Polecane iglaki od Anitki, wklejam ku pamięci :
Z iglastych, które mam u siebie polecam poniżej kilka przykładów:
- cyprysik groszkowy ' Filifera Aurea' (rośnie wyższy) i mniejszą wersję 'Filifera Aurea Nana' - one oba mają złociste wybarwienie
- cyprysik groszkowy 'Filifera' i 'Filifera Nana' mniejszy, bardziej zwarty - te są zielone
- świrki gniazdkowe 'Nidiformis' - zwarty pokrój, nie mam z nimi żadnych problemów, nigdy nie chorowały i nie wymagały oprysków, miałam je wcześniej na balkonie, gdy mieszkałam w bloku, nie wymagają cięcia, rosną u mnie nawet w nie ocieplonych betonowych donicach i za murkami oporowymi
- żywotnik zachodni 'Golden Tuffet' - bardzo zwarty, miękkie igły, pięknie odróżnia się na rabatach
- cisy Hillii ( nie zawiązuje owoców), Hiksi ( ten mniej, bo ma owoce i na jesień cała gromada ptaków robi nalot na nasz ogród i pozostawia po sobie mnóstwo "śladów"), i odmiany kolumnowe o wąskim pokroju - 'Fastigiata' ( zielony) i 'Fastigiata Aurea' (złocisty)
- sosny górskie 'Pumilio'(bardzo zwarta), 'Ophir'( w zimie ładnie zmienia kolor na złocisty), 'Mops'ma 1-2 cm przyrosty
- świerk 'Barryi'- Rośnie powoli, bardzo gęsty
- żywotnik zachodni 'Rheingold'- ładnie wybarwiony na złocisty kolor, rośnie u mnie nawet pod brzozami