?
_Martini_ 14:18, 31 maj 2018

Linia rabat ładna jak dla mnie, bo łagodna. Wiadomo, co kto lubi Na palenisko aż tyle miejsca potrzeba przed doniczkami? Pomyśl, czy to koło to dobre miejsce na kącik wypoczynkowy skoro jest tam pełne słońce. Piszę ze własnego doświadczenia. Mamy taki placyk na środku ogrodu i patelnia straszna, latem nie wysiedzisz, ratujemy się parasolem.
anbu 14:30, 31 maj 2018

Asię - makadamię trzeba zawołać ona zaraz tu poczaruje